ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα Ψαράδικα του Χάσου (Μικρή Πρέσπα)

Γριβάδια, τσιρόνια, ντόπια φασόλια και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα στη μαγευτική ταβέρνα της Άρτεμης.

07.08.2013| Updated: 25.06.2021
Τα Ψαράδικα του Χάσου (Μικρή Πρέσπα)

Γριβάδια, τσιρόνια, ντόπια φασόλια και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα στη μαγευτική ταβέρνα της Άρτεμης.

Η θέση: Δεν είμαστε στην τουριστική πλευρά της Πρέσπας, αλλά εδώ καταφθάνουν επισκέπτες από τις τέσσερις άκρες του ορίζοντα. Η εικόνα του μαγαζιού, που κρέμεται πάνω από το νερό, και τα εγκωμιαστικά σχόλια για τα ανορθόδοξα πιάτα της μαγείρισσας ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα.

Η ατμόσφαιρα: Η λίμνη φόντο. Χαζεύεις τα χρώματα που παίρνει στη δύση του ήλιου ο ουρανός πάνω από τη Μικρή Πρέσπα.


Το φαγητό: Η Αρτεμη, η οικοδέσποινα, παίρνει ό,τι βγάζει η περιοχή και κάνει του κεφαλιού της. Αν οι ψαράδες βγάλουν γριβάδι, το μεγάλο νόστιμο ψάρι της Πρέσπας, θα κάνει σούπα από το κεφάλι, ίσως ξεπετάξει ένα πλακί στο φούρνο, κρατώντας και λίγες μερίδες για τηγανητό. Τα μικρά τσιρόνια θα γίνουν με πιπεριές ή ψητά στο φούρνο. Εδώ θα φάτε ωραίες σαλάτες, με κόκκινες ντομάτες από τους ντόπιους παραγωγούς με μπόλικο χοντροκομμένο νεροκρέμμυδο ή πράσινες με σπιτικά κρουτόν και αποξηραμένα κράνα. Για πρώτο, δεν θα παραλείψετε τα εκλεκτά μαύρα φασόλια της περιοχής, γλυκά σαν κάστανα, που σερβίρονται πασπαλισμένα με κύμινο και καυτερή πιπερίτσα. Εξαιρετικοί και οι γίγαντες στο φούρνο, όπως και η φασολάδα Πρεσπών το χειμώνα. Όμως, ποιος ξέρει τι άλλο θα σας βγάλει η Άρτεμη. Ίσως τη χορτόπιτα που σκάρωσε στις 7 το πρωί ή τα μανιτάρια που μάζεψε από το βουνό, με μυρωδικά και ελάχιστη πανσέτα. Μπορεί να σας προτείνει το ριζότο με φινόκιο, που το πετυχαίνει πάντα, ένα λουκάνικο χωριάτικο για τη μέση ή, αν σας δει μερακλή, το πικάντικο σκόρδο τουρσί που φτιάχνει, μεζές ιδανικός για το επόμενο καραφάκι. Και δεν ξέρεις αν είναι η παραζάλη από το τσίπουρο που σε κάνει να το λες και να το πιστεύεις ότι από εδώ δεν θες να φύγεις ποτέ.

Ο λογαριασμός: 10 – 15 ευρώ το άτομο, ανάλογα με τις ορέξεις σας.

Η κάβα: Χύμα κρασί από τον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, τσίπουρο, ούζο, μπίρες.

Επιπλέον πληροφορίες: Πρόκειται για καφέ-παντοπωλείο και λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.

Η ταβέρνα του Χάσου, Μικρολίμνη Πρεσπών, τηλ. 23850 46 803.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT