ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κοντοσώρος (Φλώρινα)

Η γαστρονομική έκπληξη του Ξινού Νερού.

07.03.2014| Updated: 18.11.2021
Κοντοσώρος (Φλώρινα)

Η γαστρονομική έκπληξη του Ξινού Νερού.

Η θέση: Το Ξινό Νερό του νομού Φλωρίνης είναι ένα μικρό χωριό, διάσημο για το ομώνυμο, ανθρακούχο νερό του. Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη αν ερχόμαστε από την Εγνατία, αρκεί να έχουμε το νου μας στις ταμπέλες που οδηγούν προς το Αμύνταιο που βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 5 λεπτών από το Ξινό Νερό.

Η ατμόσφαιρα: Μια καλοβαλμένη ταβέρνα, με το τζάκι να δεσπόζει στο κέντρο της μακρόστενης, κομψής σάλας και με ευρύχωρα τραπέζια με φροντισμένο art de la table. Ο κόσμος απαρτίζεται από καλοφαγάδες όλων των ηλικιών, τόσο από επισκέπτες των γύρω περιοχών, όσο και από ντόπιους. Η καθαρή ατμόσφαιρα – το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στον διπλανό χώρο του λόμπι – είναι από τα σοβαρά ατού του.

Το φαγητό: Στα «μετόπισθεν» υπάρχει ένας μικρός λαχανόκηπος, ικανός όμως να τροφοδοτεί τις μαρμίτες του εστιατορίου. Αυτό σε συνδυασμό με το αδιαμφισβήτητο μαγειρικό ταλέντο του Νίκου Κοντοσώρου, αποτελούν τον λόγο που το εστιατόριό του απέκτησε τέτοια φήμη. Η κουζίνα εμπνέεται από την ντόπια γαστρονομική κουλτούρα, αλλά έχει αρκετές ευρωπαϊκές επιρροές. Το μεσημέρι της Κυριακής που το επισκεφτήκαμε, οι ευγενικοί σερβιτόροι έκαναν το παν για να ικανοποιήσουν τους πελάτες που ανανεώνονταν με ασυνήθιστη, για τις εποχές που διανύουμε, συχνότητα. Ξεκινήσαμε το γεύμα με μια φρεσκοκομμένη σαλάτα με σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και γραβιέρα, αρτυμένη με νόστιμη βινεγκρέτ και δοκιμάσαμε την τοπική σπεσιαλιτέ «ταλτσένες» που είναι μια νόστιμη, λεπτεπίλεπτη πιπεροσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης και σκορδάκι – εναλλακτική εκδοχή της οποίας είναι το αϊβάρ, ένα απλούστερο, πλην γευστικότατο πατέ πιπεριάς. Απολαύσαμε το καλοχυλωμένο κριθαρότο με ντομάτα, κανθαρέλες και λάδι τρούφας, και πήραμε για κυρίως τα πεντανόστιμα, μελωμένα μοσχαρίσια μάγουλα με υπέροχο πουρέ πατάτας και το ιδιότροπο Σουτ Μακάλο. Πρόκειται για μια τοπική συνταγή: Μοσχαρίσια κεφτεδάκια τηγανιτά σκεπασμένα με μια βελουδένια σάλτσα σαν ελαφριά μπεσαμέλ, η οποία φτιάχνεται από αλεύρι, ζωμό κότας και σαφράν. Ένα αληθινό comfort food, ιδανικό για τα χοντρά κρύα και για όσους αρέσκονται στις πληθωρικές γεύσεις.
Η υπογλυκαιμία μας έκανε να υποκύψουμε στο συμπαθητικό, μοσχομυρωδάτο γλυκάκι, ένα ωραίο κέικ σεράνο με σαντιγί εσπρέσο. Ετούτη ήταν κι η καταλληλότερη ώρα για να απολαύσουμε το χωνευτικό ανθρακούχο ξινό νερό της περιοχής, ένα απίστευτο «γιατρικό» που καταπολεμά άμεσα τα αποτελέσματα της λαιμαργίας.

Ο λογαριασμός: Δυο άτομα πληρώσαμε λιγότερα από 60ευρώ, μαζί με ένα μπουκάλι κρασί.


Η κάβα: Αν αγαπάτε το κρασί θα εντυπωσιαστείτε. Ύστερα από το απρόσμενα καλό φαγητό, το κελάρι του Κοντοσώρου θα σας κάνει να τρίβετε τα μάτια σας. Μια κάβα που όχι μόνο εξαντλεί λεπτομερώς τον ντόπιο αμπελώνα, αφού περιλαμβάνει κρασιά από τα τοπικά οινοποιεία όπως την ΕΑΣ Αμυνταίου, το Κτήμα Άλφα, το οινοποιείο Χατζή, το Κτήμα Παύλου, το Κτήμα Κυρ Γιάννη και κάποια μικρότερα, αλλά και μας ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Τέλος διαθέτει και μια εκλεκτή συλλογή διεθνών οίνων. Κολωνάτα ποτήρια Riedel, κρυστάλλινες καράφες, εξαιρετικές τιμές.

Επιπλέον πληροφορίες: Αν φτάσετε ως το Ξινό Νερό για ένα γεύμα στον Κοντοσώρο, αξίζει να οργανώσετε και ένα οινικό tour στα γύρω οινοποιεία. Ειδικά το Κτήμα Άλφα και ο Συνεταιρισμός Αμυνταίου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Κι αν δεν αισθάνεστε έτοιμοι για αναχώρηση, ο Κοντοσώρος διαθέτει κι έναν όμορφο ξενώνα, όπου μπορεί κανείς να «αναλάβει δυνάμεις» μετά το φαγοπότι.

Κοντοσώρος, Ξινό Νερό Φλώρινας, τηλ. 23860 81256, 23860 81551.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών