ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠρασόπιτα Μακεδονίας με φέτα και γραβιέραΠρασόπιτα Μακεδονίας με φέτα και γραβιέρα

Κροστάτα είναι ιταλική χωριάτικη πίτα που γίνεται ανοιχτή περίπου σαν τάρτα. Η προσθήκη καρυδόψιχας στο ζυμάρι της την κάνει πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη. Έξοχη περίπτωση χορτόπιτας για καλά, ανοιξιάτικα τραπέζια.

30' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη γέμιση

Για τη ζύμη

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για την κροστάτα (ανοιχτή ιταλική πίτα) με πράσα, σέσκουλα και μυρωδικά ξεκινάμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη.
  4. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σέσκουλα και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγά, αλατοπίπερο και το ξύσμα λεμόνι και ανακατεύουμε καλα.

Κροστάτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 38-40 εκ.
  3. Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια ενός ταψιού 25 εκ.
  4. Στρώνουμε μέσα τη ζύμη, έτσι ώστε να καλύψει καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
  5. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και τη στρώνουμε ισόπαχα.
  6. Μισοσκεπάζουμε με τις άκρες του φύλλου που εξέχει από το ταψί.
  7. Στο κέντρο θα φαίνεται η γέμιση, καθώς πρόκειται για μισάνοιχτη πίτα.
  8. Λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο της επιφάνειας και ψήνουμε για 25 λεπτά.
  9. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά.
  10. Ξεφουρνίζουμε την κροστάτα και την αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει.
  11. Την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σέσκουλα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών