Δοκιμάστε την ως κύριο πιάτο αλλά και σαν πρώτο σε ένα γιορτινό γεύμα ή και σε μπουφέ.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8-10 (1 ταψί 30x40 εκ.)

Διαδικασία

Το προηγούμενο βράδυ

  1. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα κρούστας με το μαχαίρι ή με τα χέρια μας.
  2. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σε ένα μεγάλο ταψί όλο το βράδυ, μέχρι να στεγνώσουν καλά και να ξεραθούν.

Την επομένη

  1. Ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα και το σπανάκι.
  2. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας.
  3. Τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα για να στραγγίξουν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλουν.
  4. Έπειτα, τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά καλά με ένα πιρούνι.
  7. Προσθέτουμε το γιαούρτι κεφίρ και το αγελαδινό γιαούρτι και χτυπάμε ξανά καλά.
  8. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
  9. Προσθέτουμε τα ξερά κομματιασμένα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας παράλληλα με μια πιρούνα ώστε να ξεχωρίσουν όσο γίνεται μεταξύ τους.
  10. Προσθέτουμε τα χόρτα, το κατσικίσιο τυρί, το βούτυρο, μπόλικο πιπέρι και τη σόδα. Ανακατεύουμε ξανά.
  11. Λαδώνουμε καλά το ταψί και πασπαλίζουμε τον πάτο του με την πολέντα ή το σιμιγδάλι.
  12. Αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα που ετοιμάσαμε και σκορπίζουμε στην επιφάνεια την τριμμένη γραβιέρα.
  13. Ψήνουμε την πατσαβουρόπιτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία, και τη σερβίρουμε χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών