ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαχανόπιτα με φύλλο από αλεύρι ολικής άλεσης και προζύμιΣπανακόπιτα με χόρτα εποχής και με φύλλο από αλεύρι ολικής άλεσης και προζύμι Είναι γνωστό ότι στην Ήπειρο, αλλά και αλλού στην Ελλάδα, λάχανα λένε τα χόρτα, άγρια και ήμερα. Λαχανόπιτα λοιπόν είναι η χορτόπιτα και η συγκεκριμένη είναι φτιαγμένη με ανέμελα ρουστίκ τρόπο: τσαλακώνουμε τα φύλλα και της δίνουμε όψη ανομοιογενή, άγρια, σαν τα βουνά της Ηπείρου.

 

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 34-36 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ηπειρώτικη λαχανόπιτα, ξεκινάμε σοτάροντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα στο ελαιόλαδο τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τα χόρτα, αλατίζουμε και τα αχνίζουμε με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαραθούν, να πέσει ο όγκος τους.
  3. Αδειάζουμε όλο το μείγμα της κατσαρόλας σε σουρωτήρι και αφήνουμε για 15 λεπτά για να κρυώσουν τα χόρτα και, κυρίως, να στραγγίξουν. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το τυρί και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 34-36 εκ.
  5. Στρώνουμε τρία φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με ένα φύλλο, το οποίο τσαλακώνουμε με τα χέρια μας.
  6. Το βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, επίσης τσαλακωμένο και βουτυρωμένο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα κάτω για να κλείσουμε καλά τη γέμιση και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα σε χαμηλό ράφι στον φούρνο, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί και από κάτω.
  7. Σερβίρουμε την ηπειρώτικη λαχανόπιτα χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών