ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραχανόπιταΤραχανόπιτα

Αυτή δεν είναι μια απλή χορτόπιτα, αλλά το βουνό ολόκληρο μέσα στο ταψί. Και τι δεν έχει μέσα. Εκτός από τα προαναφερθέντα αγριόχορτα που θέλουν λεξικό, στην πίτα μπαίνουν και άλλα χόρτα εποχής: από μαρούλια, παπαρούνες και τσουκνίδες μέχρι καυκαλήθρες, μυρώνια και σέσκουλα, αλλά και σκέτο σπανάκι. Στη νηστίσιμη εκδοχή δεν μπαίνει τραχανάς, ούτε χυλοπιτάκια και φέτα, παρά μόνο 2 φλιτζάνια του καφέ ρύζι γλασέ, μουλιασμένο και τριμμένο με τα χέρια.

2 ώρες προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες

Υλικά

Μερίδες: Για μεγάλο ταψί του φούρνου – περίπου 40 εκ.

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Φύλλα

  1. Στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) ρίχνουμε τα δύο άλευρα και το αλάτι, ανακατεύουμε, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το λάδι.
  2. Δουλεύουμε με τον γάντζο (ή με τα χέρια μας), με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να χαθεί το λάδι μέσα στο αλεύρι και σταδιακά ρίχνουμε νερό, ζυμώνοντας, μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5-6 λεπτά (ή περισσότερο με τα χέρια μας), μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
  3. Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά 1 βράδυ).
  4. Την επόμενη ημέρα τη βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Γέμιση

  1. Όσο ζεσταίνεται η ζύμη, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  2. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το σπανάκι ή τα άγρια χόρτα, τα σέσκουλα, τα λάπαθα, τις παπαρούνες (αν χρησιμοποιήσουμε), τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια.
  3. Τα χοντροκόβουμε. Κόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες. Τα ανακατεύουμε με τα χόρτα και τα μυρωδικά, τα αλατίζουμε ελαφρώς, τα τρίβουμε λίγο με τις παλάμες μας και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 1 ώρα.
  4. Μετά, τα πιέζουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε μπολ.
  5. Προσθέτουμε τον τραχανά, το χυλοπιτάκι, τη φέτα, το λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  1. Σε μεγάλη επιφάνεια κόβουμε το ζυμάρι σε 4 ίσα μέρη.
  2. Με τον πλάστη-βέργα ανοίγουμε το καθένα σε μεγάλο και λεπτό φύλλο, με μέγεθος μεγαλύτερο από του ταψιού.
  3. Όσο το ανοίγουμε, το πασπαλίζουμε τακτικά με αλεύρι για να μην κολλάει στον πλάστη και σχιστεί.
  4. Κάθε φύλλο που ανοίγουμε το απλώνουμε σε καθαρή επιφάνεια και το σκεπάζουμε με πετσέτα, για να μην ξεραθεί.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170- 180°C.
  6. Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο. Το λαδώνουμε και στρώνουμε πάνω του το δεύτερο φύλλο. Φροντίζουμε τα φύλλα να καλύψουν και τα τοιχώματα και οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.
  7. Απλώνουμε πάνω τους τη γέμιση.
  8. Ανοίγουμε άλλα δύο φύλλα με τα κομμάτια ζύμης που έμειναν, τα λαδώνουμε και αυτά και καλύπτουμε τη γέμιση.
  9. Κόβουμε τις άκρες όλων των φύλλων που εξέχουν και τα γυρίζουμε προς τα μέσα.
  10. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Μυστικά

Αν το άνοιγμα των φύλλων μας φαίνεται μπελαλίδικο, χρησιμοποιούμε έτοιμα χωριάτικα φύλλα για πίτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών