ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μπαλουχανάς

Ψαροφαγία περιωπής στο Πέραμα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μυτιλήνη.

01.09.2014| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής
Μπαλουχανάς

Ψαροφαγία περιωπής στο Πέραμα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μυτιλήνη.

Η θέση: Σε μια γωνιά πάνω στη θάλασσα, από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον Κόλπο της Γέρας. Βρίσκεται κοντά στην είσοδο του οικισμού στο Πέραμα, παραλιακά, εκεί που παλιά γίνονταν οι αγοραπωλησίες των ψαριών μόλις έβγαιναν από τα καΐκια. Από εκει πήρε και το όνομά του – μπαλουχανάς σημαίνει ψαραγορά.

Η ατμόσφαιρα: Απλή ταβέρνα, με ωραίο φως χειμώνα-καλοκαίρι. Η θέα στον κόλπο είναι ανεμπόδιστη, το φαγητό πολύ καλό και ο ιδιοκτήτης Χρυσόστομος Κουτσουκέλλης πρόθυμος να εξυπηρετήσει.

Το φαγητό: Εδώ μπορείτε να απολαύσετε μια εξευγενισμένη εκδοχή της τοπικής κουζίνας, με κύρια πρώτη ύλη ψάρια και θαλασσινά. Δοκιμάσαμε πολύ νόστιμους χταποδοκεφτέδες, τηγανητέλια (κολοκυθοκεφτέδες), ωραία λακέρδα και μεζέδες για ούζο, ψητό ψάρι αλλά και φρέσκα όστρακα και οστρακόδερμα μαγειρεμένα όπως πρέπει. Αν θέλετε μεγάλο φρέσκο ψάρι, καλό θα είναι να το παραγγείλετε από πριν.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περίπου 20 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Μεγάλη ποικιλία σε μυτιληνιά ούζα και λευκό κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα.

Επιπλέον πληροφορίες: Λειτουργεί καθημερινά από νωρίς το απόγευμα, ενώ η κουζίνα κλείνει αργά το βράδυ. Το Σάββατο είναι ανοιχτά από το μεσημέρι. Καλό θα είναι να κάνετε κράτηση πριν το επισκεφθείτε. Τις ημέρες που ο αέρας είναι δυνατός εξασφαλίστε ένα τραπέζι που προστατεύεται.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών