Ο Αντώνης Χαροκόπος και η Όλγα Καράβα διατηρούν την ταβέρνα «Δρυμός» στην είσοδο του φαραγγιού της Πατσού. Η Μαρία Τρουλλινού, μαγείρισσα στον «Δρυμό», ετοίμασε για εμάς τα παραδοσιακά ανεβατά χορτοπιτάκια.

20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 30 τμχ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τη μαγιά, τη ρακή και λίγο λίγο το νερό.
  2. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ενσωματώνοντας το αλεύρι μέσα στον χυλό που δημιουργείται. Αργά και σταδιακά προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια σχετικά μαλακή και κολλώδη ζύμη. Ρίχνουμε σταδιακά και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το επίμονο ζύμωμα με τις γροθιές μας για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ελάχιστο αλεύρι.
  3. Στο τέλος του ζυμώματος δεν θα πρέπει να έχει απομείνει καθόλου αλεύρι στο μπολ. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα.

Γέμιση

  1. Σε ένα βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
  2. Ρίχνουμε τα χόρτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αλατίζουμε, προσθέτουμε περίπου 80 ml νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν λίγο και να μαλακώσουν.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε τα χόρτα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Πιτάκια

  1. Στο άνοιγμα η ζύμη θα κολλάει αρκετά, γι’ αυτό πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αρκετό αλεύρι. Κόβουμε με το χέρι μπαλάκια ζύμης και τα ανοίγουμε, σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλά πιτάκια με διάμετρο 4-5 εκ. Σε κάθε ένα βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από το μείγμα με τα χόρτα. Κλείνουμε τις άκρες σαν φάκελο και προς τα μέσα και πλάθουμε μέχρι σχεδόν να εξαφανιστεί το σημείο όπου ενώνονται οι άκρες του ζυμαριού.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, 5 εκ. από τον πάτο του. Βάζουμε τα πιτάκια λίγα λίγα μέσα στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Για να ροδίσουν ομοιόμορφα, τα συγκρατούμε κάτω από την επιφάνεια του λαδιού πιέζοντάς τα με μια μεταλλική τρυπητή κουτάλα.
  3. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών