ΟΙΝΟΣ

Στο κτήμα του πρωτοπόρου βιοδυναμιστή οινοπαραγωγού Ζεράρ Μπερτράν

Επίσκεψη σε έναν «ναό» του ροζέ στον γαλλικό νότο. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις ένα οινοποιείο με 11 δεξαμενές στις οποίες οινοποιούνται ξεχωριστά τα 11 αμπελοτεμάχια που κατέχει σε 12 εκτάρια;

26.06.2023
Στο κτήμα του πρωτοπόρου βιοδυναμιστή οινοπαραγωγού Ζεράρ Μπερτράν

Ο οινοπαραγωγός Ζεράρ Μπερτράν, πρωτοπόρος βιοδυναμιστής και ουμανιστής επιχειρηματίας, δηλώνει: «Για να είσαι οινοπαραγωγός, πρέπει να αντιμετωπίζεις τη φύση με ταπεινότητα και σεβασμό. Για να είσαι επιχειρηματίας, πρέπει να καλλιεργείς την αισιοδοξία, να διαδίδεις αξίες και γνώση και να προσαρμόζεσαι σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς».

Αυτός ο ξεχωριστός παραγωγός, σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα οινοποιεία του, το Clos du Temple, στην Cabrières, στον γαλλικό νότο, επέλεξε το σύμβολο Φ για να στηρίξει τη φιλοσοφία του, που συνοψίζεται στα τρία t = terroir, temps, transcendence, δηλαδή οινοπέδιο, χρόνος, υπέρβαση. Για όσους δεν το θυμούνται, με το γράμμα Φ συμβολίζεται, προς τιμήν του μεγάλου Φειδία, ο «χρυσός» αριθμός 1.618.033, που θεωρείται ο αριθμός της ομορφιάς και της αναλογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓνωρίζουμε τα κρασιά και τα οινοποιεία της Χώρας των ΒάσκωνΓνωρίζουμε τα κρασιά και τα οινοποιεία της Χώρας των Βάσκων «Είμαστε περήφανοι», λέει ο ίδιος ο Ζεράρ, σε μια εικονική επίσκεψη, «να απολαμβάνουμε μια κληρονομιά αιώνων ιστορίας από την εποχή των Ελλήνων, των Ρωμαίων, των Βησιγότθων. Ο Λουδοβίκος 14ος ήταν ο πρώτος που πίστεψε στις δυνατότητες των αμπελώνων της περιοχής και απολάμβανε τα τοπικά κρασιά στις Βερσαλλίες. Είμαστε περήφανοι που τώρα είναι η σειρά μας να φέρουμε στην επιφάνεια τα μέγιστα από το μοναδικό αυτό τερουάρ». Η επιβλητική σιδερένια πόρτα με το Φ ανοίγει. Σκαρφαλώνουμε σε πλαγιές και διασχίζουμε τα αμπέλια για να φτάσουμε στο οινοποιείο. «Πάντα θυμάμαι την πρώτη φορά που άνοιξα αυτή την πόρτα», λέει ο Ζεράρ. «Ερωτεύτηκα την ομορφιά του τόπου, τη βιοποικιλότητα που τριγυρίζει τον αμπελώνα, το έδαφος και το υπέδαφος σχιστόλιθος και πηλός. Με κατέλαβε μια υπερφυσική αίσθηση: να δημιουργήσω εδώ το καλύτερο ροζέ του κόσμου».

Δώδεκα εκτάρια, 11 αμπελοτεμάχια, 5 ποικιλίες, με πρώτη το Cinsault, δεύτερη το Crenache, μετά Syrah, Mourvedre και μια υποψία Viognier αποτελούν το Clos (clos ονομάζεται το περιτοιχισμένο αμπέλι), στη μέση του οποίου βρίσκεται το «ιερό», ένα αμπελοτεμάχιο με πολύ παλιά κλήματα σμιλεμένα από τον χρόνο, για το οποίο όλοι τρέφουν βαθύ σεβασμό και το καλλιεργούν βιοδυναμικά με τη βοήθεια ενός μουλαριού.

Ο «ναός»

Φτάνουμε μπροστά στο οινοποιείο, στο οποίο το 2018 οινοποιήθηκε για πρώτη φορά το ένα και μοναδικό κρασί που παράγεται εδώ, το ροζέ Clos du Temple. Η είσοδος στον χώρο του Temple (ναός) αφήνει εντυπώσεις που δεν μπορεί να αποδώσει η περιγραφή. Έντεκα πυραμίδες από μαύρο βωξίτη με χρυσές κορυφές κρύβουν τις 11 δεξαμενές στις οποίες οινοποιούνται ξεχωριστά τα 11 αμπελοτεμάχια και συνθέτουν ένα παράξενο μπαλέτο συμβολισμών με τα ανοίγματα στους τοίχους από σχιστόλιθο και το γυάλινο ταβάνι που ενώνει τη γη με το σύμπαν. Το φυσικό φως μπαίνει από παντού στον χώρο υποδοχής, δημιουργώντας ανάλογα με την ώρα, την ημέρα και την εποχή ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Το κρασί

2018, 2019 και 2020 είναι οι τρεις χρονιές ενός σπάνιου και ακριβού κρασιού, που κατά τον παραγωγό του έχει απίστευτη αντοχή στον χρόνο, τρεις και τέσσερις δεκαετίες. Χρώμα ανοιχτό και λαμπερό, με αρώματα κίτρου, πορτοκαλιού, λάιμ αλλά και ψημένου ψωμιού. Πολυδιάστατο στόμα, υψηλή οξύτητα, ένα γαστρονομικό κρασί. To Clos du Temple, όπως και όλα τα κρασιά του Gerard Bertrand, εισάγονται από την GENKA και θα τα βρείτε στα Cellier και στις μεγάλες κάβες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ επέλαση των ροζέΈρωτας για το ροζέ: όσα πρέπει να ξέρετε για το κρασί του καλοκαιριού ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεταγγίζουμε το κρασί σε καράφα; Η head σομελιέ του Noma απαντάΜεταγγίζουμε το κρασί σε καράφα; Η head σομελιέ του Noma απαντά

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1047.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών