ΟΙΝΟΣ

Ο σομελιέ προτείνει: Τερουάρ με ολίγoν από Βαρδάρη

Δέκα κρασιά που μας συστήνουν τον αμπελώνα της Θεσσαλονίκης σε όλο του το μεγαλείο.

11.05.2023
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
Τερουάρ... με ολίγoν από Βαρδάρη

Chardonnay Βαρέλι 2019

Κτήμα Αρβανιτίδη, Ασκός Θεσσαλονίκης

Πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο όμορφο χωριό Ασκός, σε υψόμετρο 500 μ., ο Θανάσης Αρβανιτίδης παράγει κρασιά με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Το βαρελάτο Chardonnay του αξίζει να το δοκιμάσετε.

Ασύρτικο 2019

Οινοποιείο Akrathos, Χαλκιδική

Ο Akrathos έκλεψε την παράσταση πριν από μερικά χρόνια στον Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης με το πρώτο χρυσό βραβείο για το Ασύρτικό του. Οι αμπελώνες του βρίσκονται απέναντι από το Άγιον Όρος, σε υψόμετρο 550-700 μ., είναι φυτεμένοι με ελληνικές ποικιλίες και καλλιεργούνται βιολογικά.

Moschato Bubbly Rosé, Μοσχάτο Άλεξανδρείας- Μοσχάτο ερυθρό

Οινοποιείο Ματάμη, Πολύγυρος Θεσσαλονίκης

Ο Απόστολος Ματάμης, γεωπόνος με μεταπτυχιακό στην Ντιζόν και εμπειρία σε πολλά οινοποιεία, ίδρυσε το 2007 το δικό του. Ασχολείται κυρίως με αφρώδη. Το bubbly rosé είναι ένα ευχάριστο ημιαφρώδες- ημίγλυκο ροζέ, κυρίως από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, με το ερυθρό Μοσχάτο να προστίθεται σε ποσοστό μόλις 5% για το χρώμα.

Nibus Russus 2019, Ξινόμαυρο-Syrah-Merlot

Κτήμα Καμάρα, Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Η οικογένεια Κιουτσούκη αποφάσισε να κάνει αποκέντρωση, μετακομίζοντας λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και φυτεύοντας 110 στρέμματα αμπελώνων. Έχουν μια ολιστική προσέγγιση γύρω από το κρασί και το αμπέλι και παράγουν κρασιά με μηδενικά πρόσθετα, με γηγενείς ζύμες και αυθόρμητες ζυμώσεις.

Cabernet Sauvignon 2020

Οικογένεια Τζίκα, Χαλκιδική

Ένα πληθωρικό και στιβαρό ερυθρό κρασί που αξίζει να εξερευνήσετε, από ένα οικογενειακό οινοποιείο στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής που ακολουθεί βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές, ενώ ασχολείται κυρίως με διεθνείς ποικιλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTα πιο αρωματικά και γαστρονομικά ροζέ από ΜοσχοφίλεροTα πιο αρωματικά και γαστρονομικά ροζέ από Μοσχοφίλερο

Ράμνιστα 2018

Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Νάουσα

Ο Στέλλιος Μπουτάρης έχει οδηγήσει το οινοποιείο στην επόμενη μέρα. Η Ράμνιστα παραμένει ένα από τα κορυφαία Ξινόμαυρα εντός και εκτός Νάουσας, με δυνατότητα παλαίωσης δεκαετιών. Για να βρεις αντίστοιχα κρασιά σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να πληρώσεις πολύ περισσότερα χρήματα.

Aiora 2021, Μαυροτράγανο – Ξινόμαυρο – Syrah

Οινοποιείο Μοσχόπολις, Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης

Ένα σχετικά νέο οινοποιείο, αλλά με εξαιρετικά κρασιά. Ο Γιώργος Γερμάνης εξειδικεύεται στο αμπέλι και έχει μεταδώσει τις γνώσεις του στον γιο του Θοδωρή και στον γαμπρό του Δημήτρη. Η Aiora είναι από τις πιο γνωστές ετικέτες τους και σε εξαιρετική τιμή.

Λημνιό 2021

Οινοποιείο Ασλάνη, Θεσσαλονίκη

Ένα μικρό, οικογενειακό οινοποιείο με ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες στη Νέα Μηχανιώνα. Το Λημνιό τους είναι μπαχαρένιο, φρουτώδες και ζουμερό, σίγουρα ένα από τα ποιοτικότερα αυτής της ποικιλίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Αφρός, Ροδίτης

Οινοποιείο Κεχρή, Θεσσαλονίκη

Μετά το Δάκρυ του Πεύκου που επανασύστησε τη ρετσίνα, οι Κεχρήδες για μία ακόμα φορά πρωτοπόρησαν με την πρώτη αφρώδη ρετσίνα από Ροδίτη. Ένα κρασί πασπαρτού, για δύσκολα και έντονα πιάτα.

Μαλαγουζιά 2022

Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή

Ξεκάθαρα η νούμερο ένα Μαλαγουζιά στην Ελλάδα, από έναν οινοποιό που έχει συνδέσει το όνομά του με αυτή την ποικιλία. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου τη φύτεψε στο τερουάρ της Επανομής και την έκανε μία από τις πιο διάσημες και εμπορικές λευκές ελληνικές ποικιλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντάΤι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντά

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών