ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Άμα Λάχει: Η αποθέωση του μεζέ

Στο κέντρο της πόλης, σε μια δροσερή αυλή, οι μεζέδες και τα τοπικά προϊόντα έχουν την τιμητική τους.

05.06.2018| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη
Άμα Λάχει: Η αποθέωση του μεζέ

Στο κέντρο της πόλης, σε μια δροσερή αυλή, οι μεζέδες και τα τοπικά προϊόντα έχουν την τιμητική τους. 

Η θέση: Κάτω από τον λόφο του Στρέφη, στην οδό Καλλιδρομίου. Το πιο πιθανό είναι ότι θα βρείτε να παρκάρετε στο δρόμο αν δεν είναι μέρες και ώρες αιχμής. Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν και πάρκινγκ επί πληρωμής. Με μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να περπατήσετε περίπου 20 λεπτά από την Ομόνοια ή το Πανεπιστήμιο ή εναλλακτικά, με λεωφορείο και 5 λεπτά περπάτημα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η ατμόσφαιρα: Πολλά φυτά, κληματαριά και ανεμιστήρες προσφέρουν δροσιά και η ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας ζωντανεύει στην αυλή του παλιού σχολείου που εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ως χώρος εστίασης. Σήμερα, η αυλή αυτή είναι πολύχρωμη και πολυεθνική, αφού νεαρές παρέες και πλήθος από ξένους επισκέπτες γεμίζουν καθημερινά και μεσημέρι-βράδυ τα τραπέζια του Άμα Λάχει. Σημειώστε ότι στην αυλή δε γίνονται κρατήσεις, αλλά υπάρχει ένα μπαρ με σκαμπό, αν χρειαστεί να περιμένετε για τραπέζι, πράγμα που είναι πολύ πιθανό.

 Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου

Το φαγητό: Ευχάριστη έκπληξη η μεγάλη ποικιλία σε τυριά από όλη την Ελλάδα αλλά και η παρουσία πολλών τοπικών, ιδιαίτερων προϊόντων σε όλον τον κατάλογο. Ένα μεζεδοπωλείο με τόσους ξένους επισκέπτες, πρέπει να έχει στον κατάλογο του ντόπια προϊόντα και πρώτες ύλες που αναδεικνύουν την παραγωγική και τη γαστρονομική παράδοση της χώρας. Στο μενού δεν υπάρχουν πρώτα, κυρίως ή συνοδευτικά, καθώς προωθείται η λογική του μεζέ και της παρέας που μοιράζεται τις γεύσεις. Λίγο μας ξένισαν στον κατάλογο οι βαριές επιλογές, όπως η ψητή φέτα με σουτζούκι και παστουρμά, η χοιρινή τηγανιά με πράσο ή το σαγανάκι με καβουρμά Ξάνθης και κασέρι, οπότε και τα αποφύγαμε (η επίσκεψή μας έγινε τέλη Μαΐου και οι θερμοκρασίες ήταν ήδη υψηλές). Την ισορροπία φέρνουν τα πιάτα ημέρας, στα οποία κυριαρχούσαν τα θαλασσινά και το ψάρι καθώς και πιάτα με υλικά εποχής. Κατά τα άλλα, ευχαριστηθήκαμε πολύ τα μανιτάρια στο τηγάνι με θυμάρι, τις μακαρούνες Καρπάθου με σπανάκι, κονφί ντοματίνια και Νιβατό και τα κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο. Τα αυγά με απάκι και χόρτα εποχής ήταν από τα καλύτερα πιάτα με τον μελάτο κρόκο να δίνει την υγρασία που χρειάζονταν τα χορταρικά και το αλλαντικό. Από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει και οι τηγανητές πατάτες: πολύ τραγανές, φρεσκοτηγανισμένες και σωστά αρτυμένες. Δροσερά και «αμαρτωλά» ήταν και τα δύο γλυκά, η σοκολατένια γκοφρέτα με παγωτό βανίλια, αφράτη, τραγανή και νόστιμη και το αποδομημένο γαλακτομπούρεκο με ελαφριά κρέμα σιμιγδαλιού και τραγανά φύλλα. Το σέρβις σβέλτο, πανταχού παρόν, ενημερωμένο και όσο πρέπει φιλικό.

Ο λογαριασμός: Περίπου 15 ευρώ το άτομο με μπίρα ή αναψυκτικό.

Η κάβα: Μεγάλη συλλογή απ’ όλα προσφέρει το Άμα Λάχει: 9 ελληνικές μπίρες, ανάμεσά τους και μικροζυθοποιίες, ενώ και το βαρέλι τους είναι από την Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία. Από τον Τύρναβο οι χύμα επιλογές σε κρασί, σχεδόν από όλη την Ελλάδα οι 11 εμφιαλωμένες ετικέτες στο λευκό, 6 ροζέ και 12 ερυθρά. Τσίπουρο εμφιαλωμένο από τον Τύρναβο (και παλαιωμένο), τον Βόλο, την Άρτα, τη Θράκη, την Καβάλα και τη Δράμα και 12 ούζα από Λέσβο, Χίο, Καβάλα και Ικαρία. Μια πλήρης, απόλυτα ελληνική κάβα, με τις καλύτερες επιλογές. Σημειώστε ότι στον κατάλογο σημειώνονται τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ και στο φαγητό και στην κάβα.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 13:00 – 01:00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών