ΜΑΓΑΖΙΑ

Νίκος Τσιμόπουλος: Ο δενδροκόμος της βιολογικής αγοράς

Ένας από τους λίγους δενδροκόμους βιοκαλλιεργητές.

29.06.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Νίκος Τσιμόπουλος: Ο δενδροκόμος της βιολογικής αγοράς

Ο «κύριος Φούτζι», όπως τον αποκαλούν οι πελάτες του, επειδή είναι ένας από τους ελάχιστους βιοκαλλιεργητές που φέρνει τον χειμώνα μήλα φούτζι, είναι και από τους λίγους δενδροκόμους βιοκαλλιεργητές. Αγρότης τρίτης γενιάς, με 170 στρέμματα, στην πλειονότητά τους οικογενειακά, φυτεμένα όλα με δενδρώδεις καλλιέργειες και πιστοποιημένα από το 1999 στο Γεωτεχνικό Εργαστήριο. Ροδακινιές, νεκταρινιές, κερασιές και βερικοκιές είναι οι καλοκαιρινές του καλλιέργειες, που βρίσκονται στο χωριό του, την Παλαιόχωρα Ημαθίας. «Σοβαρό μειονέκτημα της περιοχής είναι η υγρασία. Τα χωράφια μου είναι πεδινά, με πλούσια χώματα και άφθονα νερά. H επιλογή των ποικιλιών, σε συνεργασία με γεωπόνους, έγινε με κριτήριο τον διαφορετικό βιολογικό κύκλο των δέντρων, ώστε να έχω φρούτα σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Φρεσκοκομμένα φρούτα, που να μη μαραζώνουν στα ψυγεία, αλλά να σφύζουν από αρώματα και γεύση, ωριμασμένα επάνω στο δέντρο, με τη συλλογή τους να απέχει από την πώληση μάξιμουμ μία εβδομάδα. Έχω διαλέξει ποιοτικές και ανθεκτικές ποικιλίες, επιλεγμένες για τη γλύκα και την τραγανάδα τους, χαρακτηριστικά που προτιμούν οι βιοκαταναλωτές».

Από Ιούνιο μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα βρούμε στον πάγκο του μια μεγάλη ποικιλία από τα εν λόγω φρούτα, για κάθε γούστο. Δοκιμάστε γύρω στα μέσα Ιουνίου τα μεγαλούτσικα κεράσια Big Star, μαύρα, γλυκά και τραγανά συγχρόνως, λίγο πιο μετά τα πλακέ λευκόσαρκα ροδάκινα, που είναι όλο άρωμα και γλύκα, στις αρχές του Ιουλίου τα νεκταρίνια Zefhyr, που είναι σούπερ αρωματικά και τραγανά, και τα όψιμα, αυγουστιάτικα βερίκοκα Farhial, μπαμπάτσικα και μοσχοβολιστά, με γλυκιά, κρουστή και ζουμερή σάρκα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT