ΟΙΝΟΣ

Η ιστορία του Σάκη Παπαδόπουλου, του ανθρώπου που έβαλε το Riesling στη ζωή μας

Ο εισαγωγέας και έμπορος κρασιού είναι ένας επίμονος λάτρης της γερμανικής ποικιλίας.

17.07.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Η ιστορία του Σάκη Παπαδόπουλου, του ανθρώπου που έβαλε το Riesling στη ζωή μας

Το 2002, ένα νεαρό αγόρι που μόλις είχε απολυθεί από τον στρατό φόρτωσε μια βαλίτσα στο μηχανάκι του και ξεκίνησε από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου επιβιβάστηκε στο πλοίο που θα τον πήγαινε στη Μύκονο για να δουλέψει βοηθός σερβιτόρου σε ένα εστιατόριο. Το όνομά του, Σάκης Παπαδόπουλος· και αν υπήρχε λήμμα που να μιλάει για άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια, δημιουργικό, πρωτοπόρο, εργατικό, έντιμο, επιτυχημένο, θα είχε δίπλα τη φωτογραφία του.

«Όταν βρέθηκα στο εστιατόριο στη Μύκονο, νόμισα ότι έφτασα στο φεγγάρι! Από την πανσέτα και την τυροκαυτερή του χωριού, ανακάλυψα γεύσεις πρωτόγνωρες και μπήκα στον μαγικό, πολύχρωμο κόσμο του κρασιού και το αγάπησα βαθιά. Όταν ξαναγύρισα στον τόπο μου, υπήρχε στα Γιαννιτσά ένα εξαιρετικό wine bar, για το 2007 μιλάμε τώρα, όπου ένας εισαγωγέας έφερε για πρώτη φορά ένα κρασί από μια άγνωστη ποικιλία: Riesling DR ημίξηρο, τo entry label του Dr Loosen. Η εκρηκτική γεύση αυτού του κρασιού ξεκαθάρισε στο μυαλό μου τι ήθελα να κάνω. Ήθελα να αξιοποιήσω τη δυνατότητά μου για επικοινωνία και την αγάπη μου για πωλήσεις, να είναι αυτό το επάγγελμά μου. Γιατί το κρασί είναι κομμάτι του εαυτού μου. Αλλά ήθελα να ξεκινήσω μόνο με Riesling και μόνο με το οινοποιείο του Ερνστ Λούσεν».

Για δύο ολόκληρα χρόνια οι προσπάθειές του έβρισκαν κλειστές πόρτες και αρνήσεις και, όταν με χίλια ζόρια και στερήσεις πήγε ο ίδιος στη Γερμανία, δεν κατάφερε τίποτα. Κανείς δεν ενδιαφερόταν να δώσει αντιπροσωπεία των κρασιών στον νεαρό Έλληνα. Μέχρι που η ιστορία του έφτασε στον ίδιο τον Λούσεν. «Είναι δυνατόν ένας νέος άνθρωπος από μια χώρα που παράγει κρασί να δείχνει τόση αγάπη και επιμονή να αποκτήσει το προϊόν μας και να μην του δίνουμε εμείς την ευκαιρία να ξεκινήσει;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο κτήμα του πρωτοπόρου βιοδυναμιστή οινοπαραγωγού Ζεράρ ΜπερτράνΣτο κτήμα του πρωτοπόρου βιοδυναμιστή οινοπαραγωγού Ζεράρ Μπερτράν Κι έτσι ξεκίνησε. «Δεν είχα όμως καθόλου λεφτά», λέει ο Σάκης, «και κανείς δεν μπορούσε να με βοηθήσει. Όμως έπρεπε να φτιάξω μια εταιρεία, χρειάζονταν τα απαραίτητα. Μίλησα στην αδελφή μου. Και μαζί με τον γαμπρό μου είπαν ότι για τον Σάκη δίνουμε και τη ζωή μας και πούλησαν ένα χωράφι, δίνοντάς μου όλα τα χρήματα. Όλα ξεκίνησαν δύσκολα. Το 2010 κανείς δεν ήθελε τίποτα γερμανικό στην Ελλάδα. Ήθελαν μόνο Μερσεντές και ΒΜW, για κρασί ούτε να ακούσουν. Πίστευα όμως πολύ και στον παραγωγό και στην ποικιλία, που τότε δεν την ήξερε κανείς. Την πήρα λοιπόν αγκαλιά, πόρτα πόρτα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Λασίθι, δοκιμάζοντας και μιλώντας για το μεγάλο μου πάθος. Ποτέ δεν ήμουν υπερβολικός ως πωλητής, ήθελα μόνο να κάνω τον πελάτη μου να θέλει αυτός να αγοράσει αυτό που πουλάω».

Αυτός είναι με λίγα λόγια ο Σάκης Παπαδόπουλος, εισαγωγέας και έμπορος κρασιού με έδρα την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, που έβαλε το Riesling στη ζωή μας. Πριν από λίγο καιρό έβαλε στα ποτήρια μας τα ιδιαίτερα κρασιά του Γκρέιαμ Τάτομερ από τη Σάντα Μαρία στην Καλιφόρνια. Δοκιμάσαμε το Vandenberg Riesling 2020, ένα πλούσιο, φρουτώδες αλλά και με ορυκτότητα κρασί, και με λίγες νότες βοτρύτη, που δίνουν μια μελένια υπογράμμιση στη θαυμάσια οξύτητα (35,96 €, My Cava).

Το επόμενο new entry του Σάκη είναι ένα Sauvignon blanc 2022 από τo Μάρλμπορο της Νέας Ζηλανδίας, της οινολόγου και παραγωγού Ζιλ Τέιλορ, που το 2021 βραβεύτηκε ως η καλύτερη οινοποιός στη Νέα Ζηλανδία. «Αγαπώ τις γυναίκες που οινοποιούν, πιστεύω ότι βάζουν μια άλλη πινελιά στο κρασί», λέει ο Σάκης Παπαδόπουλος και δοκιμάζουμε ένα δυνατό, αρωματικό, έντονο κρασί, με τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που παραπέμπουν σε οινοποιήσεις Παλαιού Κόσμου και μια ανθώδη επίγευση που μας άρεσε πολύ (19,95 €, oinognosia.wine).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔέκα στιβαρά κρασιά για κρέας και για παρέα10 στιβαρά κρασιά για BBQ και για παρέα

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1050.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών