ΕΞΟΔΟΣ

Κυψέλη: Πού τρώμε γύρω απ’ τη Δημοτική Αγορά

Νέα και παλιά στέκια στην όμορφη αθηναϊκή γειτονιά.

11.02.2022
Κυψέλη: Πού τρώμε γύρω απ’ τη Δημοτική Αγορά

Ξεκινάμε τη βόλτα στη Κυψέλη από τη Δημοτική Αγορά, ένα από τα κέντρα της γειτονιάς- ολοζώντανο, γεμάτο ενδιαφέροντα καταστήματα και εκδηλώσεις. Πριν περάσουμε από τα παλιά και νέα foodie στέκια που βρίσκονται στην ακτίνα της διαλέγουμε φρέσκα, βιολογικά φρούτα και λαχανικά από τους καλλιεργητές που έχουν απλώσει την πραμάτεια τους στον κεντρικό χώρο της στεγασμένης αγοράς. Μυρωδάτα πορτοκάλια Αργολίδας από την βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη, κουνουπίδια, κυδώνια και γλυκοπατάτες Εύβοιας από το Ραδίκι, και αρκετά ακόμα προϊόντα φτάνουν στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης κάθε Τετάρτη μεσημέρι (από τις 15:00 μέχρι τις 19:00). Με γεμάτες τσάντες περπατάμε στους γύρω δρόμους, μέχρι την όμορφη πλατεία Αγίου Γεωργίου και κάνουμε στάση για φαγητό, καφέ και ποτό σε παλιά και νέα μαγαζιά της γειτονιάς.

Black Hole

Το Black Hole Kipseli μετράει μόλις τέσσερις μήνες. Η Βίκυ και ο Θανάσης άνοιξαν αυτό το ιδιαίτερο tap room στην Κυψέλη με έμπνευση από το Βερολίνο. «Ζήσαμε στο Βερολίνο και μας άρεσε αυτή η κουλτούρα. Τα μαγαζιά που συνδυάζουν τα αλλιώτικα πράγματα, όπως το βίντεο κλαμπ με το μπαρ, το τατουατζιδικο με λαϊβάδικο, το ψιλικατζιδικο με κατάστημα μουσικών οργάνων. Εμείς αποφασίσαμε να συνδυάσουμε το βινύλιο με craft μπύρες. Είμαστε ένα δίσκο-μπιράδικο». Στο Black Hole βρίσκουμε ελληνικές και ευρωπαϊκές craft μπίρες που ανανεώνονται συνέχεια. Η σέρβικη Dogma, η ελληνική Κυρία Τούλα, η γνωστή Noctua και τα εισαγώμενα αναψυκτικά Club Mate είναι κάποιες απο τις επιλογές. Η μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή δίσκων τους είναι κυριώς από την punk-rock σκηνή αλλά βρίσκεις και all time classic άλμπουμ των Iggy Pop, David Bowie, Jimmy Hendrix, Nirvana, Guns ‘n’ Roses, Joy Division και δεν λείπουν οι παραγωγές από την εγχώρια underground σκηνή. Μ.Π.

Κυψέλης 25, Κυψέλη, Τ/ 698-03-22-064

Kick

Ένα από τα αγαπημένα μας μαγαζιά στην Κυψέλη είναι το Kick. Ένα all day στέκι που σερβίρει ποιοτικό καφέ και λαχταριστά σνακ. Στο Κick βρίσκουμε επίσης, αξεσουάρ, ρούχα από μικρά, ελληνικά brands και craft μπίρες. To φωτεινό καφέ με την απλή διακόσμηση είναι κατάλληλος προορισμός για αυτούς που θέλουν να δουλέψουν με την ησύχια τους και ταυτόχρονα να απολαύσουν το γεύμα τους, όπως ένα λαχταριστό bagel με αβοκάντο, βολάκι Άνδρου, αγγούρι, λευκά μανιτάρια, μαρμελάδα ντομάτας και hummus, μπισκότα από τον Cookie Dude και φρεσκότατα γλυκά ημέρας όπως η μηλόπιτα και το brownie με αλατισμένη καραμέλα. Μ.Π.

Σποράδων 26, Κυψέλη, Τ/ 211-11-90-369

Morning Sweetie

Pet friendly και φιλικό εν γένει το Morning Sweetie είναι ένας ωραίος προορισμός για τα πρωινά που έχεις να δουλέψεις στο λάπτοπ σου ή να διαβάσεις καθώς έχει άπλα, σχετική ησυχία και είναι εξοπλισμένο με μπόλικες πρίζες ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό. Η Ολίνα Αγγελίδου και ο Βασίλης Δενδρινός, ζευγάρι και κάτοικοι της Κυψέλης και οι ίδιοι, είναι οι άνθρωποι πίσω από το φρέσκο πρωινό στέκι που προσφέρει προσεγμένο καφέ (τον προμηθεύονται από το ελληνικό Μ.Ο.C. micro roastery) και μικρά γεύματα δια χειρός Γιάννη Μπουροδήμου. Μπισκότα, αλμυρά μάφιν, τάρτες αλλά και overnight oats σε βαζάκι είναι μερικές μόνο από τις νόστιμες επιλογές. Γ.Π.

Ζακύνθου 13, Κυψέλη, T/ 211-73-54-924 

Οι πίτες της Κολχίδας

Ψωμιά γίγας «του μέτρου» βγαίνουν ζεστά ζεστά από τον θολωτό φούρνο. Ο μάστορας σκύβει γρήγορα στη χτιστή κατασκευή που μοιάζει με πηγάδι και βγάζει τα ψημένα λαβάς-μακρουλά επίπεδα ψωμιά, παραδοσιακά της Γεωργίας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η κυρία Μάγια ετοιμάζει αφράτο χατσαπούρι (τη περίφημη γεωργιανή πίτα με τυρί), γεμιστές πίτες με φασόλια και μπαχαρικά, ακόμη και χειροποίητα χινκάλι, ένα είδος ντάμπλινγκ γεμιστό με κιμά. Στα ράφια του καταστήματος βρίσκουμε και ιδιαίτερα συσκευασμένα γεωργιανά προϊόντα όπως σάλτσες από κορόμηλο που πάνε με κρεατικά, βαζάκια με τουρσιά, μπαχαρικά και γλυκό του κουταλιού από λευκό κεράσι. Γ.Π.

Φωκίωνος Νέγρη 15, Τ/ 211-21-66-949

Η Γειτονιά

Οι γέννημα θρέμμα Κυψελιώτες γονείς άνοιξαν το μαγειρείο το 1994, οι κόρες-Μαρία και Δανάη- το συνεχίσουν τώρα. Στη γωνιακή, αστραφτερή από καθαριότητα Γειτονιά τα φαγητά είναι είναι απλά, παραδοσιακά ελληνικά. Μαμαδίστικα γιουβαρλάκια, φασολάδες, γεμιστά, κρεατόσουπες και ψαρόσουπες ετοιμάζονται καθημερινά στη κουζίνα και μοστράρονται στη βιτρίνα. Γίνονται και πακέτο. Γ.Π.

Κυψέλης 77, Τ/ 210-82-51-051

It’s a Βίλατζ

Μέχρι αργά, γύρω στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, μένει ανοιχτό το It’s a Βίλατζ που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς. Συνοδεύουμε το ποτό με πίτσες και σαλάτες ενώ στα ηχεία παίζει ωραία μουσική-από jazz μέχρι soul και funk. Γ.Π.

 Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη, Τ/ 210-82-20-222

Williwaw

Σε μια πολυκατοικία του ‘60 βρήκε το περασμένο καλοκαίρι στέγη το Williwaw, σημείο συνάντησης για όσους αναζητούν τον ποιοτικό καφέ. Στον εσωτερικό χώρο με τα ψηλά ταβάνια και τα μωσαϊκά μπορεί κανείς να καθίσει στον ξύλινο πάγκο ωστόσο, όταν ο καιρός το επιτρέπει, προτιμάμε να πιάνουμε ένα από τα τραπέζια κάτω από τα δέντρα του πεζοδρομίου, στην ήσυχη οδό Κερκύρας. Εκτός από το house blend τους, Petrichor, φιλοξενούν κάθε εβδομάδα καινούργιους καφέδες μοναδικής προέλευσης από ενδιαφέροντα roasteries και τα συνοδεύουν με σάντουιτς και σπιτικά γλυκά. Πρόσφατα βρήκαμε και γιαπωνέζικου στυλ αφράτο cheesecake. Στον κατάλογό τους έχουν επίσης craft μπίρες από την ομάδα των Strange Brew και λίγα ελληνικά κρασιά από μικρούς παραγωγούς. Γ.Π.

Κερκύρας 69, Κυψέλη, Τ/ 210-82-20-745

Μπόζας

Από τα παλιακά αλλά κλασικά ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς, με ιστορία από το 1967. Οι πάγκοι είναι γεμάτοι με φουσκωτά τσουρέκια για τα οποία φημίζονται αλλά ακόμα πιο πολύ αγαπάμε την πάστα (και την τούρτα) αμυγδάλου τους. Ένα γλυκό-αέρας, απαλό, με στρώσεις από παντεσπάνι και σαντιγί, συν καλής ποιότητας τραγανό, καβουρδισμένο αμύγδαλο και κερασάκι στην κορυφή. Δοκιμάστε και τα κουρκουμπίνια απ΄ τη μεγάλη πιατέλα. Γ.Π.

Κέρκυρας και Παξών, Κυψέλη, Τ/ 210-82-11-107

Dope 

Στο λιλιπούτειο Dope (αδερφάκι εκείνου στο Μοναστηράκι) χωράνε ένα σωρό λιχουδιές που πάνε με τους φρεσκοκαβουρδισμένους καφέδες και τα ιδιαίτερα χαρμάνια από το δικό τους roastery. Σπιτικά μπέιγκελ, μαλακά και ολόφρεσκα μπριός, babka με σοκολάτα, κέικ και μπισκότα γεμίζουν τα ράφια. Δοκιμάστε το σάντουιτς με το σαλάμι και τη μουχαμάρα ή τη μπαγκέτα με τη μορταδέλα και το πέστο φιστικιού. Έχει λίγα τραπεζάκια στη ξύλινη εξέδρα αλλά και δίπλα, στο πράσινο πεζοδρόμιο της Φωκίωνος. Γ.Π.

Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη, Τ/ 210-86-59-368 

Au Revoir

Όχι μόνο το πιο παλιό αλλά και το πιο κομψό μπαρ της Αθήνας, σχεδιασμένο από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο. Ένα ποτάδικο σωστό στολίδι, με θέα την Πατησίων και λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: από τα ασυνήθιστα τραπεζάκια και τη ψάθα στους τοίχους μέχρι το ατμοσφαιρικό πατάρι. Στα ποτήρια straight ποτά και old school κοκτέιλ. Γ.Π.

28ης Οκτωβρίου 136, Αθήνα, Τ/ 210-82-30-474

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών