ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧορτόπιτα με άγρια χόρτα, τραχανά και χυλοπιτάκιΧορτόπιτα με άγρια χόρτα, τραχανά και χυλοπιτάκι
1 ώρα και 30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για ρηχό στρογγυλό ταψί 36-38 εκ

Για το χυλό

Για τη «γέμιση»

Διαδικασία

  1. Για τη ζόρκα (αρωματική χορτόπιτα χωρίς φύλλο) ξεκινάμε και σε ένα σουρωτήρι βάζουμε τα χόρτα, τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια μας, να μειωθεί ο όγκος τους.
  2. Τα αφήνουμε περίπου 1 ώρα, να στραγγίξουν τα υγρά.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το χυλό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 - 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  4. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα χόρτα, το μάραθο, τα μυρώνια, τα κρεμμυδάκια, το τυρί, το γιαούρτι, αλατοπίπερο και 50 ml από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  5. Λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα των χόρτων.
  6. Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Μυστικά

*Νεροκάρδαμο το πικάντικο Συγγενεύει με το κάρδαμο και το λάχανο και η γεύση του είναι πικάντικη - θυμίζει κάπως αυτήν του σιναπιού. Χρησιμοποιείται φρέσκο κυρίως σε σαλάτες. Το βρίσκουμε σε μεγάλες λαϊκές αγορές, ενημερωμένα μανάβικα και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών