ΜΑΓΑΖΙΑ

Γιάννης Αλμπάνης

Ορεινά μήλα ξεχωριστής νοστιμιάς.

03.11.2015| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Γιάννης Αλμπάνης

Ορεινά μήλα ξεχωριστής νοστιμιάς.

Πολλά από τα είδη μήλων που παράγονται στην Ελλάδα θα τα βρούμε στον πάγκο του Γιάννη Αλμπάνη, ανάλογα βέβαια με την εποχή. Ο εκ καταγωγής αγρότης καλλιεργεί μαζί με τον αδερφό του Νίκο 50 πατρογονικά στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια, στο χωριό Σήμια κοντά στην Ιστιαία. Η συλλογή των μήλων ξεκινά γύρω στις 10 με 15 Σεπτεμβρίου και πρώτα φθάνουν στην αγορά τα χυμώδη Στάρκιν. Ακολουθούν τα Γκόλντεν, τα ξινόμηλα Γκράνι Σμιθ, λίγοι αλλά φοβεροί Ρενέδες και Μπελφόρ. Τελευταία, προς τα τέλη του Οκτώβρη, κοντά στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, συλλέγονται και τα περιζήτητα φιρίκια. Η επιλογή της περιοχής αλλά και των ποικιλιών μπορεί να μην έγιναν από τους ίδιους, όμως δεν έγιναν τυχαία. Αφενός τα ορεινά μήλα είναι αποδεδειγμένα νοστιμότερα από τα πεδινά και αφετέρου, με όλες αυτές τις ποικιλίες, ο πάγκος του είναι γεμάτος για πολλούς μήνες. Εχει πάντα μήλα και πάντα πελάτες λόγω της ποικιλίας και της νοστιμιάς των προϊόντων του. Στο ύψος των 500 μέτρων όπου βρίσκονται οι δεντρόφυτες εκτάσεις με τις μηλιές, υπάρχουν επίσης κερασιές, καρυδιές και καστανιές, με τα παλαιότερα δέντρα φυτεμένα από τον παππού του εν έτει 1948. Το 2005 πιστοποιήθηκαν στη ΔΗΩ. «Φέτος ο καιρός μάς ευνόησε και η παραγωγή είναι μεγάλη. Θα υπερβούμε τους 60 τόνους. Θα φτάσουν για να φτιάξουμε και χυμούς, αποξηραμένες φέτες μήλων, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού».

Στις βιολογικές αγορές:
Δευτέρα: Κηφισιά, Τρίτη: Ψυχικό, Τετάρτη: Ηλιούπολη, Πέμπτη: Γέρακα, Παρασκευή: Χολαργό, Σάββατο: Βούλα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT