Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για το κρέας
Για τον τραχανά
Διαδικασία
Πρόβατο
- Για να φτιάξουμε το πρόβατο καρέ με ξινό τραχανά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 140°C.
- Στο πιο μεγάλο τηγάνι που διαθέτουμε ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις 2 σκελίδες από το σκόρδο και το 1 κλωνάρι δεντρολίβανο για 1/2 έως 1 λεπτό, ίσα ίσα να αρωματίσει το λάδι.
- Βάζουμε το πρώτο καρέ και το ροδίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά (γυρίζοντάς το προσεκτικά με το χέρι μας), μέχρι να ροδίσει. Το μεταφέρουμε σε ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο καρέ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
- Aλατοπιπερώνουμε τα καρέ και τα τακτοποιούμε όμορφα στο ταψί.
- Περιχύνουμε με το λάδι του τηγανιού και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Αν χρειαστεί, καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο τις άκρες των οστών αλλά και μέρη των καρέ που έχουν «αρπάξει».
Τραχανάς
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον τραχανά. Σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας τακτικά. Σιγοβράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
- Ρίχνουμε τα αρωματικά, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.
Σερβίρισμα
- Βγάζουμε τα καρέ από τον φούρνο και τα κόβουμε σε παϊδάκια σε ένα ξύλο κοπής. Τα τακτοποιούμε όμορφα σε πιατέλα.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει και περιχύνουμε τα παϊδάκια. Γύρω γύρω από τα παϊδάκια τακτοποιούμε τον τραχανά και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.