ΕΞΟΔΟΣ

Η νέα ζωή της Ζωοδόχου Πηγής – Τι τρώμε, τι πίνουμε, τι ψωνίζουμε

Στον ίδιο δρόμο βρίσκουμε από ποιοτικό ψωμί και σάντουιτς μέχρι τριτοκυμματικά καφέ, μπαρ, κλασικά μεζεδοπωλεία και πανέμορφα φυτά.

14.01.2022| Updated: 21.01.2022
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Η νέα ζωή της Ζωοδόχου Πηγής – Τι τρώμε, τι πίνουμε, τι ψωνίζουμε

Εκδοτικοί οίκοι, καφέ, δισκάδικα. Αυτές ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι χαρακτηριστικές στάσεις της Ζωοδόχου Πηγής, που τον τελευταίο καιρό όλο και νοστιμεύει. Ξεκινώντας από χαμηλά και ανηφορίζοντας, βρίσκουμε πλέον από ποιοτικό προζυμένιο ψωμί και brunch σε πακέτο μέχρι μπαρ, μεζεδοπωλεία παλαιάς κοπής και τριτοκυμματικά καφέ. Κάναμε μια βόλτα στον πολυσυλλεκτικό δρόμο των Εξαρχείων και σημειώσαμε κάποια από τα αγαπημένα μας στέκια για φαγητό και ψώνια.

Χάρτες

Kopria

Τα πρωινά του Σαββάτου δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πάρει κανείς μια καλή γεύση απ’ όσα έχει να προσφέρει η Ζωοδόχου Πηγής. 

The Black Salami

Βάζουμε πλώρη προς τη λαϊκή της Καλλιδρομίου για τα ψώνια της εβδομάδας –ή, απλά, για βόλτα και χάζι- και κάνουμε μια πρώτη στάση στο The Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, Τ/ 211-41.87.956). Το πιθανότερο είναι ότι θα συναντήσουμε ουρές έξω από τον νέο αγαπημένο φούρνο του κέντρου, αλλά αξίζει η αναμονή. Χαζεύουμε το καθαρό, όμορφο ντιζάιν και την ανοιχτή κουζίνα, που δουλεύει μεθοδικά για να βγάλει τις λιχουδιές της ημέρας, οι οποίες προσφέρονται παρέα με ποιοτικό ψωμί με φυσικό προζύμι. Οι πολύ πρωινοί τύποι θα προλάβουν και τα καρβέλια. Για τους υπόλοιπους, που ίσως αργήσαμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι, υπάρχουν μπόλικα χορταστικά σάντουιτς – όπως το BLT με καπνιστή πανσέτα Σερρών ή αυτό με παστράμι Νέας Υόρκης, πεκορίνο και λάχανο τουρσί. Στο micro-bakery ετοιμάζουν και πακετάκια με brunch ειδικά σχεδιασμένο για να τρώγεται «στο πόδι», γλυκά και αρωματικό καφέ. Κάθε μέρα η κουζίνα φτιάχνει κι ένα διαφορετικό μαγειρευτό -από γιουβαρλάκια αυγολέμονο μέχρι μουσακά και μανιτάρια γιαχνί- και το σερβίρει μέσα σε ψωμί.

Xορταστικά σάντουιτς – όπως το BLT με καπνιστή πανσέτα Σερρών ή αυτό με παστράμι Νέας Υόρκης, πεκορίνο και λάχανο τουρσί στο The Black Salami

Ο νέος αγαπημένος φούρνος του κέντρου το The Black Salami

Στην παραπάνω γωνία βρίσκεται η Kopria (Ζωοδόχου Πηγής & Ερεσού 30, Εξάρχεια, Τ/ 211-11.32.535), ένα από τα πρώτα μαγαζιά που έφεραν αέρα ανανέωσης στον συγκεκριμένο δρόμο. Το πλήρως ενημερωμένο κατάστημα, που ξέρει πριν απ’ όλους ποια είναι η «νέα μονστέρα» και το «νέο fig leaf tree», φιλοξενεί πανέμορφα φυτά, ενώ η καταρτισμένη ομάδα του δίνει απλόχερα συμβουλές κηπουρικής. 

Bayard Cafe

Με μια γλάστρα στο χέρι κατευθυνόμαστε στο Bayard Cafe (Ζωοδόχου Πηγής 134, Εξάρχεια, Τ/ 212-10.62.743). Δύο φίλοι, η Ιωάννα Βουδούρη και ο Θοδωρής Καϊσίδης άνοιξαν πριν από δύο χρόνια, στην καρδιά της πανδημίας, αυτό το μικρό, φωτεινό και ντιζαϊνάτο καφέ, με το χαρακτηριστικό μωσαϊκό, τη μεγάλη τζαμαρία και τα φυτά εσωτερικού χώρου, που ολοκληρώνουν ιδανικά τη μίνιμαλ διακόσμηση. Προμηθεύονται από την Area 51 τον βασικό τους βραζιλιάνικο καφέ με άρωμα σοκολάτας γάλακτος και νότες κόκκινων φρούτων, ενώ στον κατάλογο έχουν επίσης καφέ από την Αιθιοπία, την Κολομβία και έναν από την Παπούα Νέα Γουινέα, ο οποίος μας αρέσει πολύ για τα σύνθετα εξωτικά και φρουτένια αρώματά του -πεπόνι, μάνγκο, φράουλα-, και τη βελούδινη και γλυκιά επίγευση. Επιλέγουμε πάντα και τα νόστιμα γλυκά και αλμυρά σνακ, που φέρνουν καθημερινά από το Τρομερό Παιδί.

Στη γωνία με τη Βαλτετσίου βρίσκεται ένα από τα κλασικά στέκια της περιοχής, οι Χάρτες (Βαλτετσίου 35, Εξάρχεια, Τ/ 210-33.04.778), για καφέ ή παγωμένη μπίρα στον πεζόδρομο. 

Mενού με προϊόντα μικρών παραγωγών στον Τσέλιγκα

Στον Τσέλιγκα τα προϊόντα μαναβικής τα προμηθεύονται από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου

Ο Τσέλιγκας άνοιξε στα μέσα της δεκαετίας του ’80

Λίγο παραπάνω συναντάμε τον Τσέλιγκα (Ζωοδόχου Πηγής 50, Εξάρχεια, Τ/ 210-38.09.023), το μεζεδοπωλείο που άνοιξε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, έχει αριστερή ιστορία -ο πρώτος ιδιοκτήτης του, Αντώνης Τριχιάς, ήταν εξόριστος της χούντας-, και με τα χρόνια έγινε στέκι των κατοίκων, αλλά και προσωπικοτήτων του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Ο σημερινός ιδιοκτήτης προσπαθεί να έχει στο μενού προϊόντα μικρών παραγωγών -για παράδειγμα κασέρι ωρίμανσης από την Ξάνθη και σφέλα από τη Μεσσηνία-, ενώ το έχει εμπλουτίσει διακριτικά και με μερικές ποικιλίες. Τα δε προϊόντα μαναβικής τα προμηθεύεται από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου. Το χαρακτηριστικό πιάτο του καταστήματος εξακολουθεί να είναι η ντομάτα-τριαντάφυλλο, ενώ τα κεφτεδάκια και τα τηγανητά μικρόψαρα διεκδικούν κι αυτά την προτίμηση των πελατών.

Ρετρό αισθητική στο The Mule and Pig

To The Mule and Pig λειτουργούσε παλιά ως φωτογραφείο

Μικρά πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα στο The Mule and the Pig

Πριν από τρία χρόνια περίπου, μια παρέα φίλων άνοιξαν το The Mule and Pig (Ζωοδόχου Πηγής 38, Εξάρχεια, Τ/ 210-38.09.686), ένα ατμοσφαιρικό μπαρ και συνοικιακό καφενείο στη γωνία με τη Βαλτετσίου. Ο χώρος λειτουργούσε παλιά ως φωτογραφείο και, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει διατηρήσει έναν καλλιτεχνικό χαρακτήρα τόσο στη διακόσμηση όσο και στην επιλογή της μουσικής – όχι βέβαια αυτόν τον καιρό, με τους περιορισμούς. Είναι διακοσμημένος με πολλά προσωπικά παλιά αντικείμενα και έπιπλα, τα οποία έχουν μεταποιηθεί και αναδειχθεί, δίνοντάς του μια ρετρό αισθητική. Πηγαίνουμε κυρίως για ποτό και ποιοτικά κοκτέιλ, ενώ όταν έχουμε όρεξη για κάτι πιο λάιτ επιλέγουμε μπίρα από εγχώριες μικροζυθοποιίες, όπως Flaros, Heretic και Voreia. Τα συνδυάζουμε με ποικιλίες τυριών και μικρά πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα, που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση. Κατά καιρούς διοργανώνονται εδώ εκθέσεις και καλλιτεχνικά events, με σκοπό να στηρίξουν δημιουργούς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών