45' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε για 5 λεπτά με τον γάντζο, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε σε φύλλο με διάμετρο τόση ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός ταψιού (ή ταρτιέρας) διαμέτρου 30 εκ.
  3. Αλείφουμε με λίγο από το στακοβούτυρο το σκεύος και στρώνουμε το φύλλο, κόβοντας τις άκρες του που εξέχουν από τα τοιχώματα.

Γέμιση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο στακοβούτυρο τα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν, για 4 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  4. Ρίχνουμε τον άνηθο (ή μάραθο) και τις καυκαλήθρες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  5. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς.

Τάρτα

  1. Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρύα γέμιση στη ζύμη τάρτας.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη μοτσαρέλα και τη στάκα και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη γέμιση.
  3. Ψήνουμε την τάρτα σε χαμηλό ράφι στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι η γέμιση να σφίξει και να κάνει χρυσαφένια κρούστα.
  4. Σερβίρουμε την σπανακόπιτα σε τάρτα χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών