ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΜάνηΜάνη

Μοντέρνα μανιάτικα και άλλα ενδιαφέροντα πιάτα σε ένα όμορφο νεοκλασικό κοντά στην Ακρόπολη.

29.11.2013| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Χαριτωμένη Βόντα
ΜάνηΜάνη

Μοντέρνα μανιάτικα και άλλα ενδιαφέροντα πιάτα σε ένα όμορφο νεοκλασικό κοντά στην Ακρόπολη.

Η θέση: Στην αρχή της οδού Φαλήρου, σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η ατμόσφαιρα: Το εστιατόριο, που φέτος συμπληρώνει 8 χρόνια λειτουργίας μέσα στον Νοέμβριο, φιλοξενείται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο, από αυτά που υπάρχουν σε αφθονία πέριξ της Ακρόπολης. Το ΜάνηΜάνη είναι χωρισμένο σε δωμάτια, οπότε υπάρχει μια σχετική αίσθηση ιδιωτικότητας, παρόλο που, ως εστιατόριο, δεν είναι μικρό. Ως προς τη διακόσμηση, διατηρεί μια μίνιμαλ αισθητική με τον… μανιάτικο τρόπο, στην οποία κυριαρχούν παστέλ χρώματα (μπεζ, καφέ του ξύλου, λαδί) και απλή διακόσμηση, η οποία αλλάζει κατά καιρούς, παραμένοντας πιστή στο ίδιο δωρικό μοτίβο.

Το φαγητό: Από την αρχή της λειτουργίας του εστιατορίου, ο στόχος του σεφ Αλέξανδρου Φουρούλη ήταν να συστήσει στον υπόλοιπο κόσμο τις απλές αλλά εξαιρετικά έντονες μανιάτικες γεύσεις, προσαρμόζοντάς τες όσο γίνεται λιγότερο στις mainstream απαιτήσεις. Τα όπλα του, εκτός από την τεχνική, που αναμφισβήτητα κατέχει, η υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, κατά το πλείστον από τη Μάνη. Κάποιες φορές, ωστόσο, η πρώτη ύλη αρνείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, στερώντας το τέλειο 10άρι από ένα, κατά τα άλλα εξαιρετικό γεύμα.

Αυτό συνέβη στην τελευταία μας επίσκεψη στο εστιατόριο με το σύγλινο, το οποίο, χωρίς να είναι κακό, στερούνταν της χαρακτηριστικής καπνιστής γεύσης, αυτής ακριβώς που κάνει το συγκεκριμένο αλλαντικό τόσο ξεχωριστό. Προφανώς, και εφόσον έχουμε δοκιμάσει αρκετές φορές εξαιρετικό σύγλινο στο ΜάνηΜάνη, η συζήτηση γυρίζει και πάλι γύρω από την αξιοπιστία των προμηθευτών και τη σταθερότητα στην ποιότητα, η οποία είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί η τυποποίηση και η εξαγωγή, που έχουμε τόση ανάγκη ως χώρα.

Κατά τα άλλα, όλα τα υπόλοιπα πιάτα της βραδιάς ήταν πολύ νόστιμα: ξεκινήσαμε με θαυμάσια, ζεστή φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια…

…ιδιαίτερη ελληνική σαλάτα με τη φέτα τυλιγμένη σε τραγανά μαλλιά αγγέλου…

…και εξαιρετικά πουγκάκια με γέμιση από μανούρι, παστουρμά, κατσικίσιο τυρί, πιπεριά Φλωρίνης και αμύγδαλα, περιχυμένα με μια πολύ ενδιαφέρουσα, βελουτέ σάλτσα ντομάτας.

Από τα κυρίως, επιλέξαμε…

…πανσέτα μαγειρεμένη για 17 ώρες, με λάχανο και chutney αχλαδιού, για την οποία η πιο πρόχειρη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι λουκούμι…

…λεπτές μακαρούνες με φιλετίνια χοιρινά, λεπτοκομμένα λαχανικά ζουλιέν, μανιτάρια και λάδι τρούφας -για την ύπαρξη ενός τόσο έντονου συστατικού όπως το λάδι τρούφας σε αυτό το πιάτο είχα τις επιφυλάξεις μου, αλλά τελικά ο συνδυασμός ήταν μια χαρά…

…και χοιρινό με πουρέ σελινόριζας και σέλερι σε σάλτσα λεμονιού, το οποίο ήταν επίσης εξαιρετικό.

Για το τέλος, οι συνδαιτημόνες μου δοκίμασαν ένα νοστιμότατο, όπως με διαβεβαίωσαν, μιλφέιγ με βύσσινο. Την αξιοπιστία της κριτικής τους σκοπεύω να ελέγξω μετά το πέρας της δίαιτας, όταν θα επανέλθω στο ΜάνηΜάνη για να δοκιμάσω πιάτα από το νέο, πιο χειμερινό μενού.

Ο λογαριασμός: Περί τα 15 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί. Ως τις 6μιση το απόγευμα, στα περισσότερα πιάτα υπάρχει η επιλογή «Μισή Μερίδα – Μισή Τιμή», η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όσους επισκέπτονται το εστιατόριο για πρώτη φορά να δοκιμάσουν περισσότερες γεύσεις.

Η κάβα: Μικρή αλλά δυναμική, με καλές επιλογές ελληνικών κρασιών, καλές τιμές και δυνατότητα να επιλέξετε ποτήρι σε ορισμένες ετικέτες. Στο σημείο αυτό δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω πως στα ποτήρια, οι επιλογές δεν είναι μόνο ανάμεσα σε σχετικά φθηνά κρασιά, αλλά περιλαμβάνει και κρασιά αξιώσεων, όπως το θαυμάσιο ξινόμαυρο «Γη και Ουρανός» της οινοποιίας Θυμιόπουλου.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά Δευτέρα-Σάββατο 14.00-23.00, Κυριακή 13.00-17.30. Δευτέρα έως Παρασκευή, μέχρι τις 18.00, μπορείτε να παραγγείλετε μισή μερίδα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών