ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παραδοσιακό Καφενείο της Κυρά Λένης: Ευφραντικές γεύσεις

Η ευλογημένη απλότητα των γεύσεων.

10.05.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Έβελιν Φωσκόλου
Παραδοσιακό Καφενείο της Κυρά Λένης: Ευφραντικές γεύσεις

Η ευλογημένη απλότητα των γεύσεων.

Η θέση: Στο πέταλο του Κρόκου, ένα χωριουδάκι στην ενδοχώρα της Τήνου, εκεί που κατηφορίζει ο δρόμος και πριν τη στροφή θα το δείτε στο αριστερό σας χέρι αν έρχεστε από τη Χώρα.

Η ατμόσφαιρα: Καφενεδάκι συγυρισμένο, ιδρυθέν το 1950 από τη κυρά Λένη τη γιαγιά του τωρινού ιδιοκτήτη. Φρεσκοβαμμένο, με ευχάριστα νεανικά χρώματα και στολισμένο με γλαστράκια με λουλούδια και μυρωδικά. Στα διπλανά τραπέζια θα δείτε ντόπιους και περαστικούς, πεινασμένους ή διψασμένους. Άλλοι πίνουν το καφέ τους, άλλοι τσουγκρίζουν τσιπουράκι ντόπιο, κάποιοι τσιμπάνε κάτι για να τους πιάσει.

Το φαγητό: Οικογενειακό μαγαζί, που το τρέχει πάντα χαμογελαστός και ευγενικός ο Αντώνης Ζαλώνης – εγγονός της κυρά Λένης. Σερβίρει λίγα, απλά και καλά πιάτα. Αν πεινάτε πολύ ζητήστε να σας φτιάξουν μια ξεγυρισμένη φρουτάλια με μπόλικα ντόπια αυγουλάκια (η τηνιακιά εκδοχή της ομελέτας) και με σύσερα (κάτι σαν σύγκλινο) ή με λουκάνικα χωριάτικα ή ντόπια ζαρζαβατικά.

Τα τηγανόψωμα που κάνουν είναι φανταστικά, με ζυμάρι δικό τους και με δυο λογιών γεμίσεις: με λιαστή ντομάτα, ελιά, φέτα και πιπεριά ή με πράσο και σπανάκι, αμφότερα εξαιρετικά. Πρέπει να είναι περήφανοι για τα κεφτεδάκια τους, αφού είναι από τα νοστιμότερα που έχω δοκιμάσει, ενώ πολύ πετυχημένα είναι και τα αγκιναράκια λαδιού που φτιάχνουν οι ίδιοι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη δικιά τους κοπανιστή, κι αν δε θέλετε να φάτε κανονικά, αλλά κάτι να συνοδεύσετε το ντόπιο μαραθόρακο, ζητήστε από τον Αντώνη να σας φέρει στρογγυλό τηνιακό τυράκι, λούζα, σκορδάτο λουκάνικο και ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Ο λογαριασμός: 10€/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Μπίρες, κρασί δικό τους και ντόπιο μαραθόρακο.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά τον περισσότερο καιρό, αναλόγως με τη κίνηση, οπότε καλό είναι πριν ξεκινήσετε να ενημερωθείτε αν είναι ανοιχτό. 

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών