ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κοκοράκης: Οικογενειακή ταβέρνα με… λακωνικό μενού

Λακωνικό μεταφορικά και κυριολεκτικά είναι το μενού των Κοκοράκηδων που σερβίρεται σε μια καλοκαιρινή, χωριάτικη αυλή.

05.09.2018| Updated: 25.06.2021
Κοκοράκης: Οικογενειακή ταβέρνα με… λακωνικό μενού

Λακωνικό μεταφορικά και κυριολεκτικά είναι το μενού των Κοκοράκηδων που σερβίρεται σε μια καλοκαιρινή, χωριάτικη αυλή.

Η θέση: Σε ένα από τα γραφικά, πέτρινα χωριά της Μέσα Μάνης που αξίζει να επισκεφτείτε αν βρεθείτε στην περιοχή.

Η ατμόσφαιρα: Ο ορισμός της παραδοσιακής, οικογενειακής ταβέρνας, που χαρίζει ζωή στο όμορφο Σταυρί, ένα μικρό, μαραζωμένο χωριό που δυστυχώς το χειμώνα κατοικείται από μόλις 6 άτομα. Αυλή, δροσιά κάτω από τα δέντρα, μυρωδιά από κάρβουνα – η ψησταριά δεσπόζει στην αυλή – ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες κάνουν ουρές για να καθίσουν – αν και βρίσκεται στη μέση του πουθενά, την ημέρα που το επισκεφτήκαμε χρειάστηκε να περιμένουμε να τακτοποιηθούν άλλες τέσσερις παρέες που προηγούνταν.

Το φαγητό: Λακωνικός ο σερβιτόρος στην αναγγελία των πιάτων, όχι λόγω αγένειας ή συστολής, κάθε άλλο. Απλώς το μενού είναι μικρό και πολύ συγκεκριμένο. Μπορεί να ακούσετε τις μεγάλες παρέες να παραγγέλνουν «μια απ’ όλα». Δηλαδή: ψωμάκι στα κάρβουνα, χωριάτικη με σφέλα και ντόπιο ελαιόλαδο, τζατζίκι, πατάτες τηγανιτές, μπιφτέκι, σουβλάκια χοιρινά, μπριζόλα μοσχαρίσια, λουκάνικο μανιάτικο. Ο έμπειρος ψήστης ξέρει καλά τη δουλειά του. Γι’ αυτόν τα κάρβουνα είναι παιχνιδάκι, δυναμώνει και χαμηλώνει την ένταση λες και πατάει απλώς ένα κουμπί, τραβάει τις μπριζόλες όταν πρέπει για να είναι χυμώδεις, καλοαλατίζει τα χοιρινά καλαμάκια και η κυρά του έχει βρει πρώτης τάξης συνταγή για το μπιφτέκι. Οι μερίδες των κρεατικών σερβίρονται μαζί με ψητά λαχανικά και μια νοστιμότατη και δροσερή φρέσκια σάλτσα ντομάτας με πιπεριά. Τζατζίκι, χωριάτικη και πατάτες δύναμη. Μικρό παράπονο οι καθυστερήσεις στο σέρβις, κάτι που εύκολα συγχωρείται σε τόσο ευγενικούς και φιλότιμους ανθρώπους.

Ο λογαριασμός: περίπου 15 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Μπίρα και χύμα κρασί.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά μόνο την καλοκαιρινή σεζόν από τις 18:00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών