ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ναουμίδης (Φλώρινα)

Χειροποίητο το ψωμί τους και όλοι οι μεζέδες τους, δικά τους τα λαχανικά, καπνισμένος σε δικό τους καπνιστήριο ο σολομός και μια θέα να σου κόβει την ανάσα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

10.09.2012| Updated: 16.02.2024
Ναουμίδης (Φλώρινα)

Χειροποίητο το ψωμί τους και όλοι οι μεζέδες τους, δικά τους τα λαχανικά, καπνισμένος σε δικό τους καπνιστήριο ο σολομός και μια θέα να σου κόβει την ανάσα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Η θέση: Στην ακριτική Φλώρινα, στο χωριό του Αγ. Παντελεήμονα, με θέα στην εκπληκτική λίμνη Βεγορίτιδα.

Η ατμόσφαιρα: Καθίσαμε έξω, σε μία πάρα πολύ νοικοκυρεμένη αυλή, με άνετα τραπεζοκαθίσματα και τον παράδεισο μπροστά στα μάτια μας… με το που αντικρύζεις τη λίμνη, χαλαρώνεις. Αν έχετε μαζί σας τα αγγελούδια σας, η αυλή διαθέτει και κούνιες, αλλά και μηχάνημα για τρελόμπαλες, ωχ!

Το φαγητό: Ξεκινήσαμε με το ζυμωτό ψωμί, το οποίο εξαφανίσαμε δις πολύ γρήγορα και ντραπήκαμε να ζητήσουμε τρίτη φορά. Ήταν χειροποίητο, στρογγυλό, λεπτό, αχνιστό και μύριζε χωριό. Το φάγαμε μαζί με τα πρώτα, μελιτζάνα και ντομάτα πατέ και μουστοπιπεριά, πιπεριές που ωριμάζουν σε μούστο και ξίδι – όλα δικής τους παραγωγής. Για κυρίως πήραμε σολομό καπνιστό, τον οποίο καπνίζουν σε δικό τους καπνιστήριο με κληματόβεργες, την πιο νόστιμη ψητή πέστροφα που έχω φάει, μία τεράστια και πολύ μαλακή σπαλομπριζόλα με υπέροχες χρυσαφένιες πατάτες. Όποιος αγαπάει τα σαλιγκάρια να ζητήσει τα «όστρακα βουνού», μαγειρεμένα τόσο όσο πρέπει, με πέστο βασιλικού. Κάποια στιγμή πέρασε από μπροστά μου κι ένα ριζότο με χοιρινό αλλά δεν χωρούσε πια τίποτε άλλο. Τα πιτσιρίκια ούρλιαξαν στο τέλος με τη γρανίτα καρπούζι.

Ο λογαριασμός: Δεν ήταν λυπητερός. Με 25 ευρώ, ένα ζεύγος μπορεί να φάει πολύ καλά.

Η κάβα: Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο εστιατόριο, βρίσκεται το κελάρι στο οποίο ωριμάζουν τα κρασιά που παράγουν και εμφιαλώνουν οι ίδιοι. Μπορείτε να προμηθευτείτε και για το σπίτι.

Επιπλέον πληροφορίες: Η οικογένεια Ναουμίδη, άνθρωποι παραγωγικοί και δημιουργικοί, με ανησυχίες, με αγάπη και πολύ μεράκι, έχει δημιουργήσει ένα λιθόκτιστο εργαστήρι παραγωγής και ανάδειξης της πιπεριάς Φλωρίνης. Καλλιεργούν βιολογικά την πιπεριά και την μεταποιούν σε συνταγές τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε στο εστιατόριο αλλά και να τις προμηθευτείτε, αν το επιθυμείτε. Έχουν επίσης και το δικό τους αγρόκτημα, στο οποίο καλλιεργούν βιολογικά πιστοποιημένα λαχανικά τα οποία αξιοποιούν στο εστιατόριο. Αν πραγματικά σας αρέσει η κόκκινη πιπεριά, ζητήστε τους μια δωρεάν γευστική δοκιμή με σπιτικό τσιπουράκι. Το εστιατόριο, που λειτουργεί καθημερινά όλο το χρόνο, υποστηρίζει πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής και συμμετέχει σε φεστιβάλ της τοπικής κοινότητας.

Άγιος Παντελεήμονας, Λίμνη Βεγορίτιδα, τηλ. 23860 61238, 6981 008084, www.naoumidis.gr

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών