ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖυμαρόπιτα με σπαράγγιαΖυμαρόπιτα με σπαράγγια Την απόλυτη χορτόπιτα με όλα τα καλά της άνοιξης μας ετοίμασε η σεφ του «Γ» Νένα Ισμυρνόγλου με ένα απίθανο φύλλο, που έχει αρκετά διπλώματα και θυμίζει τη γαλλική σφολιάτα, αλλά έχει μακεδονίτικη τεχνική. Θέλει λίγο κόπο, αλλά θα στολίσει το τραπέζι και θα καταπλήξει τα πλήθη.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Φύλλο

  1. Για τη χορτόπιτα με χειροποίητη μακεδονίτικη σφολιάτα ξεκινάμε ανακατεύοντας το αλεύρι με το αλάτι στον κάδο του μίξερ.
  2. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λεία ζύμη.
  3. Τη χωρίζουμε σε 2 ίσες μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένες με μεμβράνη, για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε.
  2. Τα τρίβουμε με τις παλάμες μας, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να μαραθούν και να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
  3. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.

Πίτα

  1. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη μια μπάλα ζύμης σε ένα μεγάλο φύλλο περίπου 40 x 30 εκ. με τη βέργα, το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα, το διπλώνουμε στη μέση, το βουτυρώνουμε ξανά και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία με τα διπλώματα και τα βουτυρώματα μέχρι να μαζέψουμε όλο το φύλλο σε έναν μικρό κύβο, τον οποίο αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
  2. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης.
  3. Βγάζουμε τους κύβους ζύμης από το ψυγείο.
  4. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάσταση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  6. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα και αδειάζουμε τη γέμιση. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και την καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα διπλώνοντάς τες σε όμορφο κόθρο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνειά της με το υπόλοιπο βούτυρο.
  7. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών