ΕΞΟΔΟΣ

Σε ποιες Αθηναϊκές ταβέρνες τρώμε τα καλύτερα ψητά;

Ποιοτική κρεατοφαγία εκεί που ανάβουν τη φωτιά οι έμπειροι.

05.09.2021
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη, Χριστίνα Γεωργιάδου

Τα Φιλετάκια

Η Δάφνη είναι μία από τις πιο ωραία διατηρημένες παλιές γειτονιές της Αθήνας και κρύβει γαστρονομικά διαμάντια. Τέτοιο είναι τα Φιλετάκια, μια ταβέρνα-ψησταριά που λειτουργεί από το 1966 και έχει γίνει must προορισμός για τους λάτρεις του καλού κρέατος. Τα φιλετάκια (χοιρινά και κοτόπουλου) τους έχουν κάνει διάσημους, αλλά δεν σερβίρουν μόνο αυτά. Στην ταβέρνα μπορείτε να φάτε μοσχάρι «αντρεκότ» ψημένο εξαιρετικά, πατάτες κομμένες στο χέρι και ζουμερό χωριάτικο λουκάνικο. Μ. Π.

Εθνάρχου Μακαρίου 126 και Δράμας, Δάφνη, Τ/210-97.30.682, Δευτέρα-Σάββατο 19.00-01.00, Κυριακή 12.00-01.00

Το Χαγιάτι

Χωριάτικη, συνοικιακή ψησταριά από μια οικογένεια που κρατάει από την Άρτα και σερβίρει διαλεχτά κρεατικά από τον τόπο τους, ψημένα στα κάρβουνα. Το αγαπημένο μου μενού εδώ είναι: κολοκυθάκια τηγανητά, τζατζίκι, φρυγαδέλι, γαρδουμπάκια και γουρουνόπουλο σούβλας. Φτιάχνουν όμως και πολύ νόστιμα τυλιχτά σουβλάκια, έκτακτα αρνίσια παϊδάκια και ένα κοτόπουλο σούβλας-αφρό. Ν. Μ.

Καθημερινά 17.00-00.30, Κυριακή 12.00- 00.30, Καραϊσκάκη 5, Γαλάτσι, Τ/210-29.19.248

Τα Φιλετάκια

Το Γίδι

Κεφαλονίτης

Κεφαλονίτης ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης, που άνοιξε την ταβέρνα στην Καστέλλα. Γωνιακό μαγαζί, τα τραπεζάκια αγκαλιάζουν την πρόσοψη ολόγυρα, πάνω στο πεζοδρόμιο. Αν και συνοικιακό, είναι δημοφιλές στέκι και κόσμος πολύς το προτιμά για τα σωστά ψημένα στα κάρβουνα παϊδάκια, το μπιφτέκι και το συκώτι. Πατάτες τηγανητές από τις ωραίες, βλίτα υποδειγματικά, τυροκαυτερή ελαφριά και κολοκυθάκι σε κουρκούτι τραγανό. Οι δυσκολίες αρχίζουν με το «και τώρα τι πίνουμε». Ν. Μ.

Ρεθύμνης 19, Καστέλλα, Δευτέρα-Σάββατο 18.30-00.00, Κυριακή κλειστά, Τ/210-41.14.426

Το Γίδι

Γενικός κουμανταδόρος στη χασαποταβέρνα είναι ο σεφ Βασίλης Ακρίβος. Στην ωραία αυλή σερβίρονται ζουμερά ψημένα μοσχάρια Βέροιας, πρόβατα Τυρνάβου, αρνιά από τη Λέσβο και τα Γιάννενα, μέχρι ουγγρικά χοιρίδια Mangalica με άφθονο ενδομυϊκό λίπος. Highlights τα θεσπέσια ψημένα γλυκάδια και νεφρά και το αντικριστό, που σερβίρεται Παρασκευή και Σάββατο. Δυνατά συνοδευτικά, βλ. βουτυράτη φέτα, προσούτο προβατίνας, μακαρούνες και σοβαρή λίστα με κρασιά. Ν. Μ.

Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, Τ/210-28.28.848, Τρίτη-Παρασκευή 15.00-01.00, Σάββατο 13.00-01.00, Κυριακή 13.00-18.00, Δευτέρα κλειστά

Ο Νίκος

Μαγειρείο-ψησταριά, παμπάλαιο στέκι ξενύχτηδων που δεν γεμίζει το μάτι με την εμφάνιση, αλλά το τι γίνεται στις σχάρες και στις κατσαρόλες είναι άλλη υπόθεση. Σπεσιαλιτέ τα μαγειρέματα με κρέας: βραστό μοσχάρι-αφρός, σπληνάντερο, κοκορέτσι, λεμονάτο, κοκκινιστό, γιουβέτσι. Διάσημος ο πατσάς και το πόδι, σερβιρισμένα μερακλίδικα με το σκορδοστούμπι και το μπούκοβό τους. Το σπληνάντερο και το κοκορέτσι ψήνονται στα κάρβουνα (όπως οι μπριζόλες και τα μπιφτέκια) από τον κ. Νίκο, ψήστη με τσαγανό και πείρα δεκαετιών. Πατάτες κομμένες στο χέρι, τέλεια τηγανισμένες και πυκνό τζατζίκι-φωτιά. Β. Κ.

Κλεάνθους 10, Κάτω Ηλιούπολη, Καθημερινά: 12.00-23.00, Σαββατοκύριακα μέχρι αργά για πατσά και πόδι

Κοροπούλης

Οικογενειακή, σε ήσυχο μέρος, στην είσοδο της Κερατέας από την πλευρά της Πέτας. Κρέας εκλεκτό από δικά τους κοπάδια, ψημένο στα κάρβουνα, από τον μάστορα ψήστη μπαμπά, με έμφαση στο πρόβειο: σπεσιαλιτέ το μπιφτέκι από 70% πρόβειο-30% μοσχαρίσιο κρέας, έξοχα τα παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας, εξαίσιο κοκορέτσι και κοντοσούβλι και ωραίες τηγανητές πατάτες. Δοκιμάζουμε οπωσδήποτε καλοψημένο μοσχαρίσιο συκώτι και ωραιότατες μπριζόλες. Β.Κ.

Λ. Σουνίου 46, Πέτα Κερατέας, Τ/22990- 69.354, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 18.00- 00.00, Σάββατο από τις 12.30, Κυριακή 12.00-19.00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Στάθης και Γιώτα

Ο Στάθης ψήνει και η Γιώτα σερβίρει, και το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετική συνοικιακή ταβέρνα στο Παλαιό Φάληρο. Η διακόσμηση είναι απλή, μόνο τα απαραίτητα: ευρύχωρα τραπέζια, άνετες ξύλινες καρέκλες και αστραφτερή καθαριότητα. Η ποιότητα του κρέατος και οι τεχνικές ψησίματος του Στάθη ανεβάζουν τη φαινομενικά απλή ταβέρνα σε επίπεδο γκουρμέ κρεατάδικου. Το ευγενικό και άψογο σέρβις που προσφέρει αυθόρμητα η Γιώτα συμπληρώνει την εμπειρία. Το γεμιστό μπιφτέκι με γραβιέρα ή φέτα, η σταβλίσια σπαλομπριζόλα και το μοσχαρίσιο συκώτι «ξεπουλάνε» κάθε φορά. Μ. Π.

Ηούς 46, Παλαιό Φάληρο, Τ/213-03.42.951, Πέμπτη-Κυριακή 13.00-00.00

Ο Ρουμελιώτης

Βρίσκεται στην Άνω Γλυφάδα, σε μια διασταύρωση ανάμεσα σε πολυκατοικίες. Έχει χαρακτήρα συνοικιακής ταβέρνας, αλλά η ποιότητά της την έχει ξεχωρίσει από άλλες της γειτονιάς. Στέκι για τους κρεατοφάγους της περιοχής και όχι μόνο, είναι ευρύχωρη, με άνετα τραπέζια, στα οποία συνήθως θα δεις μεγάλες παρέες διαφόρων ηλικιών. Οι μεγάλες μερίδες είναι το σήμα κατατεθέν του Ρουμελιώτη, χορταίνει το μάτι σου πριν από το στομάχι. Έκεί τρώμε συνήθως rib eye μπριζόλες, φρέσκες, πλούσιες σαλάτες και χειροποίητη τυροκαυτερή. Μ. Π.

Χειμάρρας 10, Άνω Γλυφάδα, Τ/210- 96.07.562, Τρίτη-Σάββατο 12.00-23.30, Κυριακή 12.00-23.00, Δευτέρα κλειστά

Το Τρίγωνο

Το αγαπημένο στέκι των Αθηναίων κρεατοφάγων, που το έχουν κάνει πλέον συνήθειο: «Πάμε για κρέας στο Τρίγωνο, στα Καλύβια!». Οι σούβλες παίρνουν φωτιά από νωρίς, με κοκορέτσι, κοντοσούβλι και αρνιά να ψήνονται ομοιόμορφα στα κάρβουνα. Στα must πιάτα είναι τα πρόβεια παϊδάκια, το μοσχαρίσσιο συκώτι και για τους μερακλήδες το κεφαλάκι. Μ. Π.

Αθηνών 36, Καλύβια Θορικού, Τ/22990- 48.540, Δευτέρα-Κυριακή 11.00-00.30

Το Ρεμούτσικο

Το Ρεμούτσικο

Θα το βρείτε σχεδόν σε κάθε λίστα με τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Στην υπέροχη, καταπράσινη αυλή του Ρεμούτσικου θα φας, αν όχι τα πιο νόστιμα, σίγουρα από τα πιο νόστιμα παϊδάκια της πόλης. Η ταβέρνα βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο πάνω από 35 χρόνια και διατηρεί την ποιότητά της αναλλοίωτη. Ο κατάλογος περιλαμβάνει και παϊδάκια προβατίνας για τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Τα Σαββατοκύριακα είναι συνήθως γεμάτο, γι’ αυτό καλό είναι να κλείσετε τραπέζι. Μ. Π.

Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, Τ/210-97.04.515, Τρίτη-Σάββατο 19.00-00.00, Κυριακή 12.30-17.30, Δευτέρα κλειστά

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών