Η χορτόπιτα μας δίνει κάποιες από τις ωραιότερες συνταγές για πίτες. Αυτή την εποχή στην αγορά βρίσκουμε μία απίθανη ποικιλία από φρέσκα χόρτα και μυρωδικά: σπανάκια, σέσκουλα, λάπαθα, ξινολάπαθα (σπανιότερα), μυρώνια, καυκαλήθρες, φρέσκα κρεμμυδάκια, μάραθα, άνηθα, μαϊντανά. Αν τύχει να μας φέρει κάποιος χόρτα και μυρωδικά από κήπο ή μαζεμένα στο βουνό, τότε η πίτα μας θα είναι άλλο πράγμα. Υπάρχει μια μικρή δυσκολία στο καθάρισμα, γιατί χρειάζονται διαδοχικά πλυσίματα για να φύγουν όλα τα χώματα, αλλά αξίζει. Έχει τον κόπο της η χορτόπιτα, κι όμως, είναι και κάπως ψυχοθεραπευτικός αυτός ο κόπος. Ένα μικρό τελετουργικό που μας συνδέει με τη φύση, με τον τόπο μας, με τις μανάδες μας και τις γιαγιάδες μας, με το σπίτι μας και την παιδική μας ηλικία. Έχει νοιάξιμο αληθινό, είναι φαγητό που δείχνει την αγάπη αυτού που τη φτιάχνει σε αυτούς που την προσφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖήτω τα χόρτα! 9 εξαίσιες μαγειρικές με τις πρασινάδες της ελληνικής άνοιξηςΖήτω τα χόρτα! 9 εξαίσιες μαγειρικές με τις πρασινάδες της ελληνικής άνοιξης

Η βασική συνταγή της χορτόπιτας περιλαμβάνει κύρια υλικά όπως φρέσκα βότανα, σπανάκι, αρωματικά λαχανικά και κρεμμύδια, που καμιά φορά συνδυάζονται με τυριά όπως φέτα και γραβιέρα. Συνήθως τα υλικά αυτά τυλίγονται σε φύλλο και ψήνονται στον φούρνο. Υπάρχουν και κάποιες πίτες όμως, που γίνονται χωρίς φύλλο, ενώ άλλες ψήνονται σε τηγάνι.

Δείτε εδώ 21 συνταγές για χορτόπιτες:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Μάραθος

Άρθρα και Συνταγές με Μυρώνια

Άρθρα και Συνταγές με Σέσκουλα

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών