ΜΑΓΑΖΙΑ

Βαγγέλης Φλώρος

Τα αρώματα της γης

10.03.2014| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Βαγγέλης Φλώρος

«Θερμοκηπίου;» ρωτήσαμε για τα λαχανικά. «Χωραφιού», απάντησε. «Δεν καλλιεργώ σε θερμοκήπια».

Στην καρδιά του χειμώνα, ένας πάγκος καταπράσινος, γεμάτος μυρωδικά, χόρτα και σαλάτες. Ο Βαγγέλης Φλώρος, βιοκαλλιεργητής από τον Αγιο Δημήτριο, κοντά στη Λιβαδειά, παράγει όλων των ειδών τις πρασινάδες. Ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια πριν από οκτώ χρόνια. «Είναι δύσκολα τα βιολογικά, για πολλούς λόγους. Τα χωράφια μας είναι δίπλα στα συμβατικά, και έτσι αναγκαζόμαστε το 1/3 να μην το καλλιεργούμε, για να έχουμε ένα τείχος προστασίας. Οι μετακινήσεις μας στις λαϊκές είναι πλέον πανάκριβες λόγω της βενζίνης και των διοδίων, που όλο και ακριβαίνουν. Τα καινούργια προγράμματα επιδοτήσεων έχουν εντάξει το βαμβάκι και το τριφύλλι και έχουν αφήσει έξω τα κηπευτικά και τα δέντρα. Φαίνεται σαν να μην τις θέλουν τις βιολογικές λαϊκές. Ομως εμείς θα επιμείνουμε», τονίζει ο κύριος Φλώρος.

Στον πάγκο του βρήκαμε μαρούλια, πράσα, σέσκουλα, ρέβες, ραπανάκια, ζοχούς, φρέσκο κρεμμυδάκι, ραδίκια ιταλικά και ραδίκια πικρά (αντίδια), αλλά και μυρώνια, ρόκα, άνηθο, σέλινο. «Θερμοκηπίου;» ρωτήσαμε. «Χωραφιού», απάντησε. «Δεν καλλιεργώ σε θερμοκήπια».

Ολόφρεσκα, ολοζώντανα θα ήθελα να πω, σε παρακινούν να μαγειρέψεις για να τα χρησιμοποιήσεις. Φαντάζομαι ήδη τη χορτόπιτα με βάση τα σέσκουλα και τα άλλα χόρτα και μυρωδικά, αλλά και το χορτόζουμο από τους ζοχούς και τα ραδίκια με μια σταγόνα λεμονάκι, που το πίνεις σκέτο στην κούπα ή το χρησιμοποιείς ως «βάση» για άλλες μαγειρικές.

Τον Βαγγέλη Φλώρο θα τον βρούμε στις βιολογικές λαϊκές της Κηφισιάς, του Π. Ψυχικού, του Ιλίου. Τηλ. παραγωγού: 6977 888 203.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT