ΕΞΟΔΟΣ

Κουκάκι: 13 νόστιμα στέκια γύρω από τη Δράκου

Τα αγαπημένα μας μέρη για φαγητό, ποτό και ψώνια στον πεζόδρομο της Δράκου και λίγο παραπέρα.

28.01.2022| Updated: 22.02.2024
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Κουκάκι: 13 νόστιμα στέκια γύρω από τη Δράκου

Όσες φορές και να πάει κανείς στο Κουκάκι, όλο και κάτι θα του ξεφύγει. Από τη μία επίσκεψη στην άλλη, η γειτονιά το πιθανότερο είναι πως θα έχει αποκτήσει κι ένα καινούργιο στέκι, για φαγητό ή ποτό. Σε μια πρόσφατη βόλτα περιπλανηθήκαμε γύρω από τον πεζόδρομο της Δράκου και καταγράψαμε τα παλιά και τα νέα μαγαζιά που μας αρέσουν. Μέσα σε λίγα μόνο τετράγωνα χωράνε ένα σωρό νοστιμιές: από ονομαστά ψωμιά μέχρι ιδιαίτερα concept stores, μερακλίδικα σουβλάκια, μεζέδες και κοκτέιλ. Αυτά είναι μερικά από τα μέρη που επιλέγουμε ξανά και ξανά για την έξοδο και τα ψώνια μας.

Tuk Tuk: Από τους δρόμους της Ταϊλάνδης, στη Βεΐκου

Το Pad Thai στο Tuk Tuk
Thai αντικείμενα διακόσμησης στο Tuk Tuk

Το μικροσκοπικό Tuk Tuk με τον στενό πάγκο και τα λίγα τραπέζια δίνει την αίσθηση ταϊλανδέζικου στριτφουντάδικου. Κάνει και διανομές στο σπίτι, αλλά τα μυρωδάτα πιάτα έχουν άλλη νοστιμιά όταν τρώγονται εκεί. Τα ντάμπλινγκς ατμού, το Pad Thai και η λευκή σούπα Tom Kha Kai με κοτόπουλο, μανιτάρια, γάλα καρύδας, καλαμπόκι, λεμονόχορτο, φύλλα kaffir, galangal και κόλιανδρο δεν λείπουν ποτέ από την παραγγελία μας. Απολαυστικά είναι και τα curry, ενώ ιδιαίτερη αδυναμία έχουμε στο Pad Grapao Muu, ένα πιάτο με αρωματικό, καυτερό χοιρινό κιμά που συνοδεύεται από τηγανητό αυγό και ρύζι γιασεμί. Γ.Π.

Βεΐκου 40, Τ/211-40.51.947 

Guarantee: Ντοκτορά στο σάντουιτς

Ο κύριος Γιάννης (ιδιοκτήτης του Guarantee), απολαμβάνει το σάντουίτς του / Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Ψητά λαχανικά σε σάντουιτς στο Guarantee / Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Η βιτρίνα με τα δεκάδες αλλαντικά που βάζουν στα σάντουιτς στο Guarantee / Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Εγγύηση στο σάντουιτς! Το ιστορικό πια Guarantee προσφέρει street food περιωπής από το 1988. Το μόνο «πρόβλημα» είναι ότι με τόσες επιλογές, είναι δύσκολο να μην μπερδευτείς. Πρώτα διαλέγουμε ένα από τα δεκαπέντε είδη ψωμιού, που έρχονται από τους καλούς φούρνους της γειτονιάς. Η συνέχεια είναι μια άσκηση στην εγκράτεια. Δεκάδες είδη τυριού (από chèvre και brie μέχρι μανούρι και γραβιέρα), ένα σωρό αλλαντικά (από παστουρμά και παστράμι μέχρι προσούτο Πάρμας) συν τα έξτρα: ψητές μελιτζάνες, μανιτάρια, σπιτικές σάλτσες, χειροποίητα πέστο, ομελέτες, τηγανητά αυγά – όρεξη να έχεις. Για ξεκάρφωμα παίρνουμε και κάποιον από τους φρέσκους χυμούς που και που. Γ.Π.

Βεΐκου 41, Τ/210-92.26.924

Django Gelato: Ο ορισμός του φυσικού παγωτού

Το φυσικό παγωτό του Django / Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου
Παγωτό μανταρίνι-φυστίκι στο Django / Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Πάντα κάτι μοσχομυρίζει όταν περνάς έξω από το Django. Τα φρέσκα φρούτα που γίνονται πουρές, η πραγματική βανίλια, τα φυστίκια ή τα φουντούκια που καβουρδίζονται στο ανοιχτό παρασκευαστήριο. Πώς να μη σταματήσεις; Από το καλοκαίρι, όταν ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης έφερε το εντελώς φυσικό παγωτό του από τη Σύρο στο Κουκάκι, οι Αθηναίοι απέκτησαν τη νέα αγαπημένη τους gelateria. Η σοκολάτα με τσίλι, το αλατισμένο φυστίκι Αιγίνης και η κρέμα καταλάνα είναι μερικές από τις σταθερές γεύσεις του καταλόγου, που αλλάζει καθημερινά, ακολουθώντας την εποχικότητα. Αυτό τον καιρό κάνει απίθανο σορμπέ μανταρίνι και παγωτό κυδώνι με μπαχαρικά. Γ.Π.

Βεΐκου 15, Κουκάκι, T/211-42.22.029 

Εν φιάλη: Κάβα με λατρεία στο ουίσκι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη En fiali (@en_fiali)

Ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια, προσφέροντας ποικιλία κρασιών, αλλά σταδιακά το ουίσκι έγινε το επίκεντρο της συγκεκριμένης κάβας. Στα ράφια της βρίσκουμε σήμερα πάνω από 150 διαφορετικές ετικέτες, από σκωτσέζικες και ιρλανδικές μέχρι γιαπωνέζικες και ινδικές. Στις προ-Covid εποχές, το Εν Φιάλη διοργάνωνε συχνά και γευσιγνωσίες με δυσεύρετες φιάλες. Αξιόλογη είναι και η συλλογή του με κρασιά από ανερχόμενα ελληνικά οινοποιεία και μπίρες από εγχώριες μικροζυθοποιίες. Γ.Π.

Βεΐκου 36, Τ/210-92.24.961

Οπώριο: Και λεμόνια και λίτσι

Στο Οπώριο βρίσκουμε από λίτσι Μαδαγασκάρης, φυσαλίδες, dragon fruit και μάνγκο, αλλά και πιο δυσεύρετα ελληνικά, όπως κουμ κουάτ ή μπρόκολο ρομανέσκο / Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Όμορφο και συγυρισμένο σε εντυπωσιακό βαθμό, το γωνιακό μανάβικο μένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, εξυπηρετώντας τους νυχτερινούς τύπους ή όσους ξέχασαν κάτι από τη λίστα με τα ζαρζαβατικά. Εδώ βρίσκουμε από τα κλασικά μέχρι εξωτικά οπωροκηπευτικά, όπως λίτσι Μαδαγασκάρης, φυσαλίδες, dragon fruit και μάνγκο, αλλά και πιο δυσεύρετα ελληνικά, όπως κουμ κουάτ ή μπρόκολο ρομανέσκο. Κάθε πρωί ετοιμάζουν μπολάκια με έτοιμα κομμένα φρούτα, ενώ φτιάχνουν και χυμούς με ό,τι μας γυαλίσει από την πραμάτεια. Στο κατάστημα βρίσκουμε και κάποιες επιλογές από τυριά και αλλαντικά, γιαούρτια από το τυροκομείο Κωσταρέλου, ξηρούς καρπούς και αρκετά προϊόντα delicatessen. Γ.Π. 

Ερεχθείου 1, Τ/210-92.41.118 

Ρεβίθι: Για αυθεντικό φαλάφελ

Τυλιχτό φαλάφελ στο Ρεβίθι / Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Αυθεντική σάλτσα χαρίσα από την Τυνησία στο Ρεβίθι / Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Στο Ρεβίθι βρίσκουμε αυθεντικό αιγυπτιακό φαλάφελ, φτιαγμένο από τα χεράκια του Αιγύπτιου ιδιοκτήτη, το οποίο ετοιμάζεται την ώρα της παραγγελίας. Αν και έχει λίγη αναμονή, το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Το μείγμα πλάθεται και ψήνεται εκείνη τη στιγμή, οι σάλτσες είναι σπιτικές και τα λαχανικά πάντα φρέσκα. Συναγωνίζεται άνετα τα φαλαφελατζίδικα της πλατείας Βάθης. Παίρνουμε ένα τυλιχτό με φαλάφελ, ντομάτα, κρεμμύδι, πίκλες, μαρούλι, sauce γιαουρτιού και ταχίνι, δεν παραλείπουμε να προσθέσουμε αυθεντική χαρίσα από την Τυνησία -την οποία αγοράζουμε και για το σπίτι-, και συνεχίζουμε τη βόλτα μας στα στενά της γειτονιάς. Μ.Π.

Παρθενώνος 1, Τ/211-41.16.494

Kinono: Κοκτέιλ και μονστέρες

Είτε για απογευματινό κοκτέιλ είτε για τσάι και καφέ, το Kinono είναι ένα από τα αγαπημένα μας στέκια του Κουκακίου. Προσφέρει αρκετές επιλογές πρωινού με αυγά -όπως benedict με αγγλικά μάφιν ή ομελέτα με μπρόκολο, προσούτο Θράκης και κατσικίσιο τυρί-, αλλά και μπόλικα μικρά και μεγαλύτερα πιάτα για να συνοδεύσουμε το ποτό μας. Ζηλεύουμε και χαζεύουμε τα όμορφα φυτά που κατακλύζουν τον χώρο. Γ.Π.

Φαλήρου 48, Τ/211-40.86.826

Τάκης: Το θρυλικό αρτοποιείο 

Στον Τάκη βρίσκουμε τα πιο ποιοτικά ψωμιά και αρτοσκευάσματα της πόλης / Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη
Του κόσμου οι λιχουδιές στον φούρνο του Τάκη / Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη

Προτού το «τρίτο κύμα» του ψωμιού φτάσει στην Αθήνα, ευτυχώς είχαμε το αρτοποιείο του Τάκη. Μέχρι σήμερα βρίσκουμε στη γωνία της Μισαραλιώτου μερικά από τα πιο ποιοτικά ψωμιά και αρτοσκευάσματα της πόλης. Το μεστό χωριάτικο, που το κόβουν σε τετράγωνα, το πολύσπορο, το «μπαγκετοειδές» καμπαγιού είναι μερικά μόνο απ’ όσα λιγουρευόμαστε κάθε φορά που περνάμε απ’ έξω. Χώρια η τραγανή τυρόπιτα, τα κρουασάν βουτύρου, τα τσουρέκια κι ένα σωρό ακόμη λιχουδιές. Γ.Π.

Μισαραλιώτου 14, Τ/210-92.30.052

Drupes and Drips: Η μικροσκοπική σπριτσερία

Μεσημεριανό διάλειμμα στο Drupes and Drips / Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Μας αρέσει να περνάμε τα απογεύματά μας στη μικροσκοπική σπριτσερία -ίσως τη μοναδική στην Αθήνα- απέναντι από τον φούρνο του Τάκη, χαζεύοντας τους περαστικούς και πίνοντας Campari, Aperol ή νόστιμα κοκτέιλ όπως Pink Aperol και Mandarino. Όταν, πάλι, δεν έχουμε πολύ χρόνο, χτυπάμε ένα σπριτζάκι και συνεχίζουμε τη βόλτα μας. Τα εκλεκτά αλλαντικά, όπως και τα τυριά και τα ψωμάκια από τον φούρνο του Τάκη συμπληρώνουν τέλεια την έξοδό μας. Μπορούμε να επιλέξουμε γραβιέρα, ανθότυρο ξηρό και χλωροτύρι από την Κρήτη, ξινοτύρι από τη Μύκονο, αρσενικό Νάξου με πιπεριά, μια γλυκιά και κρεμώδη gorgonzola, αλλά και πιο δυσεύρετα τυριά, όπως το Blu 61 που ωριμάζει μέσα σε κόκκινο φρουτώδες κρασί και το Fior di Arancio, που παίρνει αρώματα από μοσχάτο και κομματάκια πορτοκαλιού. Η λούζα Μυκόνου, το culatello di zibello, η coppa και το ισπανικό jamon συνοδεύονται από φέτες ψωμιού με λάδι και αλάτι από τη Ρήνεια. Οι τιμές διαμορφώνονται με το κιλό και ξεκινούν από 5,5 ευρώ. Την ιδέα είχε ο Αρτέμις Παπαδόπουλος, γιος του γνωστού φούρναρη Τάκη, ο οποίος ήθελε να φέρει έναν ιταλικό αέρα στη γειτονιά και νομίζουμε ότι τα κατάφερε. Μ.Π.

Ζήτρου 20, Τ/697 030 0404

Οι Γυναίκες (ή Τα Κορίτσια): Όλα στα κάρβουνα

Το σουβλάκι στις Γυναίκες είναι ζουμερό και νόστιμο / Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Λιτό, χωρίς καμία διακόσμηση, με μερικά τραπέζια από κόντρα πλακέ μέσα κι έξω και μια παλιά φωτεινή επιγραφή με ένα γύρο και τη λέξη «ψητοπωλείο», το σουβλατζίδικο που άνοιξε το 1977 δεν έχει καν επίσημο όνομα. Όλοι στη γειτονιά το αποκαλούσαν «Τα κορίτσια» ή «Οι γυναίκες» κι έτσι καθιερώθηκε. Πηγαίνουμε το βράδυ, καθώς ανοίγει το απόγευμα, ενώ τις Κυριακές είναι κλειστό για να ξεκουραστεί η οικογένεια που το τρέχει. Η κυρία Ελένη είναι η επικεφαλής και όλα περνάνε από τα χεράκια της. Τρώμε παραδοσιακό τυλιχτό με ντομάτα, κρεμμύδι, γιαούρτι και πιπέρι. Δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα στον χοιρινό γύρο και στο καλαμάκι, τα οποία ετοιμάζει η κυρία Ελένη κάθε πρωί. Όλα ψήνονται στα κάρβουνα και η πίτα γεμίζεται πάνω στη σχάρα και σερβίρεται καυτή. Είναι μαλακή και στεγνή, τα λαχανικά από το γειτονικό μανάβικο Οπώριο και το «τζατζίκι» σπιτικό, φτιαγμένο από γιαούρτι και λίγο αγγούρι, χωρίς σκόρδο, για να μην επικαλύπτεται η γεύση του κρέατος. Μ.Π.

Δράκου 16, Τ/210-92.25.648

Monsieur Barbu: Για χειροποίητα flat bread και churros 

Πιο παλιά, το Monsieur Barbu ήταν ο απόλυτος προορισμός για το κυριακάτικο brunch. Πλέον, δεν χρειάζεται να έρθει η Κυριακή για να το απολαύσουμε, γιατί έχει προστεθεί στο καθημερινό μενού τους. Όταν έχει καλό καιρό, καθόμαστε στα τραπεζάκια έξω που βλέπουν στο παρκάκι της Φαλήρου και τρώμε αυγά τηγανητά πάνω σε χειροποίητο flat bread, με γιαούρτι, μυρωδικά και πέστο λιαστής ντομάτας, αλλά και churros με σοκολάτα ganache και χειροποίητη καραμέλα. Μ.Π.

Μάρκου Μπότσαρη 49, Τ/210-92.47.555

Lotte: 30’s σκηνικό και homemade αναψυκτικά

Το γωνιακό μικρό καφέ που έχει κερδίσει τους Κουκακιώτες με την όμορφη διακόσμηση της δεκαετίας του ‘30 και τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες που θυμίζουν θεατρικό σκηνικό, έχει γίνει πλέον και δικό μας στέκι. Στο Lotte μας αρέσει να πηγαίνουμε για τον πρωινό καφέ, αφού χαζέψουμε τα πανέμορφα νεοκλασικά της οδού Τσάμη Καρατάσου. ​​Τα χειροποίητα γλυκά, τα κέικ και οι σπιτικές πίτες δένουν ιδανικά με τα homemade αναψυκτικά τους. Μ.Π. 

Τσάμη Καρατάσου 2, Τ/211-40.78.639

Sam’s: Πραγματικά καυτερό χειροποίητο burger

Ο Σαμ ή, αλλιώς, Σταμάτης Μαρινέλης ιδιοκτήτης του Sam’s Burger
Τα ζουμερά μπέργκερ του Sam’s Burger

Ο Σαμ ή, αλλιώς, Σταμάτης Μαρινέλης, έμαθε την τέχνη του burger στην Αμερική. Επιστρέφοντας, άνοιξε μπεργκεράδικο στα Χανιά και πρόσφατα «προσγειώθηκε» στο πιο κεντρικό σημείο της Δράκου, ακριβώς έξω από τον σταθμό του μετρό Συγγρού/Φιξ. Τα burger του είναι τόσο καλά, που καμιά φορά τελειώνουν πριν καν έρθει η ώρα να κλείσει. Το κλασικό cheese burger με χειροποίητο μπιφτέκι 150 γραμμαρίων, μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα, τσένταρ, ντομάτα και κρεμμύδι, και το πραγματικά καυτερό new hot Mexico burger με Barbecue Mississippi sauce, κρέμα τσένταρ, ντομάτα, καυτερές πιπεριές Scorpion Trinidad και Moruga, είναι τα αγαπημένα μας. Όταν έχουμε όρεξη για «γουρουνιές», συνοδεύουμε το burger μας με χειροποίητο cheesecake και αναψυκτικά Dr. Pepper. Μ.Π. 

Δράκου 3-5, Τ/ 210-75.46.066

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών