ΠΟΤΑ

6 θαυμάσια τσίπουρα για τα γιορτινά ανταμώματα

Πόσο πολυδιάστατο μπορεί να είναι το εθνικό μας ποτό; Οι διαφορετικές του εκφάνσεις πιστοποιούν πως είναι απείρως περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Αυτά τα τσίπουρα που αναβαθμίζουν την κατηγορία τους το αποδεικνύουν με το παραπάνω.

18.12.2023
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
6 θαυμάσια τσίπουρα για τα γιορτινά ανταμώματα

Μακάρι να μπορούσα να γράψω επιτέλους ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί τα χρόνια που μας πότιζαν αγνώστου προελεύσεως τσίπουρο. Δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, αφού στον βωμό του φτηνού ποτού το χύμα συνεχίζει να μας κατατρέχει. Όμως οι καλοί αποσταγματοποιοί της χώρας και οι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές δίνουν λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Έτσι λοιπόν βρίσκουμε πλέον στις κάβες αρκετά εμφιαλωμένα, κλασικά τσίπουρα, όπως και μερικές πολύ αξιόλογες εκφάνσεις του εθνικού μας ποτού. Ποιοτικά, κρυστάλλινα αποστάγματα, φρέσκα, αρωματισμένα με ελληνικά βότανα, όπως και παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια, μπορούν και πρέπει να αποτελούν κομμάτι του ελληνικού fine drinking και dining, όχι μόνο συνοδεύοντας το μεζεδάκι μας όπως μας αρέσει και το συνηθίζουμε, αλλά και σε πολλές άλλες περιστάσεις, από απεριτίφ, μέχρι ντιζεστίφ και κοκτέιλ. 6 θαυμάσιοι εκπρόσωποι του είδους είναι τα τσίπουρα που ακολουθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλιΤσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλι

Τσίπουρο, Κατώγι Αβέρωφ

Σε ένα ψιλόλιγνο ποτήρι με μπόλικο πάγο πίνεται αυτό το τσίπουρο ως απεριτίφ μαζί με τα πρώτα ορεκτικά για προθέρμανση πριν το κυρίως γεύμα. Παράγεται από στέμφυλα ορεινών αμπελώνων, που απομένουν από την οινοποίηση των κρασιών του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ, αποστάζονται σε ένα ολοκαίνουριο αποσταγματοποιείο, και το απόσταγμα αραιώνεται με δροσερό βουνίσιο νερό από την Πίνδο. Η ετικέτα του μπουκαλιού είναι διακοσμημένη με στολίδια της βλάχικης κουλτούρας, και το τσίπουρο είναι διαυγές, με απαλό φρουτώδες άρωμα, με νότες σταφυλιού, βοτάνων, μαγιάς και πεύκου. Στην ίδια σειρά κυκλοφόρησαν πρόσφατα τσίπουρα από απόσταξη στεμφύλων Traminer κι από Cabernet, και το Gardina που είναι απόσταγμα οίνου από τις σπάνιες τοπικές ποικιλίες Γκουντάμπα, Ντόπιο Πρώιμο Μετσόβου, Βλαχαβόνα (κλωνός Ντεμπίνας) και Πυκνοάσσα.

Θα το βρείτε: Θανόπουλος, Kylix, Οινότυπο

Plantae, Makryonitis Syros Distillery

Σύρος, Πάρος, Τήνος, Σέριφος και Θήρα στον αποστακτήρα. Ασύρτικα, Μονεμβασιές και Σερφιώτικα σταφύλια, αφαλατωμένο θαλασσινό νερό και αρωματικά φυτά Σύρου. Ροκ τσίπουρο διπλής απόσταξης που θυμίζει τζιν. Ο βοτανικός του χαρακτήρας μας ταξιδεύει στις Κυκλάδες, μοσχοβολάει μαστίχα, μάραθο, θάλασσα και εσπεριδοειδή, είναι πικάντικο, πίνεται με μπόλικο πάγο, και αν σας αρέσει και με ξινό νερό, απολαύστε το ως long drink πριν ή μετά το φαγητό. Θα το πρότεινα με μια πιατέλα με λευκά τυριά, αχλάδια και φρέσκα καρύδια.

Θα το βρείτε: Greece and Grapes

Opurist

Αναγραμματισμός της λέξης τσίπουρο είναι το όνομά του. Αυτό είναι το ποτό που σχεδίασαν και συνυπογράφουν 10 κορυφαίοι Έλληνες bartenders που είχαν την επιθυμία να επαναπροσδιορίσουν την κατηγορία του τσίπουρου, δημιουργώντας ένα κορυφαίο απόσταγμα διεθνών προδιαγραφών. Εντάξει, ο απώτερος στόχος τους, εκτός από το να τοποθετήσουν το τσίπουρο στα ράφια των μπαρ ανάμεσα σε άλλα διεθνή αποστάγματα, ήταν και να πετύχουν ένα απόσταγμα κατάλληλο και για κοκτέιλ. Και το κατάφεραν. Παράγεται από στέμφυλα των ποικιλιών Ugni Blanc, Μαλαγουζιά και Ροδίτης, στις οποίες προστίθενται ελληνικά βότανα. Το γαργαλιστικό απόσταγμα θυμίζει κάτι ανάμεσα στο τσίπουρο και το τζιν. Στη μύτη θα βρούμε ντελικάτα αρώματα εσπεριδοειδών, χαμομηλιού και σταφυλιών, με ήπια αρώματα αχλαδιού και μαύρου ψωμιού, ενώ στο στόμα έχει μεταλλικότητα, είναι μπαχαρένιο και πικάντικο, με επίγευση μελιού και σοκολάτας. Στη σελίδα τους o-purist.com θα βρείτε και κάμποσες ιδέες για κοκτέιλ.

Θα το βρείτε: Oak, Kylix, House of Wine, Αμπατζής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα τσίπουρα που βάζουν κάτω το κονιάκΤα τσίπουρα που βάζουν κάτω το κονιάκ

Puro, Θάνος Καραθάνος

Το πιο limited edition τσίπουρο της αγοράς το υπογράφει ο αρτίστας αποσταγματοποιός Θανάση Καραθάνος. Πρωτοπόρος στην παλαίωση του τσίπουρου, εδώ και 11 χρόνια παράγει στα μέρη του, την Καρδίτσα, ένα παλαιωμένο, αριστούργημα από Μαύρο Μοσχάτο, το οποίο εξελίσσεται διαρκώς, ως αποτέλεσμα πείρας, αδιάκοπων πειραματισμών και εμπεριστατωμένης μελέτης. Υποδειγματικά κομψό, με περιπετειώδη αρωματικό χαρακτήρα, όρεξη και χρόνο να έχεις να το στριφογυρνάς στο ποτήρι και να το μυρίζεις. Αρχίζει με αρώματα από χαμομήλι και τριαντάφυλλο, συνεχίζει με μελωμένα δαμάσκηνα, καπνό, σοκολάτα και βύσσινο, και δεν τελειώνει σχεδόν ποτέ. Έχει ένα τρανταχτό στόμα στρογγυλό και περίπλοκο, μεστό και με μεγάλη διάρκεια. Ιδανικό του ταίρι είναι η σοκολάτα, τα κουβανέζικα πούρα, και ο specialty καφές.

Θα το βρείτε: Cava Anax, My Cava, Greece and Grapes, Fileloinon, Kylix

Lord Amber, Vladikas Winery Distilery

Δε θα ήταν υπερβολή να το χαρακτηρίσουμε ως το ελληνικό «Scotch». Άλλωστε όταν το πρωτοδοκίμασα με παρέπεμψε απευθείας σε Islay single malt. Αυτό το νοητικό ταξίδι από τις Σέρρες στα Highlands, μας το χαρίζει η οικογένεια Βλαδίκα, που έχει καταφέρει ένα καλοσχεδιασμένο πολυποικιλιακό απόσταγμα από ποικιλίες των Σερρών, παλαιωμένο για 5 χρόνια σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Είναι αυστηρό και περιεκτικό, έχει τρανούς δρύινους χαρακτήρες και σύνθετο μπουκέτο με ξερά σύκα, μανταρίνια και κεράσια, μηλόπιτα, καραμέλα βουτύρου, μόκα και καπνό. Είναι προικισμένο με βάθος γεύσης, πολυπλοκότητα και κρεμώδη υφή, κι έχει μεγάλο φινάλε, καπνιστό, γλυκό και πικάντικο μαζί, με γλυκανισάτες αποχρώσεις. Αυτό το απόσταγμα μπορείτε να το σερβίρετε είτε σκέτο σε ποτήρι του ουίσκι ή του κονιάκ, είτε μαζί με αυγοτάραχο, με καπνιστά θαλασσινά και αλλαντικά.

Θα το βρείτε: Κάβα Ανθίδης, Kylix, Greece and Grapes, Καραμανλίδικα του Φάνη

Μίντε, Αποσταγματοποιία Γάτσιος

Η ιστορία της ηπειρώτικης οικογενειακής αποσταγματοποιίας Γάτσιου πάει πίσω στον 19ο αιώνα. Η υποδειγματική δουλειά τους και τα χρόνια εμπειρίας οδήγησαν σε ένα καινούριο τσίπουρο παλαίωσης, που παράγεται από την κορυφαία ποικιλία της Ηπείρου, την Ντεμπίνα. Το όνομά του, Μίντε, σημαίνει στα βλάχικα νους, πνευματικότητα, έμπνευση, δημιουργικότητα, μνήμη, λόγος, όλα όσα είναι το ανθρώπινο μυαλό. Για τρία χρόνια παραμένει και ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, και εμφιαλώνεται σε μπουκάλια που παραπέμπουν σε παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου. Μύτη λιγωτική και στόμα κοφτερό, πικάντικο και πλούσιο, με αρώματα από γλυκό βύσσινο, σοκολάτα, καφέ και ξερά δαμάσκηνα. Αυτό το παλαιωμένο τσίπουρο θυμίζει καλό ουίσκι. Απολαύστε το σκέτο ή με ένα παγάκι, σε snifter ποτήρι του κονιάκ. Δοκιμάστε το και μαζί με πατέ συκωτιού, με κυκλαδίτικη λούζα, με άγρια μανιτάρια σoτέ.

Θα το βρείτε: Greece and Grapes, Θανόπουλος, κάβα Oak

 

Ευχαριστούμε την κάβα Greece and Grapes για τη φιλοξενία και τη διάθεση των φιαλών για τη φωτογράφιση.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών