ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ψητοπωλείο Λεπέτυμνος: Προορισμός για μαλένγκα (προβατίνα) στα κάρβουνα

Ντόπιο κρέας, από ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται με πλούσια, ορεινή χλωρίδα νοτισμένη με αρμύρα. Καλοψημένο στα κάρβουνα.

15.02.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Ψητοπωλείο Λεπέτυμνος: Προορισμός για μαλένγκα (προβατίνα) στα κάρβουνα

Ντόπιο κρέας, από ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται με πλούσια, ορεινή χλωρίδα νοτισμένη με αρμύρα. Καλοψημένο στα κάρβουνα.

Η θέση: Μικρή υψομετρική διαφορά ανάμεσα στον Όλυμπο (968μ.) και τον Λεπέτυμνο (969μ.) που βγαίνει νικητής στην αναμέτρηση και αναηρύσσεται το ψηλότερο βουνό της Λέσβου. Πλούσια φύση, ανήμερη ομορφιά, θαλασσινή αγριάδα – ο Λεπέτυμνος σχεδόν ριζώνει μες στη θάλασσα και βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Σκάλα Συκαμνιάς. Το ομώνυμο χωριό δεν είναι πέρασμα, είναι όμως προορισμός για μαλένγκα – προβατίνα στη λεπετυμνιώτικη διάλεκτο.

Η ατμόσφαιρα: Μια οικογενειακή, εξοχική ταβέρνα είναι, στο κέντρο του ομώνυμου χωριού, όπου συναντιόνται οι ντόπιοι για την παρέα και το μαστόρικο ψήσιμο του κρέατος. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Το φαγητό: Εκεί λοιπόν στη μια και μοναδική ψησταριά του χωριού, ο Κώστας κι η Ελευθερία Χατζηκωνσταντίνου, κάνουν το στιβαρό, γλυκάλμυρο κρέας των ορεινών ζώων που εκτρέφουν, ένα ποίημα στα κάρβουνα, με πυκνή, καπνισμένη νοστιμιά. Οι μερακλήδες φεύγουν από τη Μυτιλήνη και κάνουν μια ώρα δρόμο για να γευτούν το νόστιμο κρέας του, και μαζί συκωταριές, αμανίτες τηγανιτούς, βουνίσιες σβυρνιές (σπαράγγια) με ντόπια αυγά, λαδοτύρια και κασέρια από την Άργενο και τον Μανταμάδο. Για το τέλος γιαούρτι πρόβειο και παχύ, με ντόπια μαρμελάδα αρώνια.

Ο λογαριασμός: 8-10€ το άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Οι ντόπιοι συνδυάζουν τη μαλένγκα με ουζάκι – κάτι που δεν εγκρίνω απόλυτα… Διαφορετικά το χύμα κόκκινο κρασί της ψησταριάς είναι συμπαθητικό.

Επιπλέον πληροφορίες: Αν φτάσετε ως εκεί μια χειμωνιάτικη μέρα ίσως χαρείτε και τα χιόνια του βουνού. Σίγουρα όμως αξίζει να επισκεφτείτε και την φάρμα Καριοφύλλη για να περιηγηθείτε σε μια μικρή έκταση μέσα στη φύση, με τα ζωάκια που εκτρέφει ο Γιώργος Καριοφύλλης, όπως βασιλικούς φασιανούς, ελάφια, αγριοπρόβατα μουφλόν, μαύρα κοτόπουλα Ινδονησίας, κατσικάκια νάνους, κ.α. Καθημερινά από το απόγευμα, ή κατόπιν επικοινωνίας και το μεσημέρι. Σαββατοκύριακα από το πρωί.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT