ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Γιατί αξίζει να γνωρίσετε τα κρασιά του Λιβάνου

Οι Λιβανέζοι οινοποιοί συμμετείχαν παρά τις αντιξοότητες στο φετινό Οινόραμα και αξίζει να δοκιμάσετε τις ετικέτες τους, όχι γιατί έχουν ανάγκη τη στήριξή μας, αλλά γιατί είναι πράγματι εξαιρετικές.

11.03.2024
Γιατί αξίζει να γνωρίσετε τα κρασιά του Λιβάνου

Για πρώτη φορά φέτος, πέντε οινοποιεία από τον Λίβανο ήρθαν στο «Οινόραμα», στο πλαίσιο μίας αξιέπαινης προσπάθειας, της οποίας ηγήθηκε η Πρεσβεία μας στην Βηρυτό. Μεταξύ αυτών, το εμβληματικό Château Ksara, που είναι και το παλαιότερο της χώρας, αφού ιδρύθηκε από Ιησουίτες μοναχούς το 1857! Σημειωτέον ότι οι Άγιοι Πατέρες ήταν γερά ποτήρια, αφού το Κτήμα επί πολλά χρόνια παρήγαγε κρασιά αποκλειστικά για τις ανάγκες τους. Στην ομάδα συμμετείχαν επίσης το πολύ γνωστό και με σπουδαίες ετικέτες Château Musar, το Château St Thomas, που ανήκει στην πρόεδρο των Λιβανέζων κρασάδων κα Natalie Said Touma, καθώς και τα Château des trois Collines & Les Vignes du Marje.

Ο Πρόεδρος του Château Ksara κ. Zafer Chaoui (δεύτερος δεξιά) παρέθεσε δείπνο με αφορμή την συμμετοχή οινοποιών από τον Λίβανο στην έκθεση Οινόραμα
Η πρόεδρος των οινοποιών του Λιβάνου κα Natalie Said Touma (πρώτη αριστερά) καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο δείπνο στο εστιατόριο Simul

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ20 κρασιά με βουνίσιο τερουάρΟ σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης προτείνει 20 κρασιά με βουνίσιο τερουάρΜε την ευκαιρία της συμμετοχής στην έκθεση, ο Πρόεδρος του Chateau Ksara, κ. Ζafer Chaoui παρέθεσε δείπνο στο Εστιατόριο Simul, στο οποίο παρακάθησαν ο Πρέσβης του Λιβάνου κος Ghady El-Khoury, η Πρέσβειρα της χώρας μας στην Βηρυτό κα Δέσποινα Κουκουλοπούλου και η Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. κα Άλια Παπαναστασίου, η κα Λίζα Βιντζηλαίου και ο κος Ντίνος Στεργίδης από το Οινόραμα, η σομελιέ Μαρία Κατσούλη, ο οινογράφος Σίμος Γεωργόπουλος κ.α. Επιβεβαιώντας τις άριστες –σε όλα τα επίπεδα– σχέσεις, στο δείπνο προσφέρθηκαν εκτός από τις κορυφαίες ετικέτες του Château Ksara, το Chardonay Cuvée du Pape και Cuvée du Troisième Millénaire (Petit Verdot, Cabernet Franc & Syrah) και δύο ελληνικά κρασιά, το αφρώδες Αμαλία και γλυκό κρασί από την Σάμο.

Το Château Ksara ιδρύθηκε το 1857 από Ιησουίτες μοναχούς και είναι το παλαιότερο της χώρας
Ο αμπελώνας του Château Ksara

Εκτός από τη γεωγραφική αλλά και γενικότερη εγγύτητα, μας ενώνει και η δραματική εμπειρία της οικονομικής κρίσης που εμείς βιώσαμε πριν από περισσότερο από μία δεκαετία και οι Λιβανέζοι εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Ο νέος πόλεμος στην περιοχή έχει επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης −τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο– αλλά οι εκεί κρασάδες δεν χάνουν το κουράγιο τους. «Έχουμε συνηθίσει», μου λέει η κα Said Touma, «δεν έχουμε άλλη επιλογή, προσαρμοζόμαστε».

Η κοιλάδα Μπεκάα, μεταξύ των οροσειρών Λιβάνου και Αντιλιβάνου, είναι ιδανικό terroir για αμπέλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα 5 σημεία που θα κρίνουν το μέλλον του ελληνικού κρασιούΤα 5 σημεία που θα κρίνουν το μέλλον του ελληνικού κρασιούΓενικότερα ο Λίβανος είναι μοναδικός αμπελουργικά και δίνει διεθνούς επιπέδου κρασιά, χάρη κυρίως στο οροπέδιο Μπεκάα, που εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες κλίματος και εδάφους. Με υψόμετρο 1.000-1.200 μ., η κοιλάδα μεταξύ των οροσειρών του Λιβάνου και του Αντιλιβάνου έχει δροσιά τις βραδινές ώρες το καλοκαίρι και ήπιους χειμώνες. Τα βουνά εξασφαλίζουν το πολύτιμο νερό και οι πλαγιές δημιουργούν το ιδανικό terroir. Δεν είναι τυχαίο ότι η άμπελος καλλιεργείται στην περιοχή 6.000 χρόνια ενώ ο μεγαλύτερος σωζόμενος ρωμαϊκός ναός, αφιερωμένος στον θεό Διόνυσο, βρίσκεται στο οροπέδιο, στον συναρπαστικό αρχαιολογικό χώρο του Baalbek. Oι Λιβανέζοι οινοποιοί προτιμούν τις γαλλικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay και αυτές του Ροδανού, όπως Cinsaut, Carignan and Grenache. Υπάρχουν όμως και ενδιαφέροντα ντόπια σταφύλια, όπως τα Obeideh και Merwah. Εκτός από τους τρεις μεγάλους παραγωγούς, ήτοι το Château Ksara, το Château Kefraya και το Musar, και οι μικρότεροι κάνουν θαυμάσια δουλειά. Για παράδειγμα, ο Γαλλο-λιβανέζος Jean-Paul El Khoury φτιάχνει στο ομώνυμο κτήμα κρασιά μοναδικής ευγένειας και ο εγγονός του, Selim Nakad, ξαναέστησε το οικογενειακό οινοποιείο που χρονολογείται από το 1923. Επίσης, για τους μερακλήδες, να πούμε ότι σχεδόν όλοι φτιάχνουν arak (ρακή) και οργανώνουν τα αντίστοιχα ρακοκάζανα, μια ξεχωριστή πραγματικά εμπειρία. Πολύ γνωστό είναι το Arak Brun του επίσης ιστορικού Château des Tourelles, που ιδρύθηκε μία δεκαετία μετά το Κsara και τώρα διαπρέπει οινικά υπό την καθοδήγηση του νεαρού Faouzi Issa.

Στο κελάρι του Château Ksara

O πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας έχει επηρεάσει και τον Λίβανο, αφού προκάλεσε, ήδη, ένταση μεταξύ των Ισραηλινών και της Χεζμπολά. Το γεγονός ότι η κοιλάδα Μπεκάα είναι προπύργιο της δεύτερης δεν κάνει ευκολότερα τα πράγματα για τους Λιβανέζους οινοποιούς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα μια βαθιά οικονομική κρίση αλλά και σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας. Για παράδειγμα πολλές περιοχές ηλεκτροδοτούνται για λίγες μόνο ώρες ημερησίως. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις οι οινοποιοί του Λιβάνου εξακολουθούν και παράγουν πολύ καλά κρασιά χτίζοντας πάνω σε μία αμπελουργική παράδοση χιλιετιών σε ένα ευλογημένο terroir.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών