Το φύλλο τους είναι πάντα λεπτό και στο τηγάνισμα γίνεται ιδιαίτερα τραγανό, χρυσαφένιο και φουσκαλιάζει ελαφρά. Συχνά φτιάχνονται με τα περισσεύματα των φύλλων από μια μεγάλη πίτα (συνήθως σπανακόπιτα ή χορτόπιτα) και ήταν ένα είδος μεζέ που ετοιμαζόταν στη στιγμή μέχρι να ψηθεί η μεγάλη πίτα του ταψιού.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 10' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Κομμάτια: 7-8

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο μέχρι να ετοιμάσουμε ένα σχετικά μαλακό, αλλά λείο ζυμάρι.
  2. Το πλάθουμε σε μπάλα, το βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, λαδώνουμε ελαφρά και το ίδιο το ζυμάρι και σκεπάζουμε.
  3. Αφήνουμε το ζυμάρι για τα πεταρούδια κατά μέρος για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Ξεπλένουμε καλά τα σέσκουλα και το σπανάκι, τα στραγγίζουμε σχολαστικά και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  3. Προσθέτουμε τα σέσκουλα και το σπανάκι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πέσει ο όγκος τους.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, το γιαούρτι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι τοποθετημένο μέσα στον νεροχύτη ή πάνω από μπολ και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά από το περιττό λάδι και τα υγρά του, για περίπου 45 λεπτά.

Πεταρούδια

  1. Για τα πεταρούδια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 7-8 ίσα κομμάτια, βάρους 100-110 γρ. το καθένα, και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο όσο γίνεται ορθογώνιο, με διαστάσεις περίπου όσο ενός τετραδίου.
  3. Σε κάθε ορθογώνιο απλώνουμε 1-2 κουτ. σούπας γέμιση, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια. Έπειτα φέρνουμε τη στενή και άδεια πλευρά του φύλλου πάνω από τη γέμιση και τη σκεπάζουμε.
  4. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο μακριές άκρες του φύλλου, φτιάχνοντας ένα πακετάκι. Βρέχουμε τις ενώσεις με λίγο νερό για να κολλήσουν.
  5. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λάδι τόσο ώστε να φτάσει 2 εκ. από τον πυθμένα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  6. Τηγανίζουμε τα πεταρούδια ανά δύο (ή όσα χωράνε στο τηγάνι σε μονή στρώση), για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και η ζύμη να εμφανίσει φουσκάλες.
  7. Στραγγίζουμε τα πεταρούδια σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σέσκουλα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών