ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ + ΠΡΟΣΩΠΑ

Οι περιπλανώμενοι οινολόγοι των Hetero Wines

Στην Κρήτη, στην Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο: ο Δημήτρης Μανσόλας και η Μαρία Ταμιωλάκη, δημιουργοί των Hetero Wines, οινοποιούν όπου τους αρέσει και όπου τους βγάλει ο δρόμος.

04.10.2023
Φωτογραφίες: Χρήστος Μανιώρος
Οι περιπλανώμενοι οινολόγοι των Hetero Wines

Ο Δημήτρης Μανσόλας και η Μαρία Ταμιωλάκη είναι δύο έμπειροι οινολόγοι που με ορμητήριο το Ηράκλειο Κρήτης ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, παρέχουν οινολογικές συμβουλές, αλλά φτιάχνουν και τα δικά τους κρασιά. Ήρθαν κοντά χάρη στο κρασί και στις σπουδές τους στο Μπορντό. Στα 22 χρόνια που ακολούθησαν, χάραξαν μια πορεία που καλύπτει μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και περιλαμβάνει μετακινήσεις, επαγγελματικούς και προσωπικούς χωρισμούς και επανασυνδέσεις. Πλέον αποτελούν ένα δεμένο χαρμάνι, από αυτά που τα ξεχωριστά συστατικά έχουν ενσωματωθεί με τρόπο που τα κάνει να εξελιχθούν και να αντέξουν στον χρόνο.

«Η ιδέα μας είχε μια προϋπόθεση: την ελευθερία. Την ελευθερία επιλογής του τόπου, της ποικιλίας, των συνεργατών. Την ελευθερία να μην μπαίνεις σε νόρμες και να μπορείς να αναμετρηθείς με διαφορετικές ποικιλίες, terroirs, εγκαταστάσεις», λένε για το όραμα πίσω από τα Hetero Wines. Άνθρωποι με ανοιχτούς ορίζοντες, απολαμβάνουν τις γόνιμες συναναστροφές: «Να συνυπάρχεις με διαφορετικούς ανθρώπους και να βρεις τον τρόπο να συμπορευτείς. Να βρίσκεις τη συνθήκη που σου ταιριάζει για να εκφράσεις ό,τι θέλεις να πεις. Να υπάρχει μόνο η σταθερά του πυρήνα των ανθρώπων που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους σε κάθε οινοποιητική διαδρομή. Η ελευθερία του να μην έχεις βάση και να περιπλανιέσαι. Αυτό είναι το gypsy winemaking». Και αυτό επέλεξαν να κάνουν.

Με αεροπλάνα και βαπόρια

«Είναι αγωνιώδες και συνάμα λυτρωτικό, είναι άκρως στοχευμένο και ταυτόχρονα απελευθερωτικό. Απαιτεί τόσο γνώση και οργάνωση όσο και φαντασία και «laissez se faire» διάθεση. Είναι πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά εμένα μου κάνει», ομολογεί ο Δημήτρης, περιγράφοντας την αίσθηση και των δύο σχετικά με το εγχείρημα. Κάθε γεωγραφική περιοχή με την οποία αποφασίζουν να ασχοληθούν οι περιπλανώμενοι οινοποιοί είναι ένας καμβάς για την αποτύπωση μιας ιδέας η οποία πραγματοποιείται με βάση τα ερεθίσματα που λαμβάνουν. «Τα χαρακτηριστικά του τόπου και η ιστορία του, ή ακόμη και η διάθεση των οινοποιών, δίνουν το ύφος και τον χαρακτήρα της εκάστοτε δουλειάς. Τα κρασιά κάθε τόπου έχουν το δικό τους όνομα, εμφάνιση και χαρακτήρα. Είναι μια οντότητα από μόνα τους, αναπόσπαστο ωστόσο κομμάτι της οικογένειας Hetero Wines», τονίζει.

 

Gypsy Winemaking
Η Μαρία Ταμιωλάκη και ο Δημήτρης Μανσόλας είναι οι παραγωγοί των κρασιών Hetero Wines.

Από το Ηράκλειο στο Αμύνταιο και στον Δομοκό

Η Μαρία και ο Δημήτρης οινοποιούν αυτή τη στιγμή σε τρία σημεία του ελληνικού χάρτη:

Στο Αμύνταιο παράγουν τη σειρά κρασιών Monarch – «Το καλύτερο, ίσως, terroir της Ελλάδας για την παραγωγή κρασιών μεγάλου υψομέτρου. Εκεί νιώθουμε την πρόκληση της δημιουργίας σε έναν τόσο κυρίαρχο τόπο, που μπορεί να επιβληθεί ως άλλος μονάρχης στο DNA οποιασδήποτε ποικιλίας», εξηγούν.

Στον κάμπο του Δομοκού παράγουν τη σειρά Anarch – «Στον τόπο αυτόν, των ακραίων θερμοκρασιών και επιπέδων υγρασίας, προκαλούμε την αντισυμβατική πλευρά μας. Με βάση ένα βιολογικό οικοσύστημα, οινοποιήσαμε με εναλλακτικές μεθοδολογίες ζύμωσης και ωρίμανσης. Όπως ένας αναρχικός που καταφεύγει σε αντισυμβατικούς τρόπους για να καθαιρέσει τον μονάρχη, έτσι και ο Δομοκός κλείνει το μάτι στο Αμύνταιο», λένε.

Στην Κρήτη παράγουν τη σειρά κρασιών, I Sexy, – «Το ανάγλυφο της ημιορεινής περιοχής Αρχανών- Αστερουσίων αποτελεί έμπνευση για εμάς. Πετρώδεις γεωλογικοί σχηματισμοί, με κύριο συστατικό τους κιμωλώδεις ασβεστόλιθους, αναρριχώνται πάνω από τα 450 μ. υψόμετρο και υποτάσσουν την όποια διάθεση του αμπελιού για ζωηρότητα», τονίζουν. Οι περιπλανώμενοι οινοποιοί βάζουν εκεί τη σφραγίδα στις ποικιλίες Θραψαθήρι και Βηλάνα και τις κάνουν όχημα για να εκφράσουν «το πάθος για ζωή και τη σέξι διάθεσή μας», όπως λένε.

Στις ήδη υπάρχουσες σειρές κρασιών προστίθενται και κάποιες «ειδικές εκδόσεις», που, όταν και αν προκύψουν, σηματοδοτούν την crème de la crème της κάθε σειράς. Τα ονομάζουν cuvees Takumi – ιαπωνικός όρος που περιγράφει έναν άριστο τεχνίτη, έναν αριστοτέχνη, και χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία για να περιγράψει handcrafted μοντέλα της υψηλής κατηγορίας. Είναι τα κρασιά statement που φωτίζουν την ικανότητα ενός οινοποιού να αφουγκραστεί έναν τόπο και τη μοναδικότητά του και να τον μετατρέψει σε κρασί μέσα στη φιάλη, και δείχνουν τη σημαντικότητα του ανθρώπου, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι οποιουδήποτε terroir.

Αναζητήστε τα κρασιά Hetero σε κάβες. Τηλ. παραγωγού: 2810-226.623

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Ηλιάνα Μαλίχιν εξηγεί πώς ο αμπελώνας της κέρδισε το ενδιαφέρον της NASAΗ Ηλιάνα Μαλίχιν εξηγεί πώς ο αμπελώνας της κέρδισε το ενδιαφέρον της NASA

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 64.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών