ΟΙΝΟΣ

Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης προτείνει 20 κρασιά με βουνίσιο τερουάρ

Από τους ορεινότερους αμπελώνες της χώρας έρχονται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και νόστιμα κρασιά: ρωμαλέα κόκκινα, σπιρτώδη πορτοκαλί, βελούδινα λευκά.

02.01.2024
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
20 κρασιά με βουνίσιο τερουάρ

Rossiu di Munte Γινιέτς, Cabernet Sauvignon, Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο

Στην τοπική βλάχικη διάλεκτο το Rossiu di Munte σημαίνει «Κόκκινο του Βουνού». Παράγεται από σταφύλι που καλλιεργείται στον αμπελώνα Γινιέτς, από τους ψηλότερους της χώρας. Ένα ιστορικό αμπελοτόπι όπου φυτεύτηκαν τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα το μακρινό 1958-59. Τι να περιμένετε στο ποτήρι σας; Έντονα αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων με υψηλή οξύτητα και πολλές τανίνες. Συνδυάζεται έξοχα με κυνήγι.

Αχάτης Orange Wine, Ντεμπίνα-Traminer, Κτήμα Γκλίναβος, Ζαγόρια, Ζίτσα

Ο Αχάτης από το ορεινό Κτήμα Γκλίναβος της Ζίτσας είναι ένα πορτοκαλί κρασί από την τοπική λευκή ποικιλία Ντεμπίνα σε χαρμάνι με Traminer. Το πορτοκαλί χρώμα προκύπτει όταν στην οινοποίηση λευκού σταφυλιού έρθουν σε επαφή οι φλούδες με τον μούστο. Είναι ένα γεμάτο κρασί με αρώματα αποξηραμένων ανθέων, όπως τριαντάφυλλο, και ώριμων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων και βοτάνων. Συνδυάστε το με ρωμαλέα και ρουστίκ μαγειρέματα με αρνί και πρόβατο.

A-Grafo, Λημνιώνα, Κοντοζήση, Καρδίτσα

Το οινοποιείο Κοντοζήση βρίσκεται στην Καρδίτσα και κάνει εξαιρετική δουλειά με την ποικιλία Λημνιώνα. Η ζύμωση γίνεται με γηγενείς ζύμες με σκοπό να παραγάγει ένα κρασί με όσο το δυνατόν πιο ήπια παρέμβαση. Το A-Grafo είναι ένα αρκετά φρέσκο, φρουτώδες ερυθρό κρασί, που ταυτόχρονα δεν είναι στυφό. Έχει αρώματα κόκκινων ώριμων φρούτων και βοτάνων με τονισμένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Συνδυάστε το με πληθωρικά, ζουμερά γιουβέτσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ6 θαυμάσια τσίπουρα για τα γιορτινά ανταμώματα6 θαυμάσια τσίπουρα για τα γιορτινά ανταμώματα

Λημνιώνα, Κτήμα Θεόπετρα, Μετέωρα

Από τα οικογενειακά αμπελοτόπια της οικογένειας Τσιλιλή στο Κτήμα Θεόπετρα στους πρόποδες των Μετεώρων παράγεται με βιολογικό τρόπο μια αρκετά πληθωρική Λημνιώνα, με βαθύ ρουμπινί χρώμα και αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών. Η οξύτητα είναι ισορροπημένη, οι τανίνες υψηλές και το σώμα γεμάτο. Συνδυάζεται τέλεια με χοιρινά με πλούσιες σάλτσες.

Κτήμα Γαία, Αγιωργίτικο, Γαία Οινοποιητική, Νεμέα

Ένα Αγιωργίτικο-σταθμός στην περιοχή της Νεμέας, αποτέλεσμα των προσπα- θειών του Γιάννη Παρασκευόπουλου, ο οποίος στο τέλος της δεκαετίας του 1990 άλλαξε το στιλ φύτευσης των αμπελώνων, δημιουργώντας κρασιά πιο πληθωρικά και δημιουργώντας ένα ρεύμα που ακολούθησαν και άλλοι στη συνέχεια. Ένα γεμάτο κρασί με βαθύ χρώμα, αρώματα φρέσκων μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και δρυός με μέτρια οξύτητα, υψηλές αλλά βελούδινες τανίνες και γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με ένα στιφάδο.

Ασπρολίθι, Ροδίτης, Οινοποιείο Ρούβαλη, Πάτρα

Το Ασπρολίθι είναι ένα διαχρονικά αγαπημένο κρασί, από τους κορυφαίους Ροδίτες της χώρας και τρομερά value for money, με τιμή κάτω από 10 ευρώ. Οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι στα 840 με 1.100 μ. υψόμετρο στις πλαγιές της ορεινής Αιγιαλείας. Θα σας εκπλήξει με τα αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων και τον έντονο mineral χαρακτήρα του. Διακρίνεται από υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα. Συνδυάστε το με λαχανοντολμάδες με πρόβειο κιμά.

Panochori, Ρομπόλα, Οινοποιείο Sarris, Κεφαλονιά

Το Panochori είναι ένας προφυλλοξηρικός αμπελώνας στις πλαγιές της κοιλάδας των Ομαλών της Κεφαλονιάς. Έχει μικρή στρεμματική απόδοση και παράγει εξαιρετικά κρασιά. Η Ρομπόλα του Σαρρή έχει ένταση, αρώματα ορυκτά, mineral, και αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών και ξηρών καρπών. Έχει ένα ελαφρύ οξειδωτικό χαρακτήρα, η οξύτητα είναι υψηλή, ενώ έχει δομή και σώμα. Απολαύστε με λαχανόπιτες.

Μαντινεία, Μοσχοφίλερο, Οινοποιείο Μποσινάκη

Η οικογένεια Μποσινάκη είναι αφοσιωμένη στην παραγωγή Μοσχοφίλερου και παράγει διαφορετικές εκδοχές αυτής της ιδιαίτερης ποικιλίας. Το Μοσχοφίλερό τους είναι μια τυπική Μαντίνεια, κάποιες φορές έχει ροζ ανταύγειες και τα αρώματά της κυμαίνονται από ανθικά όπως τριαντάφυλλο μέχρι έντονα εσπεριδοειδή. Η οξύτητα είναι τραγανή και το σώμα μέτριο. Απολαύστε το με μια πρασόπιτα ή κρεμμυδόπιτα.

Retsina Amphora Natur, Ροδίτης, Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα

Η αναγέννηση της Ρετσίνας είναι γεγονός. Ποιοτικές εμφιαλωμένες Ρετσίνες όπως αυτή του Τετράμυθου έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά. Έντονα αρώματα πεύκου και βοτάνων, αρώματα εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων κυριαρχούν, με την οξύτητα να είναι υψηλή και το σώμα μέτριο. Συνδυάστε τη με μια σαλάτα με καπνιστό χέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓευστική δοκιμή: Τα ώριμα τυριά που αγαπούν τα παλαιωμένα κρασιάΓευστική δοκιμή: Τα ώριμα τυριά που αγαπούν τα παλαιωμένα κρασιά

Stella, Chardonnay, Κτήμα Κατσαρού, Όλυμπος

Το οινοποιείο βρίσκεται στα Κρανιά Ολύμπου και είναι γνωστό για τα ποιοτικά κρασιά του. Το Stella είναι το κορυφαίο Chardonnay του Ευριπίδη Κατσαρού, η επιλογή των καλύτερων βαρελιών του, από αμπελώνες ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, τους οποίους έχει πιστοποιήσει βιολογικά. Έχει αρώματα mineral και ορυκτά, με φρουτώδη χαρακτήρα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, αλλά και αρώματα βανίλιας και βουτύρου. Η οξύτητά του είναι υψηλή και το σώμα του γεμάτο και πληθωρικό. Συνδυάστε το με πουλερικά.

Καλή Ρίζα, Ξινόμαυρο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο

Η Καλή Ρίζα είναι μια πολύ κομψή εκδο-ή ενός Ξινόμαυρου. Οι αμπελώνες της βρίσκονται στα 700 μ. στον Άγιο Παντελεήμονα στην περιοχή του Αμυνταίου και δεν ξεπερνούν τα 600-800 κιλά το στρέμμα. Αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, βοτάνων και δρυός, με υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα είναι τα χαρακτηριστικά που θα σας εντυπωσιάσουν στο κρασί. Συνδυάστε το με συνταγές με κιμά.

Κοκκινόμυλος, Merlot, Κτήμα Τσέλεπου, Αρκαδία

Ο Κοκκινόμυλος είναι ένα κρασί με μεγάλη ιστορία και, αν όχι το κορυφαίο, σίγουρα από τα κορυφαία Merlot της χώρας. Ο αμπελώνας βρίσκεται πολύ κοντά στο οινοποιείο, στα 750 μ. υψόμετρο, και έχει ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Τα αρώματα του κρασιού είναι έντονα με τα μαύρα και κόκκινα φρούτα να κυριαρχούν, μαζί με νότες από γλυκά μπαχαρικά και άρωμα δρυός. Η οξύτητά του είναι ισορροπημένη, οι τανίνες πολλές αλλά μαλακές και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Τέλεια επιλογή για να συντροφεύσει κυνήγι.

Ιππόδρομος, Βιδιανό, Οινοποιείο Λυραράκη, Κρήτη

Το οινοποιείο Λυραράκη έχει επενδύσει πάνω στις γηγενείς ποικιλίες του νησιού και έχει αναδείξει πολλές από αυτές. Ο Ιππόδρομος είναι ένας αμπελώνας στα 610 μ. υψόμετρο, που παράγει αυτό το κομψό κρασί, με αρώματα φρέσκων ζουμερών πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών φρούτων, τονισμένη οξύτητα λόγω υψομέτρου και λιπαρή υφή. Απολαύστε το με ορεκτικά με τυρί, όπως λ.χ. μια κις λορέν ή μια τάρτα.

Tourtoura Old Vines, Ξινόμαυρο-Κρασάτο-Σταυρωτό, Οινοποιείο Ντούγκος, Ραψάνη

Το οινοποιείο Ντούγκος παράγει κρασιά με ιδιαίτερο βάθος και πολυπλοκότητα. Ένα από αυτά είναι η σπάνια εμφιάλωση της Ραψάνης Tourtoura από παλαιούς αμπελώνες με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, που εμφιαλώθηκε περίπου σε 2.000 φιάλες. Αν το βρείτε, κάντε το δώρο στον εαυτό σας και στους δικούς σας! Απολαύστε το δίπλα σε μια κρεατόπιτα.

20 κρασιά με βουνίσιο τερουάρ

Grand Cuvée, Αγιωργίτικο, Κτήμα Σκούρα, Νεμέα

Το Κτήμα Σκούρα είναι γνωστό για τα κορυφαίας ποιότητας κρασιά του. Το Grand Cuvée δεν είναι η εξαίρεση και είναι η επιτομή του Αγιωργίτικου για το Κτήμα Σκούρα. Ο αμπελώνας βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία, σε υψόμετρο 1.040 μ., και έχει ηλικία 27 ετών. Το κρασί έχει βαθύ χρώμα και αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και δρυός, με τονισμένη οξύτητα και πλούσιες τανίνες και σώμα. Συνδυάστε το με κόκορα κονφί.

Ποπόλκα Κοκκινέλι, Ξινόμαυρο, Οικογένεια Βαϊμάκη, Αμύνταιο

Ποπόλκα είναι η ονομασία του Ξινόμαυρου πριν από το 1970 και αρκετοί είναι αυτοί που το αποκαλούν ακόμη έτσι. Από αυτό το παλιό όνομα της ποικιλίας βάφτισε το κρασί της η οικογένεια Βαϊμάκη, η οποία παράγει κρασιά με σεβασμό στο περιβάλλον, με μηδενικές προσθήκες ή παρεμβάσεις. Διακρίνεται από αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, αποξηραμένων ανθέων και μπαχαρικών, με την οξύτητα να είναι υψηλή και το σώμα μέτριο. Απολαύστε το δίπλα σε κυνήγι.

Μοσχόμαυρο, Οινοποιείο Magoutes, Σιάτιστα

Για τους λάτρεις των κομψών κόκκινων κρασιών, θα πρότεινα να δοκιμάσουν ένα κρασί με ελαφρύ χρώμα, έντονο φρέσκο κόκκινο φρούτο και μαλακές τανίνες, όπως το Μοσχόμαυρο από το οινοποιείο Magoutes στη μαγευτική Σιάτιστα. Δοκιμάστε το δίπλα σε μια σελινόριζα γεμιστή με συκωτάκια πουλιών, ρύζι και μυρωδικά.

Σπάνιες Γαίες, Μαύρος Κώνος, Αγιωργίτικο, Κτήμα Στροφιλιά

Ο Μαύρος Κώνος ανήκει στη νέα σειρά κρασιών της Στροφιλιάς, Σπάνιες Γαίες, και είναι ένα Αγιωργίτικο από τον Ασπρόκαμπο της Νεμέας στα 850 μ. υψόμετρο. Το χρώμα του είναι βαθύ με μπλε ανταύγειες, αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, αρώματα βανίλιας, σοκολάτας, μπαχαρικών και βοτάνων, με ισορροπημένη οξύτητα και μαλακές τανίνες. Συνδυάστε το με ψητή φραγκόκοτα με μανιτάρια

Νάουσα Alta, Ξινόμαυρο, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Νάουσα

Η Νάουσα Alta είναι ξεκάθαρα ένα Ξινόμαυρο μοντέρνου στιλ. Οι αμπελώ- νες βρίσκονται σε εύρος 450 έως 650 μ., είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί και άνυδροι, ηλικίας 26 ετών. Μιλάμε για ένα κρασί ιδιαίτερα κομψό, με αρώματα ανθέων, όπως βιολέτα και φρέσκα κόκκινα φρούτα του δάσους, μπαχαρένιο χαρακτήρα και βοτανική αίσθηση, με υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα. Ταιριάζει ταμάμ με μια κρεατόπιτα με αρνί.

Supergirl, Ντεμπίνα, Jima Winery, Κόνιτσα, Ήπειρος

Το οινοποιείο Jima είναι μια οικογενειακή επιχείρηση από τον οινολόγο Πάνο Τζίμα και τη σύζυγό του Κρίστυ Καραγιαννίδου. Οι ετικέτες των κρασιών τους έχουν έντονα το καλλιτεχνικό στοιχείο και κάθε χρόνο αλλάζουν. Το Supergirl είναι μια Ντεμπίνα (γηγενής ποικιλία της Ζίτσας) που έχει περάσει σε ένα μικρό ποσοστό από βαρέλι και έχει αποκτήσει αρώματα άγουρων πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών και έντονο mineral στοιχείο, με τονισμένη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με ποταμίσιες καραβίδες στα κάρβουνα με καμένο βούτυρο και μούρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών