ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σαν το αλάτι

Παραθαλάσσιο ταβερνάκι στο όμορφο Κυκλαδονήσι με θαυμάσιους ψαρομεζέδες.

04.06.2014| Updated: 25.06.2021
Σαν το αλάτι

Παραθαλάσσιο ταβερνάκι στο όμορφο Κυκλαδονήσι με θαυμάσιους ψαρομεζέδες.

Η θέση: Η παραλία του Αγίου Φωκά είναι από τις μεγαλύτερες και -κατά τόπους- από τις ομορφότερες της Τήνου. Σχεδόν στην αρχή της, πολύ κοντά στη Χώρα, βρίσκεται το ψαροεστιατόριο «Σαν το αλάτι», που μετράει μόλις μερικούς μήνες ζωής.

Η ατμόσφαιρα: Ο Βασίλης Πλακιάς και η σύζυγος του Μαρία Τάτση έχουν δημιουργήσει μια όμορφη ταβέρνα, με λευκές αποχρώσεις και πινελιές στους τόνους της άμμου και της θάλασσας. Σωστή σκέψη καθώς από την ακρογιαλιά χωρίζεται μονάχα από μια στενή λωρίδα δρόμου. Έξυπνες και γουστόζικες οι «εικαστικές» παρεμβάσεις: παιδικές και οικογενειακές μαυρόασπρες φωτογραφίες και μοντέρνες λεπτομέρειες εμπνευσμένες από παραδοσιακά στοιχεία: δαντελωτά σεμέν, περίτεχνα υπέρθυρα, ψάθινα καλαθάκια. Έξυπνο κι ευφάνταστο και το όνομα του, δανεισμένο από το ομώνυμο παραμύθι με τη βασιλοπούλα που παρομοίαζε την αδιαφιλονίκητη αγάπη της στον βασιλιά πατέρα της με… το αλάτι.Το φαγητό: Ευφάνταστες αλλά προσιτές εκτελέσεις κλασικών μεζέδων, με κυρίαρχο το θαλασσινό στοιχείο. Εδώ θα δοκιμάσετε αφράτη ταραμοσαλάτα, έκτακτο γαύρο μαρινάτο, καλαμάρι τηγανισμένο όπως ακριβώς πρέπει -και μάλιστα συνοδεία μιας δροσερής γιαουρτόσαλτσας-, γαρίδες ψητές με λαδολέμονο κάπαρης, και μια ελαφροκαπνισμένη μελιτζανοσαλάτα, με σκορδάκι και μπόλικο μαϊντανό. Εμπνευσμένη και γευστικότατη είναι η ομώνυμη σαλάτα με φασόλια, κρεμμύδι φρέσκο, ντομάτα, ρέγκα και αυγά τουρσί επάνω σε ψημένο χωριάτικο ψωμάκι. Μεζές που δεν πρέπει να προσπεράσετε είναι το ντόπιο τηνιακό τυράκι σε εκδοχή με σύκο και λεμόνι, αλλά και το ημιάγριο ντόπιο αγκιναράκι στο λαδόξυδο.

Για τους αμετανόητους κρεοφάγους υπάρχει μια ασυνήθιστη τετραλογία από μπιφτέκια: κοτόπουλου, μοσχαρίσια, τύπου κεμπάπ και λουκάνικου με ενδιαφέρουσες γαρνιτούρες.

Ο λογαριασμός: Περίπου 30 – 40 ευρώ ανά ζεύγος, χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Άκρως εντυπωσιακή και άρτια λίστα με ούζα, που ούτε λίγο ούτε πολύ περιλαμβάνει περίπου 20 διαφορετικές ετικέτες, από πολύ προσεκτικά διαλεγμένα αποστακτήρια! Επίσης, αξιοπρεπέστατη και με κυκλαδίτικο χαρακτήρα, ικανή να ακομπανιάρει όσα εδέσματα δεν περιλαμβάνουν ξίδι, είναι και η επιλογή από ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά, με τη ζυγαριά να γέρνει στα λευκά.

Επιπλέον πληροφορίες: Dress code φυσικά δεν υπάρχει, γι’ αυτό και οι εν λόγω μεζέδες τρώγονται ακόμα πιο ευχάριστα με το… μαγιό.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών