ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧορτόπιτα με άγρια χόρτα, τραχανά και χυλοπιτάκιΧορτόπιτα με άγρια χόρτα, τραχανά και χυλοπιτάκι
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 40' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: για ένα ταψί 30 εκ.

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Για το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα με τσουκνίδες και ξινομυζήθρα, ξεκινάμε ζυμώνοντας σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
  2. Τη χωρίζουμε και την πλάθουμε σε δύο μπάλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα χόρτα και τα μυρωδικά για 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρακή και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε.
  5. Αδειάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με τα αυγά και το τυρί.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε το ταψί. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο, διαμέτρου 34 εκ.
  7. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  8. Αδειάζουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
  9. Πιέζουμε με τα δάχτυλα ώστε να ενωθούν οι άκρες των δύο φύλλων και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  10. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και ψήνουμε τη χορτόπιτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών