ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠουρές με κολοκύθα, πατάτες και κόλιανδροΠουρές με κολοκύθα, πατάτες και κόλιανδρο

Ο σεφ σιγοψήνει τη σελινόριζα στα υγρά της, δεν τη νεροβράζει. Έτσι αποκτά ο πουρές γεύση συμπυκνωμένη. Στα τελευταία λεπτά του βρασίματος, προσθέτει γάλα και τη μαγειρεύει μέχρι να γίνει τρυφερή. Το γάλα θα δώσει κρεμώδη, βελούδινη υφή στον πουρέ. Ένας πουρές που αναδεικνύει στο έπακρον τη γεύση του λαχανικού. Ταιριάζει με ένα σωρό μαγειρευτά, σαλτσάτα κρεατικά, από λεμονάτα μέχρι κρασάτα και στιφάδο. Θα πήγαινε όμως και με ψητό αρνί ή κουνέλι στη γάστρα και πουλερικά, όπως γαλοπούλα και κόκορα.

10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για τον πουρέ σελινόριζας, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τη σελινόριζα για μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  2. Πριν αρχίσει η σελινόριζα να ροδίζει, σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμα.
  3. Μόλις η σελινόριζα πιει τα υγρά της, προσθέτουμε το γάλα και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 12-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
  4. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε την σελινόριζα μέσα στην κατσαρόλα (ή πολτοποιούμε σε δόσεις σε ένα κανονικό πολυκόφτη και επαναφέρουμε στο σκεύος).

Μυστικά

Οι ποσότητες είναι υπολογισμένες για 1-2 κουταλιές πουρέ για κάθε μερίδα. Κανείς όμως δεν σας εμποδίζει να φτιάξετε περισσότερο πουρέ (ακόμα και τη διπλάσια ποσότητα) για να μη λείψει σε περίπτωση που κάποιος θέλει συμπλήρωμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Σελινόριζα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών