ΜΑΓΑΖΙΑ

Γιώτα και Μίνα Χρυσούλα

Γευστικότατα κηπευτικά Μαραθώνα.

04.03.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Γιώτα και Μίνα Χρυσούλα

Γευστικότατα κηπευτικά Μαραθώνα.

Τρεις κυρίες θα συναντήσετε πίσω από τον συγυρισμένο πάγκο με τα χειμωνιάτικα κηπευτικά Μαραθώνα. Τη Γιώτα, την κόρη της Αλεξάνδρα και την αδερφή της Μίνα. Είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους πάγκους, αφού περιλαμβάνει όλα τα χρειαζούμενα ενός νοικοκυριού για τα χειμερινά μαγειρέματα. Από σπανάκια, μαρούλια, ρόκες και ραπανάκια για τις σαλάτες μέχρι σέλινα, πράσα, καρότα και αγκινάρες, ολόγλυκα κουνουπίδια, τρυφερά μπρόκολα και αρωματικά της εποχής. Χρησιμοποιούν κυρίως δικούς τους σπόρους από παλιές ελληνικές ποικιλίες. Ακόμα θυμάμαι τους λαχανοντολμάδες που έκανα με τα κοζανίτικα λάχανα που με φίλεψαν. «Εφέτος, είπαμε να δοκιμάσουμε και μανιτάρια πλευρώτους. Είναι μια σχετικά εύκολη καλλιέργεια, όχι ιδιαίτερα δαπανηρή, αποδοτική και με μεγάλη ζήτηση», λέει η Γιώτα, που έρχεται στις αγορές από το 1982.

Οι οικογενειακές καλλιέργειες της Γιώτας και της Μίνας είναι πεδινές και βρίσκονται στον Μαραθώνα, στο Πήλιρο και στο Ριζάρι, δυο βήματα από τη θάλασσα. Πρόκειται για 40 ιδιόκτητα στρέμματα. Οι δύο αδερφές είναι 4ης γενιάς αγρότισσες και καλλιεργούν με συνέπεια και συνείδηση. Με συνείδηση ακόμα και πριν πιστοποιηθούν βιολογικά από τη ΔΗΩ, πριν από 11 χρόνια. «Ποτέ δεν κάναμε κατάχρηση φυτοφαρμάκων. Η αλλαγή πλεύσης έγινε σε ολόκληρη την κοσμοθεωρία μας. Δεν θέλαμε να καλλιεργούμε πλέον συμβατικά κι έτσι επωμιστήκαμε όλες τις συνέπειες της απόφασής μας. Δεν χρηματοδοτηθήκαμε από πουθενά και η αλλαγή αυτή μας στοίχισε πάρα πολλά χρήματα. Πλέον μας γεμίζει ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε τη γη και μεταχειριζόμαστε τους καρπούς της», λένε οι δύο αδερφές.

Τηλ. επικοινωνίας: 6947-725.423.
Στις βιολογικές αγορές: Δευτέρα: Κηφισιά, Τρίτη: Ν. Ηράκλειο και Κορυδαλλό, Τετάρτη: Ηλιούπολη και Χαλάνδρι, Παρασκευή: Χολαργό και Καισαριανή, Σάββατο: Βούλα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT