ΕΞΟΔΟΣ

4 Εποχές: το… πρώτο της Βαλαωρίτου

Εναλλακτικό καφενείο, μεζεδοπωλείο και μπαρ. Έχει κάτι για όλους, όλες τις ώρες.

30.03.2016

Εναλλακτικό καφενείο, μεζεδοπωλείο και μπαρ. Έχει κάτι για όλους, όλες τις ώρες.

Η θέση: Στην οδό Πάικου 1, το μικρό στενάκι που συνδέει την Ίωνος Δραγούμη με τη Συγγρού. Πλακόστρωτο όμορφο για βόλτα όλες τις ώρες, οπότε ο καφές και ο μεζές που προσφέρει το καφενείο είναι βάλσαμο.


Η ατμόσφαιρα: Οι «4 Εποχές» είναι το πρώτο νεανικό στέκι που άνοιξε στην πιάτσα -πλέον- της Βαλαωρίτου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ακόμη όλοι οι δρόμοι της περιοχής ήταν σκοτεινοί. Γραφικό στην αρχή, με σόμπα πετρελαίου, σήμερα έχει πια μεταμορφωθεί σε ένα κανονικό καφέ – μπαρ με όλες τις… τιμές. Είναι από τα μεγαλύτερα «εναλλακτικά» καφενεία της Θεσσαλονίκης, όπου ορισμένες φορές παίζουν live διάφορα συγκροτήματα. Ο μαρμάρινος πάγκος του μπαρ εντυπωσιακός, η ατμόσφαιρα φιλική και ζεστή – θα προτιμούσα μια πιο προσεγμένη διακόσμηση. Είναι παρεΐστικο στέκι, αγαπητό ακόμη και σε επισκέπτες της πόλης από το εξωτερικό, με μεράκι που φαίνεται.


Το φαγητό: Μην περιμένετε κάποιο μεγάλο μενού ή περίπλοκα πιάτα που δεν θα βρείτε αλλού. Οι «4 Εποχές» δεν προσφέρουν κάτι τέτοιο. Να περιμένετε όμως πιάτα με εκλεκτά ντόπια υλικά, επιλεγμένα με προσοχή και φροντίδα. Σκορδόψωμο, φάβα παραδοσιακή, μανιτάρια Portobello σχάρας, λαδοτύρι Μυτιλήνης, γαλοτύρι, ομελέτα με σύγλινο Μάνης και φρέσκια τομάτα, ελαφρώς καπνιστό σκουμπρί, με κρεμμύδια και αρωματικά. Αυτά στα ορεκτικά. Οι σαλάτες επίσης «παραδοσιακές», από ντάκο κρητικό και πράσινη μεσογειακή, μέχρι λιβανέζικο ταμπουλέ. Στα κυρίως «παίζουν» κρεατικά. Κοψίδια στη σχάρα, κεφτεδάκια με δυόσμο και κύμινο, τηγανιά, λουκάνικο Τζουμαγιάς και κοτομπουτάκι ψητό. Μερικά πιάτα ακόμη, λίγη επιπλέον δημιουργικότητα, λίγη επιπλέον φαντασία θα απογείωναν το μαγαζί.


Ο λογαριασμός: Θα πληρώσετε 15 ευρώ το άτομο, εάν θέλετε να φάτε και να χορτάσετε. Τα ορεκτικά κυμαίνονται από 1,50 έως 4 ευρώ, τα κυρίως κοστίζουν κατά μέσο όρο 5 ευρώ, οι σαλάτες 4,50 ευρώ. Θα σας κοστίσει λίγο παραπάνω αν παραγγείλετε κρασί εμφιαλωμένο.

Η κάβα: Μεγάλη λίστα κρασιών, με ελληνικές ετικέτες αλλά και αρκετά καλά αποστάγματα. Επίσης αξιοπρεπές χύμα. Δοκιμάστε το βιολογικό κρασί τους και τώρα που ανοίγει ο καιρός και τα κοκτέιλ, πολλά από τα οποία είναι δικής τους έμπνευσης.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτό από τις 12:00 π.μ. για καφέ, μέχρι και τις 4:00 π.μ. για γεύμα και ποτό. Προτιμήστε τις Τρίτες για μια βόλτα, αφού σας περιμένει dj – set με βινύλια.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών