1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
13 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8-10 (1 ταψί 30x40 εκ.)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Διαδικασία
Το προηγούμενο βράδυ
- Ψιλοκόβουμε τα φύλλα κρούστας με το μαχαίρι ή με τα χέρια μας.
- Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σε ένα μεγάλο ταψί όλο το βράδυ, μέχρι να στεγνώσουν καλά και να ξεραθούν.
Την επομένη
- Ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα και το σπανάκι.
- Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας.
- Τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα για να στραγγίξουν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλουν.
- Έπειτα, τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά καλά με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι κεφίρ και το αγελαδινό γιαούρτι και χτυπάμε ξανά καλά.
- Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα ξερά κομματιασμένα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας παράλληλα με μια πιρούνα ώστε να ξεχωρίσουν όσο γίνεται μεταξύ τους.
- Προσθέτουμε τα χόρτα, το κατσικίσιο τυρί, το βούτυρο, μπόλικο πιπέρι και τη σόδα. Ανακατεύουμε ξανά.
- Λαδώνουμε καλά το ταψί και πασπαλίζουμε τον πάτο του με την πολέντα ή το σιμιγδάλι.
- Αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα που ετοιμάσαμε και σκορπίζουμε στην επιφάνεια την τριμμένη γραβιέρα.
- Ψήνουμε την πατσαβουρόπιτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία, και τη σερβίρουμε χλιαρή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.