ΜΑΓΑΖΙΑ

Γλυκά παντζάρια του Μαγιού από το Μαυρομάτι

Τα υπαίθρια μαγιάτικα παντζάρια του είναι το μπεστ σέλερ της εποχής – γλυκείς, γήινοι βολβοί, αρμυρό και τρυφερό το φύλλωμα.

30.05.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Γλυκά παντζάρια του Μαγιού από το Μαυρομάτι

Πιο τακτοποιημένο πάγκο δεν έχω συναντήσει στην αγορά – την τελευταία φορά ήταν γεμάτος με νέας εσοδείας πατάτες, γλυκά παντζάρια, λευκά κρεμμύδια και άλλα κηπευτικά. Ο Κωνσταντίνος Δρίτσας και ο πατέρας του Γιάννης έχουν τα χωράφια τους στο Μαυρομάτι στην Αλίαρτο, γύρω στα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και άλλα 50 νοικιασμένα. «Ο πατέρας μου καλλιεργούσε συμβατικά, ώσπου το 1999 το πήρε απόφαση και εντάχθηκε στη βιολογική καλλιέργεια», λέει ο Κωνσταντίνος. «Σήμερα είμαστε πιστοποιημένοι από την TUV Hellas». Μεγαλωμένος μέσα στα χωράφια, έφυγε για λίγο από το χωριό για να σπουδάσει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και στα ΤΕΙ Βιολογικών και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 2007 επέστρεψε πιο συνειδητοποιημένος και με τις γνώσεις του συνέβαλε στη σωστή εκμετάλλευση του προικισμένου τόπου του. «Εδώ έχουμε τέσσερις εποχές, ο καιρός αλλάζει γλυκά. Γι’ αυτό και έχουμε καλλιέργειες όλο τον χρόνο και εποχικά προϊόντα. Ο Παρνασσός και ο Ελικώνας οριοθετούν τις καλλιέργειές μας, έχουμε συνολικά καλό κλίμα, με ήπιες εναλλαγές του καιρού, γόνιμα χώματα, άφθονα νερά από γεωτρήσεις και από κανάλια που διασχίζουν τα βουνά», λέει ο ίδιος. Τα υπαίθρια μαγιάτικα παντζάρια του είναι το μπεστ σέλερ της εποχής – γλυκείς, γήινοι βολβοί, αρμυρό και τρυφερό το φύλλωμα. Βγάζει ακόμα σκόρδα ελληνικής ποικιλίας με ιδιοπαραγόμενο σπόρο, ντομάτες Πηλίου και Μακεδονίας, αγγούρια, πιπεριές πράσινες και κέρατα, καρότα, αρακάδες, τσαουλιά φασόλια και μπαρμπούνια. Αξίζει να δοκιμάσετε –αλλά λίγο αργότερα– και τα αρωματικά αργίτικα πεπόνια του.


Θα τον βρείτε κάθε Δευτέρα στην Κηφισιά, κάθε Τετάρτη στον Πειραιά, κάθε Πέμπτη στο Γέρακα και κάθε Σάββατο στο Ίλιον.
Τηλ. επικοινωνίας: 6944-779.302

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών