ΟΙΝΟΣ

Η Μερόπη Παπαδοπούλου γράφει για νέες ετικέτες και οινικές εκπλήξεις

Νέες οινικές κυκλοφορίες, ταβερνάκια και εστιατόρια με αξιόλογες λίστες, άνθρωποι με αγάπη για το κρασί και τον τόπο τους σε μια μικρή καλοκαιρινή λίστα.

10.06.2024
Φωτογραφία: Shutterstock
Η Μερόπη Παπαδοπούλου γράφει για νέες ετικέτες και οινικές εκπλήξεις

Είναι μικρές στιγμές που σε κάνουν να χαμογελάς, δροσερές γουλιές κρασιού που αλλάζουν για λίγο το σκηνικό. Άνθρωποι, τόποι, κρασιά, προτάσεις που θέλω σήμερα να μοιραστώ μαζί σας.

Τρία νέα μονοποικιλιακά λευκά

Τρία λευκά μονοποικιλιακά κρασιά παρουσιάζει η οινοποιία Boutari για το φετινό καλοκαίρι. Επιτρέψτε μου να σας τα παρουσιάσω όπως ακριβώς αναγράφονται στις χαριτωμένες ετικέτες τους, τονίζοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του καθενός. Μαλαγουζιά «Η Φινετσάτη», όνομα και πράγμα, αρωματική, πιπεράτη, για τις καλοκαιρινές τάρτες λαχανικών και το λεμονάτο κοτόπουλο της Κυριακής. Ασύρτικο «Το Πολύπλοκο», λεμόνι και αλμύρα, τραγανή οξύτητα, για να ταιριάζει με τα ψητά ψάρια μας. Βιδιανό «Το Ζωηρό», ροδάκινα, βότανα, χάδι δρύινων βαρελιών, για τα ζυμαρικά και τα πιάτα του καλοκαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈχεις Gewürztraminer; Bγάλε τα τηγάνια!Έχεις Gewürztraminer; Bγάλε τα τηγάνια!

Ένα μερικώς αποαλκοολωμένο κρασί

Low Alc, το πρώτο ελληνικό μερικώς αποαλκοολωμένο κρασί από τη Semeli. Λευκό Μοσχοφίλερο-Μαλαγουζιά και ροζέ Merlot- Grenache rouge με 6% αλκοόλ αμφότερα. Ωραίο ακούγεται. Γευστική ενημέρωση μόλις τα δοκιμάσω!

Κρασί και κοκτέιλ-έκπληξη

Όταν ένα casual fine dining εστιατόριο εκτός Αθηνών καταφέρνει όχι μόνο να έχει μια αξιοπρόσεκτη λίστα ελληνικών και διεθνών ετικετών, αλλά και να διαθέτει το καλύτερο κοκτέιλ μπαρ της πόλης του, τότε δεν μένει παρά να το χειροκροτήσουμε. Μιλάω για το αγαπημένο μου Le Souk στη Χαλκίδα, που δεν παύει σε κάθε επίσκεψη να με εκπλήσσει. Τόσο με τα πιάτα που ανανεώνονται συνεχώς, όσο και με τη λίστα των κρασιών και τη φανταστική λίστα των signature κοκτέιλ. Ο Θοδωρής Μπίτσιος, επικεφαλής της ομάδας, και ο Δημήτρης στα σέικερ και στα μίξερ. Εξαιρετικά.

Λίγη Χαλκίδα ακόμη

Παραμένω στην περιοχή της Χαλκίδας και σας προσκαλώ στην παραλία του Αγίου Μηνά, στο ομώνυμο ταβερνάκι στην άκρη του μικρού κόλπου, πάνω στη θάλασσα. Δεν θα αναφερθώ στο φαγητό του, που είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικό, ούτε στους ευγενέστατους ανθρώπους που θα σε περιποιηθούν. Θα σταθώ στη λίστα κρασιών, που με άφησε έκπληκτη. Αυτό που κάνει ο Χρήστος Θέμελης εδώ θα ήθελα να το συναντήσω σε όλα τα ταβερνάκια του τόπου μας, καθώς η συντριπτική πλειονότητά τους χαντακώνει το καλό φαγητό σε ανώνυμα χύμα κακά κρασιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5 ροζέ χαρμάνια που αξίζει να δοκιμάσετε5 ροζέ χαρμάνια που αξίζει να δοκιμάσετε

Ένα δυνατό ντουέτο στα Γιάννενα

Αφού «πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων», ο Θανάσης Τάσος έριξε άγκυρα στην πάτρια γη, τα θρυλικά Γιάννενα, και αποφάσισε να τιμήσει την καταγωγή του μαγειρεύοντας δημιουργικά, αλλά με σεβασμό στην παράδοση. Το αποτέλεσμα είναι δύο μικρά εστιατόρια, τα Θαμών και Erectus, διαφορετικής γαστρονομικής προσέγγισης, με κοινό παρονομαστή τα ηπειρώτικα προϊόντα, τον σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ανάδειξη του κρασιού μέσα από αξιόλογες λίστες που υπηρετούνται με συνέπεια και οργανωμένες γευστικές δοκιμές.

Ένα all-day με σοβαρή κάβα

Παραμένω στα Γιάννενα και ο καλός μου φίλος Σπύρος Παππάς της σούπερ Cava 800 με οδηγεί στην πλατεία Χατζή, στο Planer Wine Bar Resto. Μοιάζει σαν ένα κοινό all day, αλλά, όταν μπαίνω μέσα, μένω με το στόμα ανοιχτό. Τρεις μεγάλοι συντηρητές κρασιού δεσπόζουν στον χώρο. Ένας για κάθε χρώμα: λευκά, κόκκινα, ροζέ. Σφίγγω με ενθουσιασμό το χέρι του chef patron Κώστα Ντέτσικα, απολαμβάνουμε το φανταστικό συκώτι και το ζουμερό φιλέτο αρχίζοντας με ροζέ Ξινόμαυρο ONE OFF Foivos Papastratis και τελειώνοντας με Châteauneuf-du-Pape Clos de l’Oratoire des Papes. Ένα μέρος πραγματική αποκάλυψη.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 1097.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT