ΑΓΟΡΑ

Παναγιώτης Ανδρέου

Υπαίθρια κηπευτικά από τον Παύλο Λιβαδειάς

15.04.2014| Updated: 06.10.2021
Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Παναγιώτης Ανδρέου

Υπαίθρια κηπευτικά από τον Παύλο Λιβαδειάς

Ο Παναγιώτης Ανδρέου εντάχθηκε στη βιολογική γεωργία πριν από 17 χρόνια. Καλλιεργεί 350 στρέμματα, κάποια ημιορεινά στο χωριό Παύλος της Λιβαδειάς και κάποια πεδινά στην Κωπαΐδα. Πάντα παρών στις βιολογικές λαϊκές, με εποχικά κηπευτικά, αλλά και σιτηρά και όσπρια. Τα φασόλια του δοκιμασμένα, καλόβραστα και νοστιμότατα, ενώ οι φακές και τα ρεβύθια του παινεμένα από τους σταθερούς πελάτες του.

Ανάμεικτη, νοστιμότατη γέμιση για πίτα κάναμε την ποικιλία χορταρικών του: σέσκουλα, παπαρούνες, ραδίκια, σπανάκια, καυκαλήθρες και μυρώνια, γλυκά και πεντανόστιμα. Αυτή την εποχή, ο πάγκος του γεμίζει με μάραθα, αρακάδες και τα πιο γευστικά παντζάρια της χρονιάς, τρυφερά και ολόγλυκα. Και ακόμη, φρεσκοκομμένα καρότα, μαρούλια, άνηθος και φρέσκα κρεμμυδάκια – για μια ωραία πασχαλιάτικη μαρουλοσαλάτα.

«Το θερμοκήπιο δεν μου πάει. Το θεωρώ αντιοικολογικό», μας λέει ο κ. Παναγιώτης, τονίζοντας πως όλες του οι καλλιέργειες είναι υπαίθριες. Συνεπώς χειμωνιάτικες ντομάτες δεν θα βρούμε στον πάγκο του. Θα έχει το καλοκαίρι, οπότε θα φέρει ακόμη πιπεριές, αγγουράκια, πεπόνια, καρπούζια κ.ά. Τα λειτουργικά κόστη πολλά, μας λέει, η απουσία του κράτους απογοητευτική, αφού «έως τώρα οι βιολογικές αγορές είχαν αφεθεί στην τύχη τους, μια και λειτουργούν εκτός θεσμικού πλαισίου. Ωστόσο έχει δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση, με σκοπό να αποκτήσουν θεσμική οντότητα. Ετσι θα αναβαθμιστεί η αξιοπιστία των αγορών και θα επιλυθούν πολλά ακόμη προβλήματα».

Τον βρίσκουμε στις βιολογικές αγορές Δευτέρα:Περιστέρι, Τρίτη: Ν. Ηράκλειο, Τετάρτη: Ηλιούπολη, Πέμπτη: Παλαιό Φάληρο, Σάββατο: Βούλα.

Προϊόντα του τυποποιούνται με τη φίρμα της εταιρείας «Εκ Φύσεως» και τα βρίσκουμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Τηλ. 6974-646.436.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών