ΕΞΟΔΟΣ

Ο γύρος της Αθήνας σε 12 μακαρονάδες

Κρεμώδεις, ντοματένιες, μίνιμαλ ή πληθωρικές, αυτές είναι οι μακαρονάδες που λατρεύουμε και δεν θα βαρεθούμε ποτέ να τρώμε στα αθηναϊκά εστιατόρια.

07.10.2021| Updated: 08.10.2021
Ο γύρος της Αθήνας σε 12 μακαρονάδες

Αν υπάρχει ένα πιάτο που δεν θα βαρεθούμε να τρώμε ποτέ είναι τα μακαρόνια. Η αλήθεια είναι ότι μας αρέσουν όλα, ακόμα και αυτά με σκέτο βούτυρο και πιπέρι που φτιάχνουμε αργά το βράδυ στο σπίτι όταν δεν υπάρχει τίποτα στο ψυγείο. Γι’ αυτό και δυσκολευτήκαμε αρκετά να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας. Στις παρακάτω διευθύνσεις επιστρέφουμε συνεχώς για να φάμε απολαυστικές καρμπονάρες και πληθωρικές παπαρδέλες, πικάντικες σπαγγετάδες με θαλασσινά, κλασικά μακαρόνια με κιμά, μεταξένια ραβιόλια και κολασμένα λαζάνια.

Στο Ovio θα φας ναπολιτάνα pomodoro e basilico χωρίς ψεγάδι

Αν με ρωτάτε ποια είναι για μένα η απόλυτη μακαρονάδα, θα σας απαντήσω όλες. Αυτή όμως στην οποία καταφεύγω κάθε φορά που ζορίζομαι, είναι η σωστή και περιποιημένη pomodoro e basilico (κοντολογίς μια σάλτσα ναπολιτάνα με τα όλα της). Αυτή η μακαρονάδα είναι το φάρμακό μου. Στο Ovio ξέρουν και την κάνουν υπερτέλεια. Δεν έχει κανένα ψεγάδι, τα μακρουλά σπαγγέτι chitarra που χρησιμοποιούν της έρχονται γάντι, και είναι βρασμένα στην εντέλεια. Η δε πυκνή και όλο ουσία, ζωντανή σάλτσα τους, τα αγκαλιάζει σαν πέπλο, έτσι που γύρω από το πιρούνι τυλίγεται κάθε φορά η ιδανική μπουκιά που περιέχει πάντα τα πάντα. Ν. Μ.
Απόλλωνος 4, Σύνταγμα, Τ/211-41.15.755

Μια σάλτσα ναπολιτάνα με τα όλα της στο Ovio

Στις Σεϋχέλλες για παπαρδέλες με καβουρμά

Χιλιοτραγουδισμένες είναι αυτές οι παπαρδέλες στις Σεϋχέλλες. Έχουν καταλήξει να είναι το signature πιάτο τους που όσο κι αν αλλάζει ο κατάλογος αυτές δεν πάνε πουθενά. Eτούτος εδώ ο δυναμίτης, που έχει δημιουργήσει σκληρό φαν κλαμπ, πέτυχε πολύ απλά γιατί έχει συνδυάσει μαζί δύο εκλεκτά ελληνικά προϊόντα βαθιάς νοστιμιάς που αλληλοσυμπληρώνονται. Bουβαλίσιος καβουρμάς από την Κερκίνη μαγειρεύεται σε σύβραση μαζί με τις παπαρδέλες και μια γενναία ποσότητα γαλομυζήθρας προστίθεται στο τέλος για να δέσει το όλον. Κομψά πληθωρικό πιάτο, σικ ρουστίκ. Ένα ποτήρι Ξινόμαυρο μεσαίας παλαίωσης, δροσερό από το ψυγείο, ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ν. Μ.
Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, Τ/211-18.34.789

Το signature πιάτο στις Σευχέλλες

Στο ΦΙΤΑ θα επιστρέψεις για τα σπαγγέτι με αυγοτάραχο

Στο ΦΙΤΑ τα περισσότερα πιάτα ενδείκνυνται για μοιρασιά. Το συγκεκριμένο, με τίποτα. Ο καθένας το δικό του. Χαρακτηριστικά κεχριμπαρένιος και umami μέχρι την τελευταία πιρουνιά ο μικρός λόφος από σπαγγέτι γυαλίζει έτσι όπως είναι δεμένος υποδειγματικά με τη σάλτσα του. Τι περιλαμβάνει το πιάτο; Όχι πολλά παραπάνω από σκόρδο, μια ιδέα από τσίλι και λεμόνι, ελάχιστο βούτυρο και (αχ) αυγοτάραχο. Τα al dente ζυμαρικά έχει, σ’ αυτή τη περίπτωση, σημασία που είναι χειροποίητα καθώς κρατάνε «χαρακτήρα» απέναντι στον πλούτο που τα αγκαλιάζει. Για τη βελούδινη υφή, για το ιώδιο που έρχεται και φεύγει απαλά, για τα στριφογυρίσματα στο χρυσοκίτρινο ζουμί, για όλα αυτά πέφτουμε με μανία πάνω από τη μακαρονάδα με το που εμφανίζεται στο τραπέζι. Γ. Π.
ΦΙΤΑ, Ντουρμ 1 και Κασομούλη, Νέος Κόσμος, Τ/211-41.48.624

Σπαγγέτι με αυγοτάραχο στο Φίτα / Φωτό: Μαρίνα Πετρίδου

Η crabonara (sic) και η αχινομακαρονάδα του Napul’è

Δεν είναι ορθογραφικό λάθος. Βασισμένη στην κλασική συνταγή η Μάγκυ Ταμπακάκη κάνει μια καρμπονάρα με τα όλα της, μόνο που σ’ αυτά τα όλα το γκουαντσιάλε αντικαθίσταται με ψαχνό από φρέσκο καβούρι. Το κοντό και φαρδύ ζυμαρικό mezzi paccheri εγκλωβίζει την κρέμα ενώ το καβούρι καπνίζεται ελαφριά πριν προστεθεί στην pasta. Θαλασσινά και μάλιστα ΤΟ θαλασσινό πρωταγωνιστεί σε μία ακόμα αγαπημένη μακαρονάδα του Napul’è που εμφανίζεται κατά καιρούς ως πιάτο ημέρας στο μενού. Αν είστε από τους τυχερούς, μην παραλείψετε να το παραγγείλετε: είναι λιγκουίνι με φρέσκο αχινό και σάλτσα που προκύπτει απ’ τα ζουμιά του παρέα με λάδι, σκόρδο και λεμόνι. Γ. Π.
Napul’è Italian Comfort Food & Wine, Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη, Τ/210-96.55.815

Τα άπαιχτα μακαρόνια με κιμά της Άλεξ

Η τριών (άντε, ίσως τεσσάρων) βημάτων απόσταση της κουζίνας από τα τραπέζια κάνει ακόμα πιο γευστικά τα ζυμαρικά εδώ. Αχνιστά φτάνουν στο τραπέζι τα χειροποίητα λιγκουίνι της Άλεξ Βασιλάτου που για τους φαν των κλασικών γεύσεων τα μαγειρεύει με μοσχαρίσιο κιμά, κόκκινο κρασί, παρμεζάνα και κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας. Λίγες κουταλιές αγελαδινό γιαούρτι στο πλάι δροσίζουν και «ξυπνάνε» τον ουρανίσκο. Γ. Π.
Αλ3ξ The Fresh Pasta Bar, πλατεία Δεξαμενής 3, Τ/ 210-36.44.142

Η καρμπονάρα (και τα χειροποίητα ραβιόλια) του Bellagio

Ο νεαρός σεφ Μιχάλης Μαργαρίτης, λάτρης της ιταλικής κουζίνας, μαγειρεύει ωραιότατες και αυθεντικές ιταλικές πάστες με επιλεγμένα υλικά. Η καρμπονάρα του ήδη έχει αποκτήσει φήμη και όχι άδικα: σπαγγέτι αργής ξήρανσης, φρέσκοι κρόκοι αυγού, καλοψημένο guanciale με το σωστό, τραγανό λιπάκι του και μυρωδάτο πεκορίνο Ρομάνο, έρχονται στο πιάτο σε ένα αχνιστό λοφάκι και συνοδεύονται από την ευγενική και σοφά επίμονη παρότρυνση του σεφ να ξεκινήσεις να τρως άμεσα, πριν κρυώσει και θαμπώσει η σάλτσα του κρόκου. Εξαιρετικής νοστιμιάς και υφής είναι και τα χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με ρικότα και σάλτσα καλοκαιρινής τρούφας. Αν και δεν συμπαθώ ιδιαίτερα την τρούφα, εδώ ο σεφ βάδισε απόλυτα ισορροπημένα, αφήνοντας να «φανεί» η λεπτή νοστιμιά της ρικότα και και η καλοφτιαγμένη ζύμη της πάστας και άφησε την τρούφα να ακουστεί με μεγάλη διακριτικότητα. Συναρπαστική κάθε μπουκιά αυτού του πιάτου, ιδίως αν τρίψετε από πάνω λίγο ροζ πιπέρι. Ιδιαίτερη μνεία στα τέλεια βρασμένα αλ ντέντε ζυμαρικά και των δύο πιάτων. Β. Κ.
Bellagio, Αγ. Ιωάννου 80, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.00.646

Τα χειροποίητα ραβιόλια του Bellagio
Kαλοψημένο guanciale με το σωστό, τραγανό λιπάκι έχει η καρμπονάρα στο Bellagio

Στο Zurbaran τα σπαγγέτι al limone ανεβαίνουν επίπεδο

Τα απόλυτα umami λιγκουίνι σερβίρει το Zurbaran, με καπνιστό χέλι και λεμονάτη σάλτσα παρμεζάνας. Πιάτο που αποδεικνύει περίτρανα πως το μαγειρικό δαιμόνιο ενός μάγειρα δεν φαίνεται μόνο σε περίτεχνα πιάτα υψηλής γαστρονομίας, αλλά και στις λεπτομέρειες τις οποίες μηχανεύεται για να αναβαθμίσει ένα ήδη επιτυχημένο και κλασικό πιάτο, δίνοντας του νέες προοπτικές. Το καπνιστό χέλι Άρτας του Γείτονα είναι το στοιχείο που χρησιμοποιούν για να εμπλουτίσουν αυτή την elevated σπαγγετάδα al limone οι Νίκος Ρούσσος και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, οι οποίοι έχουν αναλάβει να φρεσκάρουν το μενού του Zurbaran. Η ηλεκτρίζουσα σπιρτάδα του λεμονιού, η καπνιστή γεύση του ψαριού και η κρεμώδης γλύκα της παρμεζάνας είναι όντως σκέτο ουμάμι. Ν. Μ.
Πατριάρχου Ιωακείμ 38, Κολωνάκι, Τ/210-7238334

Tα σπαγγέτι al limone στο Zurbaran με καπνιστό χέλι και λεμονάτη σάλτσα παρμεζάνας / Φωτό: Εβίτα Σκουρλέτη

Λαζάνια μπολονέζ στο Chef Serra

Όσο η Σεβαστή μάς ετοιμάζει ένα negroni sbagliato αμφιταλαντευόμαστε μεταξύ των ζυμαρικών του μενού. Καρμπονάρα ή λαζάνια μπολονέζ; Ναι, ναι, γνωρίζω πως δεν είναι πιάτο για τον καύσωνα τα λαζάνια με την μπεσαμέλ αλλά κάθε μπουκιά τους είναι γεμάτη θαλπωρή, κάθε παύση και ένα μικρό παιδικό χαμόγελο. Άσε που με μια σαλάτα στη μέση χορταίνουν δύο στόματα. Και η καρμπονάρα, όμως, είναι άψογη – αυθεντική, με αυγό, guanciale και πεκορίνο. Ανεπιτήδευτη και τόσο όσο λιπαρή. Χ. Θ.
Chef Serra Delicatessen Food & Drink, Ιωάννου Αποστολοπούλου 57, Χαλάνδρι, T/213-08.80.747

Υπόσχεση καλοκαιριού, τα σπαγγέτι με θαλασσινά στο Alio

Μια καλοκαιρινή υπόσχεση είναι τούτη η σπαγγετάδα κι ας είναι μαύρος ο καμβάς της. Το όνομα spaghetti neri έρχεται – από τι άλλο;- από τα μαύρα ζυμαρικά καμωμένα με μελάνι της σουπιάς. Θαλασσινά όπως καλαμάρι και καβούρι μπλέκονται με ολόγλυκα ψητά ντοματίνια, φρέσκο τσίλι για πικάντικη τσαχπινιά και κάτι από λεμόνι για την αψάδα. Το όλον συμπληρώνει μια τραγανή υφή που σε εκπλήσει. Δεν θα κάνω, όμως, σπόιλερ για να μην χαλάσω αυτή τη μικρή γευστική έκπληξη! Αναμένω εντυπώσεις. Χ. Θ.
Alio, Βασιλέως Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, Τ/210-68.50.745

Σπαγγέτι με θαλασσινα στο Alio

Με φρέσκο τσίλι για πικάντικη τσαχπινιά

Για Cacio e pepe στο Giacomo

Η πράσινη αυλή του Giacomo θυμίζει αριστοκρατική συνοικία του Μιλάνο. Ας κάνουμε μια μικρή στάση στο δροσερό αυτό σημείο δίπλα στο Μουσείο Γουλανδρή για να γευτούμε ξανά το μικρό αυτό θαύμα με δύο υλικά. Ο λόγος για την cacio e pepe. Al dente, άψογα δεμένη και πλούσια στην απλότητά της. Επιμένοντας ελληνικά στο κρασί, τη συνοδεύουμε με το αγαπημένο μου Roussanne από το κτήμα Μανουσάκη. Το λευκό κρασί από την ομώνυμη ποικιλία με το γεμάτο σώμα και τα έντονα αρώματα από λευκά φρούτα, βανίλια και ξερά άνθη ταιριάζει υπέροχα με τη μακαρονάδα. Ιταλία, Ελλάδα και Γαλλία στο ίδιο τραπέζι. Χ. Θ.
Giacomo, Λεβίδου 11, Κηφισιά, Τ/ 210-80.14.000

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών