ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το βουρβουλάδικο

Μια αυλή με λεμονιές, νόστιμο φαγητό και βαβούρα από τις χορτασμένες παρέες, στο Ηράκλειο Κρήτης.

28.07.2016| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Το βουρβουλάδικο

Μια αυλή με λεμονιές, νόστιμο φαγητό και βαβούρα από τις χορτασμένες παρέες, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η θέση: Βρίσκεται στο Λάκκο, μια γειτονιά που παλιά θεωρούνταν κακόφημη, αλλά σήμερα έχει αποκτήσει έναν καλλιτεχνικό προσανατολισμό. Από τα Λιοντάρια θα χρειαστεί να περπατήσετε ανηφορίζοντας περίπου 6-8 λεπτά για να φτάσετε στο Λάκκο.

Η ατμόσφαιρα: Θα μπορούσε να είναι το σκηνικό για την αυλή των θαυμάτων. Θυμίζει παλιά ελληνική ταινία, μια αυλίτσα με δέντρα σε ένα χαμηλό σπίτι, γύρω μια ασπρισμένη μάντρα με λουλούδια για να μην επιτρέπουν τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών. Τραπέζια και καρέκλες καφενείου, απλό στρώσιμο. Το όνομά της η ταβέρνα το πήρε από το θόρυβο που προκαλούν οι θαμώνες με τις έντονες συνομιλίες τους – έχει μια γοητεία αυτή η φασαρία από τις χαρούμενες παρέες.


Το φαγητό: Σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα, απλή, ατημέλητη, αλλά πεντανόστιμη. Εδώ θα γευτείτε κρέας ασύγκριτης νοστιμιάς, καπρικό (χοιρινό) όπως το σερβίρουν στα πανηγύρια, με μια τραγανή κρούστα που σπάει στο πιρούνι, σχεδόν εθιστικό. Το ίδιο νόστιμο, για μεγαλύτερε παρέες ή δύο συνδαιτυμόνες πεινασμένους, είναι και το κότσι, μελένιο. Πατάτες κομμένες στο χέρι, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και ανθούς κολοκυθιού γεμιστούς με ρύζι, σερβιρισμένους με παχύ γιαούρτι, ωραία χόρτα σαλάτα, ταλαγάνι στη σχάρα πάνω σε βλήτα και μια στραπατσάδα με φρέσκια χοντροτριμμένη ντομάτα και αυγά μάτια, χοχλιούς (σαλιγκάρια) με δεντρολίβανο και ξίδι στο τηγάνι. Το γλυκό της ημέρας είναι χειροποίητο, παστέλι ζεστό με παγωτό. Και είναι κερασμένο.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περίπου 15 ευρώ το άτομο, με μετριασμένη κατανάλωση αλκοόλ.

Η κάβα: Χύμα κρασί και ρακή, μπίρες και αναψυκτικά.

Επιπλέον πληροφορίες: Γρήγορη εξυπηρέτηση. Μόνο ντόπιοι. Ανοιχτά καθημερινά από νωρίς το απόγευμα. Είναι δύσκολο να παρκάρετε στην περιοχή, γι’ αυτό φροντίστε να αφήσετε το αυτοκίνητο σε κάποιο ιδιωτικό parking ή στα στενά γύρω από το κέντρο, και περπατήστε ως εκεί.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών