Σλουρπ! Η έκφραση που μάθαμε από τα κόμικς προέρχεται από το ρήμα slurp (/slərp/) που στα αγγλικά σημαίνει «το να πίνεις ή να τρως κάτι με θόρυβο». Τα «μικιμάους» που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα -μαζί με άλλα επιφωνήματα που χρησιμοποιούσαν κατά περίπτωση όπως τα «λυγμ», «κλαψ», «σνιφ», «γκλουπ» κ.ο.κ.- χρησιμοποιούσαν και το «σλουρπ» κάθε φορά που ένας από τους ήρωες κατέβαζε με απόλαυση ένα κουτάκι δροσιστικό αναψυκτικό ή έτρωγε με θόρυβο, ρουφώντας, εισπνέοντας σχεδόν, το φαγητό του γεμάτος λαχτάρα. Εμείς μπορεί να έχουμε καλύτερους τρόπους, αλλά αν ήμασταν μόνοι μας έτσι θα καταβροχθίζαμε κάποια από τα πιάτα που σερβίρουν ορισμένα εστιατόρια της πόλης. Ποια είναι αυτά; Τι συνιστά για εμάς το απόλυτα λιχούδικο φαγητό; Διαβάστε τη λίστα μας και θα το μάθετε.
Τάκος με αρνί στο Loco
Για δεκαπέντε ώρες σιγοψήνουν το αρνί στο Loco μέχρι να «λιώνει» στο στόμα και λίγο πριν το σερβίρουν το περνάνε γρήγορα από δυνατή φωτιά για να καραμελώσει. Έρχεται σε χειροποίητη τορτίγια καλαμποκιού μαζί με καπνιστή μελιτζάνα, σάλτσα ταχίνι, πίκλες και κόλιανδρο. Μεξικό και ανατολή στην ίδια μπουκιά. Γ. Π.
Καλαμιώτου 15, T/ 210-33.18.778
Παστίτσιο à la Vezené
Στο μάλλον διασημότερο πιάτο του ο Άρης Βεζενές αποδομεί το παστίτσιο και βάζει ένα εκπληκτικό βοδινό ταρτάρ στο ίδιο πιάτο με χειροποίητα κανελόνια, φρέσκια ντομάτα και εσπούμα πατάτας. Αν θέλετε, θα ξεστήσουν και θα ξαναστήσουν το πιάτο μπροστά σας ώστε να θυμίζει και εμφανισιακά παστίτσιο αλλά το προτιμάμε στην αρχική του μορφή για να ελέγχουμε τις αναλογίες σε κάθε μπουκιά. Γ. Π.
Βρασίδα 11, Ιλίσια, Τ/210-72.32.002
Arancino στο Napul’è
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η αρχή γίνεται με ριζότο. Πιο συγκεκριμένα με καλά χυλωμένο ριζότο με σαφράν και παρμεζάνα. Αφού κρυώσει και σφίξει το πλάθουν σε μπαλάκια και τα γεμίζουν με διαφορετικά υλικά ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι για παράδειγμα, το βρήκαμε με μελιτζάνες αλά παρμιτζάνα, ενώ αργότερα μέσα στη χρονιά εμφανίζεται καμιά φορά γεμιστό με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα. Αφού το τηγανίσουν, ακουμπάνε το χρυσαφένιο arancino πάνω σε βελούδινη κρέμα παρμεζάνας, ό, τι πρέπει για βούτες. Γ. Π.
Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη, Τ/210-96.55.815
Ο χυλωμένος φιδές στο Annie Fine Cooking
Surf and turf πιάτο του ονείρου. Με φιδέ κι ένα ψάρι γιαχνιστό, άλλοτε μπακαλιάρο, κι άλλοτε ροφό ή στείρα, και με όστρακα ή κόκκινη γαρίδα – ό,τι βρεθεί της εποχής. Προσθέτουν και σαλάμι Λευκάδος ή παστουρμά ή σύγκλινο ή πορτοκαλολουκάνικο Μανιάτικο. Όλα χυλώνουν μέσα σε θεάρεστο ζωμό θαλασσινών με μια τσιμπιά Μηλέικο πελτέ τον χειμώνα ή ξεφλουδισμένη ντομάτα το καλοκαίρι. Ως καρύκευμα ολίγον βουτυράκι γάλακτος στο φινίρισμα. Ν. Μ.
Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, Τ/210-92.13.690. Επειδή το μενού δεν είναι σταθερό, το πιάτο δεν υπάρχει κάθε μέρα.
Γαριδάκι «ποπ κορν» στο Dopios
Στο σύγχρονο μεζεδοπωλείο του Χριστόφορου Πέσκια, με έμπνευση το κλασικό μπακαλιάρος-σκορδαλιά, έχουν εφεύρει ένα εθιστικό πιάτο που αποκαλούν γαριδάκι ποπ κορν. Η ψίχα της γαρίδας περνάει πρώτα από κουρκούτι και μετά από έμπειρο τηγάνι και στο τέλος φτάνει στο πιάτο ζεστή ζεστή με σκορδαλιά από μαύρο σκόρδο. Γ. Π.
Σκουλενίου 1, Αθήνα, T/ 210-33.10.049
Σεβίτσε με ψάρια και όστρακα στο ΦΙΤΑ
Σεβίτσε στο ΦΙΤΑ λέμε και κλαίμε. Το ωραιότερο που έχω δοκιμάσει εν Αθήναις. Έχει ό,τι ψάρι πιαστεί στα δίχτυα, από γόπα μέχρι μαγιάτικο, και στην εποχή τους γυαλιστερές ή πορφύρες. Τα μπουμπουνίζουν με μάνγκο, τσίλι, κρεμμύδι πίκλα, κόλιανδρο, ξινούς χυμούς και αγουρόλαδο, και γίνεται το σώσε. Ν. Μ.
Ντουρμ 1 και Κασομούλη, Νέος Κόσμος, Τ/211-41.48.624
Η γουρουνοπούλα του Gastone
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το κρέας έρχεται σε φέτες, με μια σαφώς λιγότερο μπρουτάλ παρουσίαση απ’ ό,τι συνηθίζεται αλλά η γεύση παραμένει αυθεντικά χωριάτικη. Γουρουνοπούλα σούβλας, με ψαχνό λουκούμι και πετσούλα σαν κρύσταλλο που σπάει σε κομμάτια όταν τη δαγκώνεις. Στο πλάι πικαλίλι. Του πάει αλλά το ξεχνάω επειδή θέλω τη γουρουνοπούλα μου straight! Γ. Π.
Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου, T/210-32.11.455
Ο ταραμάς με ψητή ντομάτα στο Oinoscent
Ο πιο ταραμένιος ταραμάς που έχουμε φάει, αποτέλεσμα μιας ενδιαφέρουσας ιδέας και μιας υπέροχης υπερβολής. Στον ταραμά, δηλαδή στα αυγά του ψαριού, ο νέος σεφ του Oinoscent Γιάννης Τσικουδάκης προσθέτει και αυγοτάραχο, δηλαδή κι άλλα αυγά ψαριού. Βάζει φρέσκο σε μικρά κομμάτια αλλά και αποξηραμένο, ενώ αντί λεμονιού χρησιμοποιεί νερό ντομάτας, που δίνει μια πολύ φρέσκια οξύτητα και σπάει – ελαφρώς- τη λιπαρότητα. Μαϊντανός σε τρεις μορφές -λάδι, πούδρα και φύτρες- αρωματίζει βοτανικά το πιάτο. Φέρτε μου μόνο ένα ζεστό καρβελάκι ψωμί κι ένα ποτήρι Ασύρτικο και ξεχάστε με εκεί. Ν. Δ.
Βουλής 45- 47, Τ/210-32.29.374
Τα ραβιόλια με σάλτσα από βολάκι στο GB Roof Garden
Χειροποίητα ζυμαρικά γεμιστά με απαλό πουρέ κολοκύθας στέκονται μέσα σε μια πυκνή σάλτσα από βούτυρο και βολάκι Άνδρου. Λίγο σπανάκι αλλά και κάποια μύρτιλα που έχουν υποστεί ζύμωση δίνουν οξύτητα σε ένα πιάτο συνολικά βελούδινο, που τρώγεται ευχαρίστως με το κουτάλι. Πρόκειται για ένα πιάτο με συναίσθημα και κυρίως comfort χαρακτήρα στην υψηλής αισθητικής μεσογειακή κουζίνα που παρουσιάζει το νέο χειμερινό μενού. N. Δ.
Βασιλέως Γεωργίου 1, Σύνταγμα, Τ/ 210-33.30.000
Πατάτες με αυγά στο Base Grill
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έχει χαθεί το μέτρημα για το πόσα εστιατόρια ξεπατίκωσαν αυτό το πιάτο που σε κάθε του πιρουνιά θυμίζει τα καλύτερα, πιο τραγανά σημεία από τις πατάτες με αυγά των παιδικών μας χρόνων. Η τηγανίτα από τριμμένη πατάτα (ένα μεγάλο hashbrown ουσιαστικά) αναμειγνύεται με τα μελάτα αυγά επί τόπου και για λίγο ξεχνάς τελείως το εκλεκτό κρέας του Base Grill. Γ. Π.
Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, Τ/210-57.57.455
Πατέ από συκωτάκια πουλερικών στο Paleo
Μούμπλε μούμπλε, γλουπ και σλουρπ. Μας φέρνουν ένα ολόκληρο βάζο από αυτό το πατέ αλα Τοσκάνα, μαζί με ξεροψημένα κροστίνι. Κάθε μα κάθε φορά σκέφτομαι ποιος θα το φάει όλο αυτό, και κάθε μα κάθε φορά γλείφουμε και το καπάκι. Ρετρό νοστιμιά με wine friendly κρεμώδη υφή και τόνους ουμάμι. Ν. Μ.
Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.25.204