ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧορτόπιτα με άγρια χόρτα, τραχανά και χυλοπιτάκιΧορτόπιτα με άγρια χόρτα, τραχανά και χυλοπιτάκι

Μπουρανί ή κουτσουπίτ’ – Η εβρίτικη χορτόπιτα, πάντα με δυόσμο

Μπουρανί ή κουτσουπίτ’ – Η εβρίτικη χορτόπιτα, πάντα με δυόσμο

Μπουρανί ή κουτσουπίτ’ – Η εβρίτικη χορτόπιτα, πάντα με δυόσμο

Μπουρανί ή κουτσουπίτ’ – Η εβρίτικη χορτόπιτα, πάντα με δυόσμο

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 40 εκ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για το μπουρανί ή κουτσουπίτ’ – την εβρίτικη χορτόπιτα, πάντα με δυόσμο ξεκινάμε και σε ένα μπολάκι ρίχνουμε 1/2 νεροπότηρο από το μετρημένο νερό και διαλύουμε εκεί τη μαγιά.
  2. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά στην άκρη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει το μείγμα.
  3. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  4. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο.
  5. Προσθέτουμε όσο από το υπόλοιπο νερό χρειάζεται μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη σχετικά κολλώδη, σαν της πίτσας, που να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο.
  6. Ξεκολλάμε τη ζύμη από τον γάντζο και τη βάζουμε σε μεγάλο, ελαφρά λαδωμένο μπολ.
  7. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε σχετικά ζεστό σημείο για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να διογκωθεί καλά και να αρχίσει να σκάει στην επιφάνεια.

Γέμιση

  1. Σε μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά, για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  2. Ρίχνουμε όλα τα χόρτα, αλάτι, πιπέρι και το κοκκινοπίπερο και τα μαγειρεύουμε μέσα στο λάδι και στα υγρά που θα βγάλουν, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά, αλλά να μη στεγνώσουν.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το θυμάρι και τον δυόσμο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.

Πίτα

  1. Λαδώνουμε το ταψί. Αναποδογυρίζουμε το ζυμάρι σε καθαρή επιφάνεια και το χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη.
  2. Βάζουμε το ένα μέρος στο ταψί και το πιέζουμε με τις παλάμες μας για να καλύψει όλο τον πυθμένα και λίγο από τα τοιχώματα
  3. Η ζύμη θα κολλάει σαν πυκνός χυλός, γι’ αυτό λαδώνουμε τις παλάμες μας για να το δουλέψουμε πιο εύκολα.
  4. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο ζυμάρι το μείγμα των χόρτων, με λίγα από τα ζουμιά του.
  5. Ανοίγουμε με τα χέρια μας το δεύτερο κομμάτι ζύμης, προσεκτικά για να μη σχιστεί, και σκεπάζουμε τη γέμιση κολλώντας τις άκρες του στα λαδωμένα τοιχώματα του ταψιού, για να τη σφραγίσουμε.
  6. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο από το ζουμί των χορταρικών και φουρνίζουμε την πίτα.
  7. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να σφίξει καλά το ζυμάρι και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  8. Αφήνουμε την πίτα να γίνει χλιαρή πριν την κόψουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών