ΜΑΓΑΖΙΑ

Εδώ τα καλά ρομανέσκο

Κράτησα στα χέρια μου ένα ρομανέσκο και το σήκωσα ψηλά. Τι αλλόκοτη όψη έχει αυτό το λαχανικό! Δεν είναι πολλοί αυτοί που το καλλιεργούν βιολογικά, …

02.03.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Εδώ τα καλά ρομανέσκο

Κράτησα στα χέρια μου ένα ρομανέσκο και το σήκωσα ψηλά. Τι αλλόκοτη όψη έχει αυτό το λαχανικό! Δεν είναι πολλοί αυτοί που το καλλιεργούν βιολογικά, όπως ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου και η σύζυγός του Βαγγελιώ. 96 στρέμματα κήπους έχουν οι δυο τους στον κάμπο κάτω από το Ακόντιο όρος, κοντά στις πηγές του Ορχομενού. Υπαίθριες, βιολογικές καλλιέργειες και παραδίπλα, μια μικρή φάρμα με άλογα, χήνες και πάπιες. Εναν κήπο πιο πέρα, σχεδόν πόρτα-πόρτα, τα χωράφια των παιδιών τους – βιοκαλλιεργητές οικογενειακώς. Ο κύριος Λουκάς είναι αγρότης κοντά μισό αιώνα. Είχε πάντα βιολογική συνείδηση και μόνο με τέτοιον τρόπο ξέρει να καλλιεργεί τη γη. Από τους πρώτους που πιστοποιήθηκαν βιολογικά το 1999 από το Γεωτεχνικό Εργαστήρι, μιλάει με ευγνωμοσύνη για τον εύφορο τόπο του: «Ο κάμπος μας καλλιεργείται εδώ και 4.000 χρόνια! Εχουμε γάργαρα νερά καλής ποιότητας από τις πηγές του Ορχομενού, το κλίμα είναι καλό, ηπειρωτικό, με κάπως κρύους χειμώνες, κι αν γλιτώσουμε τους παγετούς, είμαστε ευχαριστημένοι». Ολες οι αποχρώσεις του πράσινου βασιλεύουν στον πάγκο του. Για σπέσιαλ μαγειρέματα θα βρούμε φουντωτά σαβόι και σούπερ λαχανίδες kale, μπρόκολα ρομανέσκο, λάχανο κινέζικο και ραντίτσιο, αλλά και τα συνηθισμένα ζαρζαβατικά, όλο νοστιμιά. Δοκίμασα υπέροχα ραδίκια και αγριοζοχούς, πεντανόστιμα παντζάρια, πράσα γλυκά και ξανθά κρεμμύδια καυτερούτσικα.


 Στις βιολογικές αγορές: Δευτέρα Περιστέρι, Τρίτη Ν. Ηράκλειο, Τετάρτη Φιλοθέη, Σάββατο Βούλα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών