ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠουπέκιΠουπέκι παραδοσιακό (γαλατόπιτα από τα Μεσόγεια) Άλλη μία συνταγή που θα μπορούσε να καταχωρισθεί ως ΠΟΠ της Αττικής. Είναι μια πίτα χωρίς φύλλο που φτιάχνεται με χυλό από ψιλοκομμένο σπανάκι, μυρωδικά και αλεύρι. Μας την ετοίμασε η 83χρονη Σοφία Λιάπη με συνταγή που έμαθε από τις Σαρακατσάνες μαμά και γιαγιά της. Διότι μπορεί η μ’σούντα να είναι αρβανίτικη συνταγή, αλλά την έμαθαν και τη φτιάχνουν και οι Σαρακατσάνες της Αττικής, όπως οι Αρβανίτισσες έφτιαχναν τις σαρακατσάνικες βλαχόπιτες.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την μ’σούντα – αρβανίτικη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, βάζουμε το σπανάκι σε μεγάλη λεκάνη, το αλατίζουμε και το τρίβουμε για 4-5 λεπτά με τις παλάμες, για να μαραθεί.
  2. Το στύβουμε καλά με τα χέρια μας, το βάζουμε σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύουμε καλά με τα πράσα, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), τον άνηθο, τις καυκαλήθρες, τον δυόσμο, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και 2½ φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, πασπαλιστά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός, μέτρια πυκνός και σχετικά ρευστός.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  5. Λαδώνουμε το ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και το ισιώνουμε με τις παλάμες μας. Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 εκ. Στο κέντρο κάνουμε με το δάχτυλό μας μια λακκουβίτσα, ώστε να διαφεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο.
  6. Ραντίζουμε την πίτα με λίγο λάδι ακόμη και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σκουρύνει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.
  7. Σερβίρουμε την μ'σούντα χλιαρή ή κρύα, σε κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών