ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο νέο τεύχος: Ανακαλύπτουμε τα χωριά των ΑθηνώνΣτο νέο τεύχος: Ανακαλύπτουμε τα χωριά των Αθηνών

Η Άννα Μαργώνη, Σαρακατσάνα με καταγωγή από τα Πετρίλια Καρδίτσας, έχει τα κονάκια της στο Ελαιοχώρι κοντά στο Λαύριο. Σηκώθηκε αξημέρωτα, άρμεξε τις προβατίνες της και με το παχύ γάλα τους, άβραστο μάλιστα, μας ετοίμασε μια τάψα θεόρατη με πουπέκι, τη μεσογείτικη γαλατόπιτα με τη σαρακατσάνικη καταγωγή και το αρβανίτικο όνομα. «Πουπέκι» θα πει «χωρίς καπάκι, ξεσκέπαστη», γιατί είναι μια πίτα με φύλλο μόνο στην κάτω πλευρά.

1 ώρα και 30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 40 εκ.

Για τα φύλλα

Για την κρούστα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το παραδοσιακό πουπέκι ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια μεγαλούτσικη κατσαρόλα 1,5 λίτρο από το γάλα.
  2. Παράλληλα, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα αυγά, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  3. Μόλις το γάλα στην κατσαρόλα ζεσταθεί καλά, αρχίσει να αχνίζει και είναι έτοιμο να φουσκώσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα ρίχνουμε μια δυο δόσεις στο μπολ με το μείγμα σιμιγδαλιού. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα και την βανίλια, ανακατεύουμε, βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε την κρέμα (ανακατεύοντας ασταμάτητα), μέχρι να αρχίσει να δένει.
  5. Στο διάστημα αυτό θα έχουν «ψηθεί» τα αυγά και το σιμιγδάλι, ώστε να μη μείνει βαριά γεύση.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ και την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που εφαρμόζουμε στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην πιάσει κρούστα.

Φύλλα

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι και ανακατεύουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να γίνει μια πολύ μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
  2. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  3. Τη χωρίζουμε σε τρία μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη-βέργα σε πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο φύλλο με διάμετρο όση του ταψιού (40 εκ.). Τα λεπτά φύλλα απορροφούν ωραία το βούτυρο και εντείνεται η νοστιμιά της πίτας. Αν δυσκολευόμαστε να ανοίξουμε 3 λεπτά φύλλα, μπορούμε να ανοίξουμε 2 μέτρια φύλλα, με μικρή διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Πουπέκι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Βουτυρώνουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του ταψιού. Στρώνουμε το ένα φύλλο, καλύπτοντας μόνο τον πυθμένα. Το βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε εντός τα άλλα δύο φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.
  3. Χτυπάμε την κρέμα με το μίξερ ή με το σύρμα έντονα, για να αφρατέψει, και την αδειάζουμε στο ταψί, πάνω στα βουτυρωμένα φύλλα.
  4. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να σφίξει η κρέμα και να σχηματιστεί μια ρόδινη κρούστα.

Κρούστα

  1. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με τη ζάχαρη, σκέτη ή ελαφρώς ανακατεμένη με το ασπράδι αυγού.
  2. Βάζουμε ξανά το ταψί στο πιο ψηλό ράφι του φούρνου και ψήνουμε σε δυνατό γκριλ μέχρι να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα σαν λεπτό γυαλί.
  3. Σερβίρουμε το πουπέκι αφού κρυώσει λίγο και γίνει χλιαρό, για να μη διαλυθεί.

Μυστικά

* Είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε αυτές τις πίτες φτιαγμένες με παχύ, άβραστο πρόβειο γάλα ημέρας, σημαντικότατο στοιχείο της νοστιμιάς τους. Το πρόβειο γάλα της αγοράς, όμως, είναι αποβουτυρωμένο και δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με το παραδοσιακό πρόβειο. Το πιο κοντινό γάλα που θα επιλέξουμε για τις γαλατόπιτές μας είναι ένα καλής ποιότητας πλήρες αγελαδινό. Αποφεύγουμε για αυτές τις πίτες, κατσικίσιο, light και κάθε φυτικό γάλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών