ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ταβέρνα της Μαρίας (Βαθύ Γυθείου)

Ψητά, μαγειρευτά και λαδερά, όλα καμωμένα με παραδοσιακό μεράκι και εκλεκτές πρώτες ύλες. Όπως το εξαίσιο ελαιόλαδο της περιοχής.

09.08.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Χαριτωμένη Βόντα
Η ταβέρνα της Μαρίας (Βαθύ Γυθείου)

Ψητά, μαγειρευτά και λαδερά, όλα καμωμένα με παραδοσιακό μεράκι και εκλεκτές πρώτες ύλες. Όπως το εξαίσιο ελαιόλαδο της περιοχής.

Η θέση: Στα 270 χλμ. από την Αθήνα και λίγα χιλιόμερα έξω από το Γύθειο. Ακολουθώντας την Επαρχιακή Οδό Γυθείου-Αρεόπολης, στρίβετε στο δρόμο προς Βαθύ και βρίσκετε την Ταβέρνα της Μαρίας στο αριστερό σας χέρι, περίπου 1,5 χλμ. πριν από το ξενοδοχείο Belle Hélène.

Η ατμόσφαιρα: Οικογενειακή, με όλη τη σημασία της λέξης. Η ταβέρνα άνοιξε το 1975 από τη Μαρία και τον Δημήτρη Τσιλιφιτάκο και στην πορεία πέρασε στα χέρια του γιου τους Γιώργου και της συζύγου του, Τότας, οι οποίοι έχουν σήμερα το γενικό πρόσταγμα. Μαζί τους δουλεύει και η κόρη τους Νόνη, η οποία έχει κυριολεκτικά μεγαλώσει μέσα στην ταβέρνα.

Το φαγητό:; Ό,τι ζητήσετε από ψητά της ώρας (όλα ντόπια, όπως ενημερωθήκαμε), ψαράκι φρέσκο, όταν υπάρχει ή κατόπιν παραγγελίας, και, κυρίως, εξαιρετικά μαγειρευτά. Σπεσιαλιτέ του καταστήματος ο κόκκορας με μακαρόνια και το στιφάδο, τα οποία, αν είστε πολύ τυχεροί, θα φάτε από τα χεράκια της ίδιας της γιαγιάς Μαρίας που εξακολουθεί να μαγειρεύει κάποιες φορές. Πεντανόστιμος ο μουσακάς με κιμά αρωματισμένο με κύμινο, το αρνίσιο κότσι με πατάτες στο φούρνο, αλλά και τα κεμπάπ, στα οποία μοσχοβολούν η φρέσκια ρίγανη και τα μυρωδικά. Ειδικής μνείας αξίζουν οι φλογέρες με φύλλο κρούστας και οι πολύ νόστιμοι κολοκυθοκεφτέδες, ενώ δεν γίνεται να μην πω μια κουβέντα για τα λαδερά: όπως και πριν από 3 χρόνια που είχαμε πρωτοδοκιμάσει την κουζίνα της Μαρίας, έτσι και αυτή τη φορά, τα φασολάκια, αλλά και τα χόρτα με κολοκυθάκια που παραγγείλαμε ήταν όνειρο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο ονομαστό λάδι της περιοχής, στο οποίο τόσο η γιαγιά Μαρία, όσο και η κυρία Τότα δεν κάνουν τσιγγουνιές.

Ο λογαριασμός: Στα 10-12 ευρώ το άτομο (μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει λίγο τα 15 ευρώ μόνο αν έχετε παραγγείλει ψάρι.)

Η κάβα: Κρασί χύμα (αρκετά νόστιμο), μπίρα και αναψυκτικά.

Επιπλέον πληροφορίες: Η Ταβέρνα της Μαρίας ανοίγει τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, καθώς και στις γιορτές (π.χ. Απόκριες), ενώ από μετά το Πάσχα ως και τον Οκτώβριο λειτουργεί καθημερινά, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι και τη 1 το βράδυ.

Η Ταβέρνα της Μαρίας, Βαθύ Γυθείου, 27330 93333.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών